Konie - zabawa edukacyjna :)
Konie - zabawa edukacyjna :)
1) Od 1 lipca każdy nowo zarejestrowany koń będzie musiał mieć wszczepiony elektroniczny chip
2) wszystkie informacje o oznakowanym zwierzęciu trafią do Centralnej Bazy Danych Polskiego Związku Hodowców Koni
3) Właściciel konia musi wypełnić i podpisać "Zgłoszenie konia do rejestru"
to o to? jak o to to:
>> czym sie różni koń wierzchowy od siodłowego?
chodziło mi o chipa i nowy wzór paszportu hodowlanno - sportowego
punkt 2 i 3 to nie nowość, od lat to funkcjonuje (lepiej, lub gorzej ale jednak ;-))
Koń siodłowy to osiodłany koń zaprzęgowy z napiersiem siodłowym (innym, niż napiersie konie podręcznego). Inaczej koń lewy a parze, lub konie w parze używane w zaprzęgach powożonych z siodła. Koń wierzchowy to po prostu koń wierzchowy ;-)
Dal uzupełnienia koń podręczny jest "sterowany" przy pomocy lejc i bata, koń siodłowy przy użyciu pomocy jeździeckich. Konie podręczne w altylerii kiełznane były tylko i wyłącznie wedzidłem, konie siodłowe wedzidłem i munsztukiem.
Mazazel, Gosia odpowiedziała dobrze czy źle na twoje pytanie? I na przyszłość - hold your horses! Pytanie zadajemy jak ktoś nam powie, że odpowiedzieliśmy dobrze
Znów ja
I znów ze sportu: jaki nowy przepis wprowadzony od tego sezonu w konkursie skokowym z trafieniem w normę czasu? (notabene mi osobiście nie podoba się nowelizacja, ale nie mnie oceniać...)
aa ja sama odpowiedziełam na 2 część pytania, zatem nie ma sensu chyba tego powielać ;-)
Gosia znów 'zastrzeliła' wątek To może go reaktywuję pytaniem:
- co określa się nazwą "fałszywa potylica" ?
Najwyższy punkt głowy konia nie stanowi potylica, ale załamanie szyi na poziomie 3,4 kręgu szyjnego.
Brawo :) Zadajesz pytanie :)
będzie proste co to takiego kurbeta?
dressagenaturally będzie proste co to takiego kurbeta?
dressagenaturally będzie proste co to takiego kurbeta?