Co czytamy
Co czytamy
Właśnie z upodobaniem pochłaniam "Równowagę w ruchu" - polecam tę książkę również tym , którzy uczą jeździc - pozwala uświadomić sobie ograniczenia naszych uczniów, a właściwie znaleźć drogę do pozbycia się tych ograniczeń :-)
Niektóre rzeczy podczas nauki jazdy konnej - szczególnie na poziomie L-P są dla nas jasne , przez co nie zauważamy błędów widząc niejednokrotnie ich skutki... ja dzięki tej książce odkryłam dlaczego jeden z koni, którego "przyuczam" do niskiego sportu - pode mną chodzi rewelacyjnie, a pod właścicielką ma wieczne problemy na łukach :-) sprawa tak prosta, jak usztywnienie zewnętrznego stawu skokowego przez podniesienie pęty (przesunięcie zewnętrznej łydki do tyłu z kopalna, nie z biodra)... niby błache a jaki powoduje skutek ;-)
Przy okazji 101 ćwiczeń z dersażu i skoków mam już za sobą - dziękuje Panie Trenerze - rzeczywiście ciekawe :-) i pozwala urozmaicać treningi (brak pomysłów prowadzi do nudy i dla konia i dla jeźdźca, i dla tego, który stoi na ziemi i "się czepia" ;-))
Mi się osobiście strasznie podobają się:
1. obie pozycje Jane Savoy: Wszechstronne Szkolenie Koni i Od pół parady do zebrania
2. Monty Robertsa Shy boy i Człowiek, który słucha koni.
3. Sally Swift jest całkiem ok ale nie dawała mi dokladnie tego czego oczekiwałam
A może da się tak zrobić, żeby przetłumaczyć na polski "The Art of Horsemanship" Ksenofonta? 8)
Ojejciu! Ailusia, tłumacz! :lol:
A przy okazji: można tę książkę gdzieś dostać? Kupić, albo wypożyczyć z biblioteki?
Ksenofonta przetłumaczyć i wydać po polsku - jak najbardziej.
Dawno temu już to zrobiono . W Ostrowie nakładem J.Priebatscha w 1860 roku ukazała się: "XENOFONTA HIPPIKA i HIPPARCH czyli JAZDA KONNA i NACZELNIK JAZDY" przekładu z greckiego dokonał Antoni Bronikowski.
O kurczaki!!! hock:
Nie wiem czemu mi się wydawało, że grecki oryginał w ogóle zaginął i tłumaczenia są możliwe tylko z angielskiego!
A tymczasem, nie dość że coś takiego powstało, to jeszcze jest w mojej własnej bibliotece!!!
http://graf.oss.wroc.pl/karty/0124/0124-03690.jpg
No to do widzenia na jakiś czas, idę czytać
Hm... no dobra, dzisiaj nie pójdę, a potem w ogóle święta... no ale takiego prezentu świątecznego to się nie spodziewałam!
Mnie mile zaskoczył Mikołaj w tym roku
dorzucił zamówione nowe wydanie "Hodolwi koni" I t Pruskiego
i przyniósł "Lekcje, których udzielił mi koń" , której autorem jest Mark Rashid
przyznaję się - nie znałam wczesniej autora tej książki, samą książkę przeczytałam od deski do deski za jednym zamachem :-)
i - oczywiście - już szukam w księgarniach "Z myślą o koniu" tegoż autora... wiecie moze, czy coś jeszcze napisał??
Na marginesie...
101 ćwiczeń mam i skokowych i dresażowych, przeczytałam fakt - na prawdę warto było :-)
dostałam od syna książkę Sally Swift przetłumaczoną przez Basię Mickunas...oczywiście 'Harmonia jeźdźca i konia" i też jestem pod wrażeniem.
piękna książka i podziwiam autorkę, że ze swoimi problemami kręgosłupowymi tak wiele osiągnęła. A wręcz można powiedzieć , że trochę "dzięki" nim.
Gaga ! Rashida szukaj na http://www.galaktyka.com.pl
A przy okazji ;zaczynam pracę z kolejną książką z serii 1o1 ćwiczeń.
Pozdrawiam W.M.
wojciech.mickunas A przy okazji ;zaczynam pracę z kolejną książką z serii 1o1 ćwiczeń.
.
wojciech.mickunas A przy okazji ;zaczynam pracę z kolejną książką z serii 1o1 ćwiczeń.
.
Gaga i - oczywiście - już szukam w księgarniach "Z myślą o koniu" tegoż autora... wiecie moze, czy coś jeszcze napisał??
Gaga i - oczywiście - już szukam w księgarniach "Z myślą o koniu" tegoż autora... wiecie moze, czy coś jeszcze napisał??
Przed chwilą kurier przywiózł mi książę
"Horse,Follow Closely " autor: GaWaNi Pony Boy. w dodatku Specjal Edition with DVD .
ja polecam Sally Swift "Harmonia Jeźdzca i Konia" oraz "Dosiad Naturalny"
może i tytuły banalne...i niektórym zawartość książki wydaje się nie potrzebna "bo wiedzą lepiej..." uważam, że każdy powinien je chociaż przeczytać ! bo niektóre sposoby nauczania "nowoczesnego" jeździectwa są dość skłócone.