Same wodze i wędzidło zamiast ogłowia ?
Same wodze i wędzidło zamiast ogłowia ?
Czy istnieje taki rodzaj ogłowia w którym wykorzystuje się same wodze i wędzidło w pysku konia bez pasków policzkowych i całej reszty reszty ?
Ponieżej filmik na którym dziewczyna jedzie w taki sposob na koniu zawody, czy to powszechne czy raczej inwencja własna ? bo musze powiedzieć że pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
http://www.youtube.com/watch?v=ysBQ23DmL0U
Ostatnio widziałam takie coś na allegro i..dziwiłam się :mrgreen:
Ciekawi mnie jak ono utrzymuje się w pysku konia ?
Hmm... Zwykła skórzana "obroża" zapięta na dolnej szczęce.
Mnie bardziej fascynuje cena - 150 zł! hock:
Chyba, że zawarta jest tu opłata od patentu. :wink:
A szczerze chciałbym się dowiedzieć jak to w praktyce się spisuje i, przede wszystkim, jak działa na delikatny koński pysk.
Patent wymyślili Indianie. Teraz to wraca na fali "odkrywania" jeździectwa za pośrednictwem "Braci zza Oceanu".
Bartosz Marchwica Hmm... Zwykła skórzana "obroża" zapięta na dolnej szczęce.
A szczerze chciałbym się dowiedzieć jak to w praktyce się spisuje i, przede wszystkim, jak działa na delikatny koński pysk.
Bartosz Marchwica Hmm... Zwykła skórzana "obroża" zapięta na dolnej szczęce.
Mam taki wynalazek. Kupione używane, dużo taniej
Trzyma się... U nas słabo niestety, używałam go z ogłowiem. Ale to może i "wina" budowy pyska konia. A działanie- moim zdaniem super- chociaż nie każdemu koniowi będzie pasować nacisk na cały język, bez "luzu" jaki zostawiają łamane wędzidła.
jasmina Mam taki wynalazek. Kupione używane, dużo taniej
Trzyma się... U nas słabo niestety, używałam go z ogłowiem. Ale to może i "wina" budowy pyska konia. A działanie- moim zdaniem super- chociaż nie każdemu koniowi będzie pasować nacisk na cały język, bez "luzu" jaki zostawiają łamane wędzidła.
jasmina Mam taki wynalazek. Kupione używane, dużo taniej
Myślę, że nie koniecznie.
Ale nie wiem na 100% bo nie jeździłam na takim
Natomiast koń najczęściej wykłada język nad wędzidło bo ma ten język wrażliwy i wędzidło go uraża. Ja takim koniom wkładam albo pojedynczo łamane "anatomiczne" a więc mocno wygiete (tak by było jak najwięcej miejsca na język) Jeśli to nie działa to próbuję proste z wysokim portem.
nie wiem czy pomoże, ono dość mocno działa na język więc- dla niektórych koni może być nieprzyjemne, mimo swojej łagodności. I na moje- może wręcz prowokować do przekładania języka koni, które działania na język nie lubią. Ale- to tylko domysły.