Male i duze problemy (koń 4-letni, jak nauczyć lekkości)
Male i duze problemy (koń 4-letni, jak nauczyć lekkości)
A tu jest jeszcze rozciąganie na lince. Hmmm ale w sumie nie wiem, jak to robie. Wyobrażam sobie, jak chcę ułożyć konia i potem tak majstruje liną i jego zdem, że się tak dzieje.... chyba muszę to przemyśleć :-)
duda8808 idzie sobie ladnie po koleczku i nagle, myk, kieruje zad do srodka, glowa ciagnie mnie na zewnatrz i probuje uciec... tak jakby chcial powiedziec "znudzilo mi sie ide na pastwisko"...To też może być jakaś podpowiedź - może lekcje na lonży są dla niego nudne.
duda8808 idzie sobie ladnie po koleczku i nagle, myk, kieruje zad do srodka, glowa ciagnie mnie na zewnatrz i probuje uciec... tak jakby chcial powiedziec "znudzilo mi sie ide na pastwisko"...To też może być jakaś podpowiedź - może lekcje na lonży są dla niego nudne.
eh... no znowu nie przesadzajmy, od 15 min chodzenia w kolko jeszcze zadnemu konisiowi sie nie pogorszyloP hehe
okolnik juz zrobiony i musze powiedziec ze to byl chyba dobry pomysl oczywiscie moj konik nie mogl sie oprzec na poczatek - zmierzyl sie z ogrodzeniem i chodzac luzem sprobowal je staranowacP on tak czasem ma, hehe, pastwisko musi byc cale pod pastuchem, bo konis inaczej bierze wszystkie ogrodzenia taranem. Chyba instynkt go ciagnie do wolnosci, hehe, taki to jest niezalezny konik z niego, nie mozna miec mu w sumie tego za zle ale na lonzy chodzil bardzo ladnie, nie stawial oporu, ladnie wyginal sie w luk i nie usztywnial sie juz tak bardzo teraz czeka nas praca praca i jeszcze raz praca trzymajcie za nas kciuki
Trzymamy kciuki, ale konisie, szczególnie młode, nudzą się już po 3 kole na ląży :-)
Gdy masz okólnik to jest dużo łatwiej zaczynać z młodym koniem, praca z ziemi daje bardzo dużo zrównoważenia i nie mówię tu tylko o klasycznej lonży ale o ćwiczeniach. Nie ma potrzeby się spieszyć z młodziakiem. Ważne jest by podstawy były solidne, a to zrobisz tylko wtedy gdy kolejne kroki będziesz robić dopiero gdy poprzednie zostały opanowane ( tj. napisali poprzednicy).
Mój młody lekkości nabrał po czasie i jestem pewna ze to zasługa tego że jeżdziłam go do równego kontakto żwawo do przodu. Sam się ustawi , pilnuj tylko zgięcia zgodnie z kierunkiem jazdy, a w terenach staraj sie chwalić za prawidłowe prowadzenie w stepie potem w kłusie itd. nie wszystko na raz
Ps. na płycie Karen rolf jest pare fajnych wskazówek u mnie na blogu są też zdjęcia z tego jak ćwiczyłam te elementy.
ps2 gdzie mozna kupic jej książkę?
Książkę Karen Rohlf wydała Galaktyka więc najprościej http://www.galaktyka.com.pl