Na pewno można poprawić
Wrażenie, że podeszwa jest oderwana od ściany to po prostu to co my nazywamy flarą - czyli rozszczepienie się blaszek trzymajacych kośc kopytową z ścianą rogu kopyta. Między krawędzią podeszwy a ścianą rogu kopyta jest tzw biała linia, która jeśli jest rozszczepienie blaszek jest brudna i rozciągnięta i wygląda jakby się psuła.
Na przebudowanie kopyta potrzeba czasem kilka tygodni, czasem pół roku, może nawet dłużej, zalezy od kopyta i konia - mój koń porusza sie już ok, ale wciąż ma w połowie ścian obrączki i nierówności - ale od góry rośnie zczepiona ściana z kością kopytową. Myślę, że kolejne 2-3 miesiące i będzie ok. ale kopyto będzie podlegać dalszej pielęgnacji, Jak pisalam nie ma kopyt idealnych, nawet u mustangów
Flara pojawic się może znowu. Trzeba pilnować interesu na bieząco i interweniować zanim dzieje się źle. Ale i tak pewnym rzeczom sie nie zapobiegnie. Jakby obecność flary powodowała, ze koń nie może się poruszac, to konie nie skakałyby 2 metrów na potędze skoków - bo większość ową flarę ma, nie oszukujmy się, widziałam konie sportowe z czołówki i są kute i wiele ma kopyta w nieciekawym stanie, zawężone, kruszące się itp. Skakałyby pewnie chętniej i lepiej strugane naturalnie, ale coraz bardziej dochodze do wniosku, że to nie jest tak, jak niektórzy strugacze piszą, że jak nie ostrugasz naturalnie, to twój koń będzie kulawy i nie będzie mógł nawet bez bólu zrobić kroku. (ale ja się tez dopiero uczę)
W kazdym razie mimo wszystko wierzę, że struganie powoduje, że kopyta są sprawniejsze i funkcjonują lepiej
I że może rozwiazać wiele kopytowych problemów których kucie nie rozwiąże! Ale struganie nie jest religią i poza wiarą pozostają pewne fakty, z którymi trzeba się mierzyć. Nie moż ebyć tak, że strugacze staną sie sekta jak ludzie zforum Nevzorova, bo potem zostanie ono odrzucone przez cały swiat i nikt nie będzie chciał strugać poza Ramey'em i mną :lol:
Pewnie warto wybrac sie na ten kurs strugania, nawet jak sie nie wierzy w struganie - mam nadzieję w ogóle, że są jeszcze meijsca na pierwszy termin, bo jutro będe mieć kase na ewentualna wpłatę na niego
Wiedze poszerzać zawsze warto. Dlatego ja równie chętnie słucham argumentów kowali jak strugaczy - jak sie chce byc po jednej stronie nie wolno ignorowac argumentów drugiej!