Konie - zabawa edukacyjna :)
Konie - zabawa edukacyjna :)
Jakie wyróżniamy 3 źródła energii w pokarmie konia i czym się od siebie różnią?
Ja spróbuję odpowiedzieć, ale nie wiem czy mi sie uda
Węglowodany- energia z nich dość szybko uwalniana, służy do uzupełnienia potrzeb na energię przy wysiłku intensywnym, krótkotrwałym (głównie).
Tłuszcze- z nich energia uwalniana jest wolniej, dobre przy długotrwałym wysiłku.
Białka- ale tu już nie wiem co do tej energii, wiem tylko, że z białek energia jest uwalniana dopiero jak brakuje cukrów i tłuszczy.
Tak jest Zadajesz pytanie.
Jej udało mi się
Co powoduje, że koń się nie męczy stojąc i że potrafi ze stania ruszyć pełnym galopem?
Mam nadzieję, że nie było takiego pytania, bo nie śledzę wątku.
Jeśli chodzi o układy ustaleniowe to było takie pytanie
Buuu, to szkoda. To było pierwsze pytanie które przyszło mi na myśl. O woreczku żółciowym też pewnie było?
Jak tak to niech ktoś inny zadan pytanie...
To ja mam pytanie : Na wybiegu dwa konie się tarzają. Jeden z nich ma kolkę , po czym można to poznać?
w przypadku mojej klaczy było tak, że: tarzanie się powtarzało. Wstawała i znowuz się rzucała na ziemię. Jakby lekko postękiwała i pociła się.
Jak konie dobrze się czują to tarzają się , wstają, otrzepują i już.
Nie wiem czy tak jest zawsze....już lecę do książki weterynaryjnej!!!!
Trafione! Zdrowy koń po wytarzaniu wstaje i otrzepuje się. Koń któremu coś dokucza nie otrzepuje się , bo "zajęty jest bólem ". Duchowa zadaje pytanie.
po czym najłatwiej jest rozpoznać, że dany koń dominuje w stadzie, w sytuacji gdy stado liczy jedynie dwa konie i są one ze sobą bardzo zaprzyjaźnione?
/Hihi...ja to tylko takie pytanie z własnego życia wzięte....nie wiem czy tak można? /
U mnie jest tak, że dominująca klacz "prowadza" drugą od tyłu, nadaje jakim chodem mają iść (to jest zazwyczaj jak tylko są wypuszczone na pastwisko, potem każda idzie w swoją stronę), jak mniej dominująca się nie słucha to ta się "szczurzy". Nie dominująca też często złości się na dominującą, straszy kopytami czy zębami, ale dominująca nic osbie z tego nie robi. Niedominująca zawsze odpowiada na reakcję dominującej, nawet jak jej się to nie podoba. Jak ja do nich przychodzę to dominująca jest pierwsza,a mniej dominująca stoi z boku i czeka co ja powiem. Bo jak ją zaproszę do nas to dominująca "nie ma nic do gadania" 8)
na pewno trafione!
ja jeżeli nie mam pewności, bo dwa konie są bardzo zaprzyjaźnione i trzeba trochę czasu, żeby zaobserwować który dominuje to po prostu stawiam miskę z owsem.....momentalnie sprawa się rozstrzyga!
Ufff..tarisa, jak dobrze, Ty , nie ja zadajesz pytanie.
Co to jest trawers a co renwers?
(ja już chyba nie będę odpowiadała, bo ciężko mi idzie wymyślanie pytań )
Trawers - koń ustawiony w kierunku ruchu, łopatki przy ścianie, zad w środku ujeżdżalni, koń porusza się po 4 liniach. Trawers na przekątnej to ciąg
Renwers - koń ustawiony przeciwnie do kierunku ruchu. Kończyny tylne kroczą po zewnętrznym śladzie, przednie po wewnętrznym, koń porusza się po 4 liniach.
Czyli jak umiem trawers to powinnam umieć ciąg(tzn koń powinien umieć)? U nas jakoś tak nie jest :roll:
Ja sie uczyłam, że trawers i renwers wykonywanej po prostej są nie do odróżnienia - tylko jeździe ci koń wiedza co robią, bo trawers i renwers to dokładne odwrtoności. Czy to tak jest? Bo ja jakoś takich rzeczy nie umiem sobie wyobrażić :roll: