Konie - zabawa edukacyjna :)
Konie - zabawa edukacyjna :)
A oto moje pytanie (anatomiczne ):
proszę wymienić miejsca, w których koń może mieć strzałkę 8)
A poza konkursem, odpowiadam:
To zależy, jaki specyfik jest podawany w tych zastrzykach (przypuszczam, że steryd :?: ).
Leczenie szpatu polega na ograniczeniu bólu, można zatem podawać:
1) leki niesterydowe przeciwzapalne lub
2) sterydy (działają silniej przeciwbólowo, ale jednocześnie wpływają niekorzystnie na samą chrząstkę),
3) można też wspomagająco zastosować substancje ograniczające uszkodzenie chrząstki stawowej z grupy glukozo-amino-glikanów (GAG): kwas hialuronowy, glukozamina, chondroityna, a także związki siarki: metylo-sulfonynlo-metan (MSM) – aby ograniczyć postęp choroby.
4) ponadto stosuje się kucie ortopedyczne, odciążające przyśrodkową stronę stawu
5) ważne jest zapewnienie ruchu, ale bez przeciążeń.
Decyzję, co rodzaju użytego specyfiku i sposobu leczenia, podejmuje oczywiście lekarz prowadzący, na podstawie oceny konkretnego przypadku (stopień kulawizny, zaawansowanie zmian widocznych w obrazie rtg). Może się bowiem zdarzyć taka sytuacja, że hamowanie procesu chorobowego wcale nie jest wskazane, a optymalnym wyjściem jest „pozwolenie” na jak najszybszy zrost kości, co w efekcie da likwidację bólu.
Można też rozważyć zabieg chirurgiczny (przecięcie tzw. ścięgna szpatowego oraz artrodeza), choć oczywiście jest to dość kosztowna „impreza”, a także niosąca ze sobą pewne ryzyko, no i tu też – niezbędna jest ocena sytuacji przez lekarza, który leczy konisia.
Pozdrawiam
A czy kość strzałkowa liczy się jako strzałka ?
Bardzo dobrze
1) strzałka kopytowa
2) strzałka na głowie (odmiana)
3) strzałka (łac. fibula) = kość strzałkowa
Jestem pod wrażeniem - moi studenci, jak ich tak z ciekawości zapytałam, nie wymienili wszystkich. Pewnie za dużo mają "do głów kładzone" 8)
No i się odpowiedź przedzieliła samoistnie na pół Magda jako autorka 2/3 odpowiedzi zadaje następne pytanie
To wykorzystam bezwstydnie 8)
Jak określa się prawidłowo miejsce wbicia igły w konia, przy podawaniu zastrzyku domięśniowego?
Nie znam prawidłowej odpowiedzi :oops:
Czyli pytanie jest nieważne, bo pytający musi znać odpowiedź na swoje pytanie Pytania, na które nie znamy odpowiedzi można zadawać pani doktor prywatnie. Magda wymyśla nowe pytanie, z zakresu swojej wiedzy.
Strasznie ciężko utrzymać porządek w tym wątku
Poniewaz nikt nie odpowiedział na moje pytanie, więc zadaję następne 8)
Z zakresu wiedzy książkowej
Czym rózni się cwał od galopu.
Wymagane jest podanie kolejnosci stwiania nóg w jednym i drugim chodzie.
p.s
Wyszło mi, ze zastrzyk taki podaje się w mięsień czworogłowy :?
Magda chyba czworoboczny szyi ?
Galop ( chód 3-taktowy) z prawej nogi :
1.lewa tylna, 2.prawa tylna z lewą przednią i 3.prawa przednia ( noga "prowadząca ")
Cwał ( chód 4 taktowy) z prawej nogi :
1.lewa tylna, 2.prawa tylna 3. lewa przednia i 4.prawa przednia ( noga "prowadząca ")
Różnica polega na tym , że nogi stawiane w galopie równocześnie ( w naszym przypadku ) prawa tylna i lewa przednia , w cwale stawiane są w niewielkiej różnicy " czasowej" dającej nam wyraźny 4 takt.
Będzie łatwo , bo już późno i ... mam lenia. I hihihi znowu z anatomii.
Jak popularnie nazywają koniarze dolną część żuchwy pomiędzy podbródkiem ( bródką ) , a ganaszami ?
Sanki?
Tak jest.
Przynajmniej , ja znam taką nazwę .
Dagmaro , Twoja kolej. 8)
Trochę mi głupio, bo odpowiadając w sobotni wieczór pozbawiłam innych szansy...
Co pozwala koniowi odpoczywać na stojąco?