![]() |
Konie - zabawa edukacyjna :) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Konie - zabawa edukacyjna :) (/showthread.php?tid=347) |
Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 01-02-2009 W związku z tym, że jeździectwo jest tak obszerną dziedziną, że nie da się go zgłębić od deski do deski i zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego - pragnę założyć temat, który na innym forum ciągnął się przez 70 stron i przygasł, więc podkradam i zakładam tu. Zabawa polega na tym, że ktoś zadaje pytanie związane z końmi, ktoś inny na nie odpowiada. Osoba zadająca pytanie zatwierdza odpowiedź i wtedy osoba, która udzieliła poprawnej odpowiedzi zyskuje prawo do zadania kolejnego pytania. Pytania mogą dotyczyć wszystkiego co związane z końmi - sportu jeździeckiego, hipiatrii, anatomii, fizjologii, psychologii itd. itp. ![]() FILMIKI I ILUSTRACJE BARDZO MILE WIDZIANE! Zainauguruję pytaniem: Co to jest KADENCJA? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-02-2009 Yyy jak to ładnie sformułować? W zasadzie chodzi o to, jak wysoko koniczyna w ruchu podnosi nogi. Zasadniczo wrodzona umiejętność, chociaż staramy się ją rozwijać i wspierać ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 01-02-2009 Zgadza się ![]() ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-02-2009 Akcja! No właśnie :mrgreen:. Coś mi umysł traci giętkość... Dlatego łatwe pytanie: Koń "cybaty" - co to za zwirz? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Emila - 01-02-2009 koń cybaty podchodzi budową pod hienę, tzn. bardzo rozbudowany przód i w stosunku do niego nisko osadzony zad ( poniżej linii kłębu), długie nogi przednie i długie i płaskie łopatki (cybat-szczudła). Wiem bo Indiana zalicza się do takich koni. Coś takiego jak Manfred z epoki ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-02-2009 ![]() Brawo, Emila zadaje pytanie! [miałabym w tym kontekście jeszcze jedno pytanie, ale ponieważ sama nie znam odpowiedzi, to może innym razem ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Emila - 01-02-2009 To może przekażę Tobie Dagmaro pytanie bo nie mam pomysła w tej chwili a nie chcę blokować wątku ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-02-2009 To może powinniśmy jakąś punktację prowadzić. ![]() [...] [pytanie wycięte, znaczy się ![]() Odnośnie cybatego konia, pierwszy raz trafiłam na to określenie czytając powieść dla młodzieży, której akcja rozgrywała się w stadzie ogierów (polskim, państwowym). Pełne zdanie brzmiało mniej więcej tak: Klacz ta była cybata z kadykiem, a w dodatku miała rorera i tkała głową jak diabli. Pytanie dręczące mnie po dziś dzień: co to jest ten kadyk?! Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 01-02-2009 Oj no, po dwóch pytaniach już nastąpiła anarchia ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-02-2009 to nie my! to te kucyki sąsiadów! ![]() skasować? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 01-02-2009 Szkoda trochę kasować, ale jak nie będzie zasad to osłabnie motywacja ![]() Kadyk wedle internetu to jałowiec, ale nie wiem jak to się ma do tego zdania. Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Emila - 01-03-2009 Ok, pytam bo mnie ścigają władze wątku :lol: . Pytanko które spędziło mi sen z powiek kiedy zachorował mój szkap. Co dzieje się w stawie gdy mówimy o szpacie. Sorki ale innego nie wymyślić, ja żem prosty człek ze wsi być Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Wojciech Mickunas - 01-03-2009 Od pewnego czasu mamy wśród nas "nieludzką" doktorkę , więc pewno nam dokładnie wyjaśni na czym polega przypadłość zwana "szpat ". Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - grymaśna - 01-04-2009 Wywołana do odpowiedzi – odpowiadam 8) Szpat to choroba zwyrodnieniowa stawu stępu, zwanego także skokowym (a konkretnie niższych jego pięter, gdzie powierzchnie stawowe są płaskie i ruchomość niewielka...właściwie głównie amortyzacja). Najpierw dochodzi do zmian zapalnych torebki stawowej, potem do zaniku chrząstki stawowej, a następnie do stopniowo coraz ściślejszego złączenia odsłoniętych kości. Początkowo występuje ból (objawiający się kulawizną), a w późniejszym stadium choroby (po zrośnięciu kości, które następuje samoistnie lub osiągnięte jest poprzez zabieg chirurgiczny) ból ustępuje, a pozostałością jest upośledzona funkcja stawu (objawiająca się sztywnością ruchu). I co, zdałam :wink: ? Mogę zadać swoje pytanie? OT - "nieludzka" doktorka 8) ... podoba mi się.... chyba powinnam zmienić swój login :mrgreen: ... tylko nie wiem, jak to zrobić :roll: Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Emila - 01-05-2009 Dziękuję, przejmujesz pałeczkę ( mam pytanie poza "konkursem" co zrobić jeśli zastrzyki nie działają ) |