Co powinniśmy umieć? (Pierwsza pomoc, podawanie leków itp.)
Co powinniśmy umieć? (Pierwsza pomoc, podawanie leków itp.)
Cytat:a trudno do małej ranki wołać wetato tez racja
Cytat:a trudno do małej ranki wołać wetato tez racja
Oj, przydałyby się takie szkolenia dla laików-posiadaczy-koni, o jakich Cejloniara pisała na początku wątku. Żeby się nauczyć fachowo opatrywać, decydować, co jest jeszcze "małą ranką", a do czego już trzeba wołać weterynarza. I gdzie się kończy podręczna apteczka, a co już jest nie do użytku przez amatora.
Ja bym się od razu zapisała.
Teolinek Oj, przydałyby się takie szkolenia dla laików-posiadaczy-koni,Ja też. Pewnie pamiętasz, że raz było takie organizowane przez SPNH, nawet dopominałam się o powtórzenia tego szkolenia, ale niestety jakoś padło ....
Teolinek Oj, przydałyby się takie szkolenia dla laików-posiadaczy-koni,Ja też. Pewnie pamiętasz, że raz było takie organizowane przez SPNH, nawet dopominałam się o powtórzenia tego szkolenia, ale niestety jakoś padło ....
O rankach. Trzeba pamiętać,że konie to pod tym względem zwierzaki szczególne.Łatwo u nich o ropne przetoki biegnące od maleńkich z pozoru ran.Koty mają podobnie trochę.
Widziałam sytuację,gdzie od otarcia kantara ,które się niby zasklepiło - po jakimś czasie ropa wyciekła nad puszką kopytową.
Długo lekarz nie umiał wyjaśnić gwałtownie pogarszającego się stanu ogólnego konia w tym przypadku.A sprawa skończyła się źle.
Ranki trzeba "monitorować" .
Okolicę ranki wygolić,chore miejsce odkażać i nigdy dośc przezorności w tej kwestii.
No i o szczepieniu przeciwko tężcowi pamiętać.
Wojciech Mickunas Pragnę przypomnieć ,że lekarstwa może aplikować tylko lek. wet.
Wojciech Mickunas Pragnę przypomnieć ,że lekarstwa może aplikować tylko lek. wet.
guli A na przeróznych forach ludzie przerzucają się nazwami przeróznych leków, które są stosowanie samodzielnie, bez konsultacji z lekarzami.to znaczy ze propagują nieodpowiedzialne zachowania, nie musimy brac z nich przykładu
.
guli A na przeróznych forach ludzie przerzucają się nazwami przeróznych leków, które są stosowanie samodzielnie, bez konsultacji z lekarzami.to znaczy ze propagują nieodpowiedzialne zachowania, nie musimy brac z nich przykładu
.
Ja nie wet. i nie miałem się zamiaru z nikogo wyśmiewać. Ciekaw byłem czy ktos wie że pomiaru cisnenia dokonuje się na rzepie ogonowym używając "ludzkiego" ciśnieniomierza , który zakłada się wysoku blisko nasady ogona tam gdzie przebiega naczynie zwane tętnicą ogonową . ( tak mnie "lejka " uczono kiedyś ,a mierzyłem wielokrotnie sam) Przykładając palec do skóry w miejscu przebiegu naczynia można wyczuć tetnienie ,ale sie go nie zmierzy w sensie kokretnych wartości. Można tylko określić czy tetni mocno ,średnio ,czy słabo. To się przydaje choć jest mało precyzyjne.
Wojciech Mickunas Przykładając palec do skóry w miejscu przebiegu naczynia można wyczuć tetnienie ,ale sie go nie zmierzy w sensie kokretnych wartości. Można tylko określić czy tetni mocno ,średnio ,czy słabo. .
Wojciech Mickunas Przykładając palec do skóry w miejscu przebiegu naczynia można wyczuć tetnienie ,ale sie go nie zmierzy w sensie kokretnych wartości. Można tylko określić czy tetni mocno ,średnio ,czy słabo. .
