Konie..nasze konie :)
Konie..nasze konie :)
Niestety w tej chwili nie mogę wstawić fotki Wisełki, ale jeśli ktoś ma ochotę ją zobaczyć zo zapraszam na stronkę...
Miałam wielkie szczęście, że znalazłam się w odpowiednim miejscu i czasie...
Pamiętam, że ona i jej półsiostra trafiły do stajni jako nagrody w zawodach skokowych... Wtedy były bardzo młode (ok. 3 lat) i niemal zupełnie dzikie.
Robiono akurat przymiarki, czy nadają się do skoków... Jej siostra wpędzona na przeszkodę skoczyła niedbale, ale Wisełka odmówiła. Zauważyłam jedną rzecz, że jej odmowa była spowodowana potrzebą spokoju, czasu na przemyślenie, zapoznanie się z przeszkodą i odbicie się - to niezwykle sprytny koniś i albo robi coś na 100%, albo wcale Dziś wręcz uwielbia skoki z ziemi Wtedy z powodu "kłopotów" jakie sprawiała, niezrozuienia jej potrzeb, mówiono na nią "wariatka" została odrzucona i uznana za trudnego konia... Wyobrazcie sobie jednak moje zdumienie jej niesamowitym charakterem, gdy okazało się, że pomimo swojego folbluciego pochodzenia odkryłam jej odwagę w terenie i niski poziom poczucia instynktu stadnego - no i zawsze była indywidualistką
Gdy zaczynałam z nią pracę już na samym początku radzono mi bym ją sprzedała, a kiedy spokojnie i bez pośpiechu ją zajeżdżałam sugerowano bym przestała być taka naturalna i zaczęła pracować nad jej głową
Oczywiście były i takie dni gdy jej głowa była wszędzie, a każda noga kroczyła w inną stronę... Jednak podtrzymał mnie na duchu jeden instruktor, który poradził bym się tym nie przejmowała, nic nie robiła na siłę, tylko w spokoju, jezdzila, jezdziła... Gdy kobyłak bardziej mi zaufała, przywykła do mojego ciężaru i złapała równowagę w 3 chodach przestała trzymać głowę w chmurach i zaczęła się swobodniej poruszać
Cześć Nati!! Widzę, że Ci się tu spodobało :-) Jaki piekny gruby ćwierć pszczółek :-) Uściskam oboje :-)
to żółte to owijki...
nie pamietam gdzie kupione.
a żółto-czarne ochraniacze gdzies widzialam, ale jest srodek nocy i nie pamietam, jak sobie przypomne to napisze priv.
aj cejlonku no pisalam Ci na gg, ze mi sie podoba i to bardzo! ukłony w strone twórców filmu!
To teraz mój ogr - Sacramento R
(m: N-Lyonnes po Landraf I, o: Sacramento Son po Sacramento Song)