Male i duze problemy (koń 4-letni, jak nauczyć lekkości)
Male i duze problemy (koń 4-letni, jak nauczyć lekkości)
A tu jest jeszcze rozciąganie na lince. Hmmm ale w sumie nie wiem, jak to robie. Wyobrażam sobie, jak chcę ułożyć konia i potem tak majstruje liną i jego zdem, że się tak dzieje.... chyba muszę to przemyśleć :-)
duda8808 idzie sobie ladnie po koleczku i nagle, myk, kieruje zad do srodka, glowa ciagnie mnie na zewnatrz i probuje uciec... tak jakby chcial powiedziec "znudzilo mi sie ide na pastwisko"...To też może być jakaś podpowiedź - może lekcje na lonży są dla niego nudne.
duda8808 idzie sobie ladnie po koleczku i nagle, myk, kieruje zad do srodka, glowa ciagnie mnie na zewnatrz i probuje uciec... tak jakby chcial powiedziec "znudzilo mi sie ide na pastwisko"...To też może być jakaś podpowiedź - może lekcje na lonży są dla niego nudne.
eh... no znowu nie przesadzajmy, od 15 min chodzenia w kolko jeszcze zadnemu konisiowi sie nie pogorszyloP hehe
okolnik juz zrobiony i musze powiedziec ze to byl chyba dobry pomysl oczywiscie moj konik nie mogl sie oprzec na poczatek - zmierzyl sie z ogrodzeniem i chodzac luzem sprobowal je staranowac
P on tak czasem ma, hehe, pastwisko musi byc cale pod pastuchem, bo konis inaczej bierze wszystkie ogrodzenia taranem. Chyba instynkt go ciagnie do wolnosci, hehe, taki to jest niezalezny konik z niego, nie mozna miec mu w sumie tego za zle
ale na lonzy chodzil bardzo ladnie, nie stawial oporu, ladnie wyginal sie w luk i nie usztywnial sie juz tak bardzo
teraz czeka nas praca praca i jeszcze raz praca
trzymajcie za nas kciuki
Trzymamy kciuki, ale konisie, szczególnie młode, nudzą się już po 3 kole na ląży :-)
Gdy masz okólnik to jest dużo łatwiej zaczynać z młodym koniem, praca z ziemi daje bardzo dużo zrównoważenia i nie mówię tu tylko o klasycznej lonży ale o ćwiczeniach. Nie ma potrzeby się spieszyć z młodziakiem. Ważne jest by podstawy były solidne, a to zrobisz tylko wtedy gdy kolejne kroki będziesz robić dopiero gdy poprzednie zostały opanowane ( tj. napisali poprzednicy).
Mój młody lekkości nabrał po czasie i jestem pewna ze to zasługa tego że jeżdziłam go do równego kontakto żwawo do przodu. Sam się ustawi , pilnuj tylko zgięcia zgodnie z kierunkiem jazdy, a w terenach staraj sie chwalić za prawidłowe prowadzenie w stepie potem w kłusie itd. nie wszystko na raz
Ps. na płycie Karen rolf jest pare fajnych wskazówek u mnie na blogu są też zdjęcia z tego jak ćwiczyłam te elementy.
ps2 gdzie mozna kupic jej książkę?
Książkę Karen Rohlf wydała Galaktyka więc najprościej http://www.galaktyka.com.pl