Trusia Gaga, mam pytania dotyczące maści z Twojej apteczki:
- trochę więcej: kiedy cynkowa, a kiedy tranowa?
- do czego ichtiolowa?
Czy cynkowa i tranowa są tylko w tubkach? Bo te tubki są tak fatalnie wykonane, że nie daje się wyciskać (ostatnio stawałam na końcu tubki, a i tak maśc nie chciała wyleźć).
Trusia Gaga, mam pytania dotyczące maści z Twojej apteczki:
- trochę więcej: kiedy cynkowa, a kiedy tranowa?
- do czego ichtiolowa?
Czy cynkowa i tranowa są tylko w tubkach? Bo te tubki są tak fatalnie wykonane, że nie daje się wyciskać (ostatnio stawałam na końcu tubki, a i tak maśc nie chciała wyleźć).
Tętno:określa się poniższe parametry:
*częstotliwość
*siła czyli napięcie
*miarowość
Tak naprawdę dla nie lekarza najważniejszy ten pierwszy -na przykład we wspomnianym treningu rajdowym.Są teraz fantastyczne pulsometry -widziałam taki,że jeździec miał na ręku jak zegarek.
http://sklep.horses.pl/projector.php?pro...iate=linka
tej firmy chyba monitory są najbardziej popularne i przystosowane dla koni
w każdym treningu sportowym taki pulsometr jest fajny - w WKKW na przykład :-)
można to dostać w Polsce, np tu:
http://sklep.horses.pl/product-pol-2362-...nzone.html
tylko drogie :-( ale jak sie ktoś "sportuje" to koszty z reguły niemałe
z ciekawości: a gdzie to się koniowi zakłada? jak?
Ja kiedys kombinowałam z ludzkim, nie byl niestety to dobry pomysł, fałszowal dane
ja wtedy te czujkę zakładałam pod czaprak - to znaczy guma pod czaprakiem byla a czujka mniej wiecej w okolicach popregu
http://www.heartmonitors.com/horse/polar_8.jpg cos w ten deseń
znalazłam jeszcze inne zdjecia
http://www.polarcz.com/polar/Horse/index.htm
Może to co napiszę,kogoś urazi-ale proszę o wyrozumiałość.
Powinniśmy umieć podnieść koniowi przednią nogę .Na przykład do opatrzenia tylnej.Czy zbadania.
Poważnie-nie każdy to umie.
To taki prosty zabieg unieruchamiający .
Pamiętam pierwsze ćwiczenia z diagnostyki ,gdzie nasz Pan Profesor 99% roku na tym wyłożył.
I potem przez lata prowadziłam potajemne obserwacje i wyszło mi,że większośc osób popełnia ten sam błąd.
Podnosi nogę i mocno trzyma.A koń się wspiera i tyłem kopie bez problemu.Trzeba trzymać jak najluźniej-taki zabieg ma zachwiac konia w równowadze -tak,żeby na pozostałych nogach mocno stał. Ja trzymam tylko dłonią za kopyto i jeszcze barkiem w łopatkę popycham jak czuję,że koń sobie ze mnie nogę chce zrobić.Tak balansuję .
I jeszcze jedno -koń tak trzymaną nogę wyrywa .Taka jego uroda.Trzeba stać z boku,żeby nam w stopę nie trafił.Bo bywa,że tak nie do końca przypadkowo trafia a celuje.
Przepraszam,że opis tak banalnej sprawy.Może komuś się przyda?
Trusia Pewnie pamiętasz, że raz było takie organizowane przez SPNH, nawet dopominałam się o powtórzenia tego szkolenia, ale niestety jakoś padło ....
Trusia Pewnie pamiętasz, że raz było takie organizowane przez SPNH, nawet dopominałam się o powtórzenia tego szkolenia, ale niestety jakoś padło ....