Konie - zabawa edukacyjna :)
Konie - zabawa edukacyjna :)
Ja wiem, ja wiem, ale wybywam na tydzień to może odpowie ktoś inny.
Diastema to przerwa między zębami - dzięki niej możemy w pysku konia umiejscowić wędzidło.
Proszę o wymienienie przynajmniej dwóch - poza wiedeńską Spanishe Hofreitshule - wyższych szkół jazdy.
Królewska Szkoła Jazdy w Jerez de la Frontera w Hiszpanii
Wyższa Szkoła Jazdy Le Cadre Noir de Saumur we Francji
Tak jest! Krysia zadaje pytanie :)
Co to jest kurtyzowanie i u jakich koni?
Kurtyzowanie to zabieg przycięcia ogona zwykle u jego nasady lub odcięcie ogona od 3 -5 jego kręgu....
Stosowane u koni zimnokrwistych np ardeny w celu ukazania i podkreślenia krągłości zadu, gdzie masywny zad świadczył o przydatności do pracy w polu.
W wersji soft to wycięcie całego włosia z ogona (który ponoć przeszkadzał w pracach polowych, wkręcał sie w maszyny)
Smutne :oops:
Ewa zadaje pytanie :wink:
No i jak to? Zupełnie nikt nie wie co to są opoje? 8)
Ojoj, zapomniał się coś ten temat To może:
Opoje to miękkie obrzęki okołostawowe, w okolicy stawu pęcinowego. Są efektem rozlania się mazi stawowej poza obręb stawu z powodu jej nadprodukcji (w wyniku stanu zapalnego) lub uszkodzenia stawu. Przyczyna może być uraz (np naciągnięcie ścięgien, uderzenie w staw), przetrenowanie (zwłaszcza młodego konia; ruch po twardym podłożu), wrodzona słabość stawów (wady postawy), wadliwa korekcja, schorzenia trzeszczek.
Co do przekarmiania i przebiałkowania, to wydaje mi się, że jest raczej przyczyną innego typu opuchlizny- obrzęków zastoinowych, słoniowatości spowodowanej zaburzeniem krążenia krwi i/lub limfy. Wtedy obrzęknięte są całe nadpęcia (zwłaszcza tylne) a nie tylko okolica stawu. To samo powstaje u ciężkich koni, przy niedoborze ruchu, u wysokoźrebnych klaczy, u starych koni w upał itd.
Co to jest opój krzyżowy, niestety nie wiem, ale chętnei sie dowiem!