Hipologia Kategoria Chów koni - i wszystko, co z nim związane Własna stajnia

Własna stajnia

Własna stajnia

semiramida

Member

57
12-15-2009, 01:48 PM #31
Nie zgadzam sie żeby nie uwzględniać uwag hotelowców.. Co najwyżej można uwzględnić, że czasami to, do czego oni nie maja zastrzeżeń, może być uciążliwe dla pracownika stajni.
Polecam zabierać na wizyty w innych stajniach miarkę. W swoim hotelu też radzę pomierzyć, wtedy wiadomo na pewno, jaka to jest szerokość korytarza ktora nam odpowiada, a jaka, która nie. Np pewien nowoczesny hotel mial korytarz szerokości niecałe 3m i po 20 boksów z każdej strony. I to było za mało. Inne dwa nowoczesne obiekty dały sobie poddasze na słomę zaledwie 3 m nad boksami, też za mało... Fajnie się mierzy laserowym dalmierzem. No i czytać czytać czytać. 600 rad ma, jako jedyna książka, dobre rozwiazanie kosza na siano zintegrowanego ze stołem paszowym. Z poczatku takie coś chciałam zaprojektować u siebie, dopóki nie zobaczyłam w internecie jeszcze fajniejszych rozwiązan, umożliwiajacych koniowi pobieranie paszy z poziomu podłogi, ale poza boksem. Straszną mam treme, ale chciałabym właśnie takie rozwiązanie mieć w swoim projekcie. Ja akurat jestem architektem co widział konika na oczy. I bardzo bym chciala żeby stajnie podciagnieto pod obiekty uzytecznosci publicznej, takie oczywiscie większe niz na 2 konie. Co do najskromniejszych rozwiązan to są one ok w przypadku całodobowego trzymania konia na pastwisku i gdy on może sobie wchodzic i wychodzić kiedy chce. Wtedy mamy nieco mniej zobowiązan niż wobec konia uwięzionego w boksie.
Jeździectwo to elegancki sport, prawie każdy chce mieć elegancki rząd i elegancki strój, im lepszej marki, tym nam milej. Stajnia to takie większe ubranko dla konia. wybieramy która derka najładniejsza i najsolidniejsza, tak samo wybierajmy stajnie. Jak to jest, że ilość wątków typu "czy można zrobić stajnie z płyty osb" jest odwrotnie proporcjonalna do "czy mogę zrobić czaprak ze starej koldry". Nie wierzę w to, że dobre stajnie robią tylko ludzie z nadmiarem kasy.

<t></t>
semiramida
12-15-2009, 01:48 PM #31

Nie zgadzam sie żeby nie uwzględniać uwag hotelowców.. Co najwyżej można uwzględnić, że czasami to, do czego oni nie maja zastrzeżeń, może być uciążliwe dla pracownika stajni.
Polecam zabierać na wizyty w innych stajniach miarkę. W swoim hotelu też radzę pomierzyć, wtedy wiadomo na pewno, jaka to jest szerokość korytarza ktora nam odpowiada, a jaka, która nie. Np pewien nowoczesny hotel mial korytarz szerokości niecałe 3m i po 20 boksów z każdej strony. I to było za mało. Inne dwa nowoczesne obiekty dały sobie poddasze na słomę zaledwie 3 m nad boksami, też za mało... Fajnie się mierzy laserowym dalmierzem. No i czytać czytać czytać. 600 rad ma, jako jedyna książka, dobre rozwiazanie kosza na siano zintegrowanego ze stołem paszowym. Z poczatku takie coś chciałam zaprojektować u siebie, dopóki nie zobaczyłam w internecie jeszcze fajniejszych rozwiązan, umożliwiajacych koniowi pobieranie paszy z poziomu podłogi, ale poza boksem. Straszną mam treme, ale chciałabym właśnie takie rozwiązanie mieć w swoim projekcie. Ja akurat jestem architektem co widział konika na oczy. I bardzo bym chciala żeby stajnie podciagnieto pod obiekty uzytecznosci publicznej, takie oczywiscie większe niz na 2 konie. Co do najskromniejszych rozwiązan to są one ok w przypadku całodobowego trzymania konia na pastwisku i gdy on może sobie wchodzic i wychodzić kiedy chce. Wtedy mamy nieco mniej zobowiązan niż wobec konia uwięzionego w boksie.
Jeździectwo to elegancki sport, prawie każdy chce mieć elegancki rząd i elegancki strój, im lepszej marki, tym nam milej. Stajnia to takie większe ubranko dla konia. wybieramy która derka najładniejsza i najsolidniejsza, tak samo wybierajmy stajnie. Jak to jest, że ilość wątków typu "czy można zrobić stajnie z płyty osb" jest odwrotnie proporcjonalna do "czy mogę zrobić czaprak ze starej koldry". Nie wierzę w to, że dobre stajnie robią tylko ludzie z nadmiarem kasy.


<t></t>

 
  • 0 głosów - średnia: 0

Wiadomości w tym wątku
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości