"Dzikie mięso" u koni
"Dzikie mięso" u koni
,,KONIE SIWE - Brak chroniących pigmentów
Siwe konie na swoje nieszczęście są zwykle bardziej podatne na różne choroby skóry, a głównie za sprawą ich odmiennej pigmentacji. Siwki, które urodziły się jako kare czy kasztanowate, mają ciemną skórę co powoduje duże skupisko melaniny w skórze i jednoczesny jej brak w sierści. To z kolei pociąga za sobą ryzyko zachorowania na nowotwór skory.
Druga odmiana białych koni - tzw. albinosy, nie posiadają pigmentów, które tworzą pewien rodzaj ochrony przed słońcem i są w dużym stopniu narażone na porażenia i oparzenia słoneczne.,,
Konie siwe często maja raka skóry zawnego czerniakiem to też w przeszłości cięzko było sprzedać ów konia np do rzeżni.
Mała ciekawostka.
Starzy handlarze wystrzegali się starszych siwków oraz fuksów czyli kasztanów ale jak to kupcy niemieccy mówili - dobry fuks nie jest zły.
ta moja była siwa z hreczką
U mnie w stajni ostatnio u wduch koni pojawiły się sarkoidy.
Klacz jest skarogniada, miała go wcześniej ale był płaski o srednicy mniejwięcej 2 cm a ostatnio urusł i jest chyba podrażniony przez muchy.
U mojego konia pojawiły sie niedawno ale ma ich kilka, sa małe i przypominaja kurzajki, ma je na udach od wewnętrznej strony.
Znacie jakies sposoby na ich usunięcie szczególnie tego u klaczy bo jest on na miejscu popręgu
Co myślicie o smarowaniu na razie maścią cynkową ?
Nie do końca mogę sobie wyobrazić lokalizację i proszę o wyjaśnienie terminu "wewnętrzna strona ud" w kontekście kurzajek. No i jeszcze jedno - czy te niepokojące objawy są na przednich nogach (w okolicach popręgu) i na tylnich (uda) :?:
Jeśli mówimy o udach to oczywiście chodzi o kończyny tylne.
Zdjęcie poniżej nie jest robione mojemu koniowi ale to dokładnie to samo miejsce i sarkoidy wygladają podobnie.
Powiedzmy że to wewnetrzna strona stawu kolanowego hmm no nieco wyzej
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http:...x=69&ty=72
Ale to zdjęcie jak sądzę nie jest robione od wewnętrznej strony. Możesz rozwinąć :?:
pokazuje wewnętrzną stronę lewego uda przypatrz się Spahisie .
Ok. Czekam co powiedzą mądrzejsi.
spróbuję zatem olejem dziękuje