Drobne sprawy , domowe sposoby
Drobne sprawy , domowe sposoby
Zauwazyłam u kuca zgrubienie na szyi , w miejscu , gdzie kończą się ganasze.
Faktycznie bardzo tarł sobie o twarde przedmioty, widać mocno swędziło.
Poniewaz u niego każda infekcja, jak również leki mogą przejsc w ochwat, więc juz denerwuję się.
Wczoraj wieczorem zdezynfekowałam płynem chirurgicznym , który zabija większosc bakterii i grzybów.
Rano obejrzałam dokładnie, wyglądało na podrapane , przemyłam więc naparem z szałwii i posmarowałam maścią cynkową.
Nie wiem, czym mozna zlikwidować uczucie swędzenia, bo znowu rozdrapie.
A może są jakieś inne sposoby?
Wiem, że powinnam zrobic posiew, ale u mnie nie ma takiego ośrodka, poza tym wyhodowanie trwa ok 3 tyg.
W sumie to się za bardzo na tym nie znam ale może to np. zołza??
Dobrze robi siemię lniane. Gotujesz jak na mesz aż puści kleik i wlewasz to w gazę i robisz okład. To tylko takie z naturalnych metod. Jeśli chodzi o inne specyfiki to spróbowałabym przemywać Rivanolem ale lepiej zapytać kogoś bardziej doświadczonego...
Pozdrawiam i informuj co z Kucem!!
Magdo wyhodowanie grzyba z posiewu trwa 2-3 dni, nie 3 tygodnie... Robi to każdy Instytut Higieny Weterynaryjnej, jak również wielu weterynarzy... Jeśli masz podejrzenie grzybicy warto by się jednak o posiew postarać...
Może jednak jest to po prostu świąd wywołany zmianą sierści? Na zwykłe od sierściowe i od-pyłowe świady polecam preparat Veredusa o nazwie Sanix - działa , bynajmniej na moje konie (i psicę, z cukrzycą - psica ma często problemy z tzw. świądem cukrzycowym )
oj Madziu, Ty taka przewrażliwiona jak ja.....
raz wezwałam weterynarz bo klacz miała brzuch z jednej strony powiększony....
a potem sie okazało, że zwyczajnie krzywo stała.....ale mniejsza....demony to demony, nie ma co się śmiać!
Małgosia ma rację maść, jakiś płyn , szybciutko to wypróbuj....ja mam sprawdzona maść propolisową działa SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Na grzybicę też.Ale sądzę, że może coś użarło kuca i sie podrapał. Więc posiew nie koniecznie od razu....a i różnie robią
MalgorzataSzkudlarek ... Robi to każdy Instytut Higieny Weterynaryjnej, jak również wielu weterynarzy
MalgorzataSzkudlarek ... Robi to każdy Instytut Higieny Weterynaryjnej, jak również wielu weterynarzy
Dokładnie rok temu zauważyłam ( pewnie zbyt późno) sztywną szyję u kuca.
Weterynarz zaaplikował mu serię leków, a za 3 dni kuc miał bardzo ciężki ochwat.
Podobno nie zauważyłam jakiejś infekcji
Madziu tak, z lekami to trzeba uważać przy ochwacie....ale spróbuj maści propolisowej albo czegoś co czujesz, że może pomóc...proszę nie denerwuj się! Jak to nie pomoże to wezwij innego weterynarza.
Albo od razu innego spróbuj jeżeli uważasz, że ranka jest jednak bardziej niepokojąca...Ty znasz swoje konie!
Magda Gulina:
możesz wkleić zdjęcie tego zgrubienia na szyji?
A mój koń ma zgrubienie z dziurą na szyi i kiedyś zasiałam z tego powodu panike, a okazało się że to kciuk Mahometa czy coś w tym stylu :lol:
A teraz ma coś dziwnego - odparzyła się jakis czas temu od gum przy kółkach do wędzidła(jak były mrozy a ona się pluła i jej przymarły czy coś - własciwie to nie odparzenie, ale coś w tym stylu) i miała łyse wkoło pyska i to na dość spoej powierzchni. Potem zdjęłam gumy, smarowalam to i sie zagoiło, ale sierść odrosła bez pigmentu jakby - jest jasno różowa jak kolor skóry, a powinna być brazowa wkoło pyszczka jak kiedyś. Dziwne to, nie wiem co z tym robić, w był jak jeszcze to nie zarosło i twierdził, ze wszytsko będzi że ok i że moge jeździc bez gumowych kółek - ale to nie wygląda ładnie. Biedny pyszczek Branki jest odbarwiony Mam nadzieję, ze to się zmieni, smaruje mascią z witaminą A ale tak naprawdę to co to da...
To coś jak poobijany kłąb mojego gniadego. Zanim go kupiłem pracował z niezbyt dobrze dopasowanym siodłem. Teraz w tech miejscach gdzie był poobijany odrasta siwa sierść. Ponoć tak właśnie bywa z tego typu urazami. Jeśli były głębokie to coś się dzieje z pigmentem i można się z tym już tylko pogodzić.
maku . Teraz w tech miejscach gdzie był poobijany odrasta siwa sierść. Ponoć tak właśnie bywa z tego typu urazami.
maku . Teraz w tech miejscach gdzie był poobijany odrasta siwa sierść. Ponoć tak właśnie bywa z tego typu urazami.