![]() |
Wasze plany na sezon 2009 - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Wasze plany na sezon 2009 (/showthread.php?tid=411) Strony:
1
2
|
Wasze plany na sezon 2009 - Julia z Orla - 03-24-2009 Forumowiczki i Forumowicze! :) Jakie rysują się Wam plany na sezon 2009 związane z Waszymi końmi i Wami jako jeźdźcami? Co chcecie osiągnąć przed następnym atakiem śniegu? To zacznę :) W materii Siwego chciałabym wrócić do kondycji po wystaniu - poprawić koordynację i zrobić mięśnie, a poza tym nauczyć go paru sztuczek z ziemi innych niż zwykłe lonżowanie (jak dziś Mazazel napisała - mogą się przydać na przyszłość, a poza tym trzeba ćwiczyć móżdżek, żeby fałdki się nie wyprostowały na starość). Chcę żeby do następnej zimy był w bardzo dobrej formie cielesnej i intelektualnej :) Planuję też małe skoki latem, jak już będzie gotowy. Z Alim chcę opanować rozluźnianie w ruchu na sugestię, równe chody robocze i płynne zwykłe przejścia stęp kłus galop, a także wyćwiczyć dobre wygięcie na kole w prawo. No i zaczęliśmy klikać, więc chciałabym żebyśmy doszli do krótkich sesji (10 minut) z ziemi bez linki na otwartej przestrzeni (na razie pracowaliśmy tak tylko na hali i w lesie), tak żeby chciał ze mną popracować chwilę, bo jest fajnie i można zarobić cukierka ;) To co mamy już wypracowane na lince zupełnie mnie na ten rok satysfakcjonuje :) Behawioralnych problemów niestety nie mamy żadnych ;) A jeśli chodzi o mnie to przez najbliższy miesiąc/dwa będę pracować nad zagubioną gdzieś w śniegu równowagą - zrobiłam listę ćwiczeń i będę tak jak Ania, wiązać wodze i robić autodosiadówki na ujeżdżalni. Muszę wydłużyć sobie nogi i się ogólnie "wyprostować" :) No i mięśnie brzucha troszkę poprawić, bo mnie za słabo trzymają w pionie. Re: Wasze plany na sezon 2009 - Ela Rapta - 03-24-2009 Moje plany: - maj warsztaty strugania - maj lub czerwiec planuję zaźrebić Roksanę - lipiec start w rajdziena na 20km - sierpień udział w Świecie Gór na Turbaczu Jeśli to zrealizuję będzie super ![]() Re: Wasze plany na sezon 2009 - Lutejaxx - 03-24-2009 fajnie Wam dziewczyny...ech, takie plany. a ja żyję dniem dzisiejszym najbardziej ...dziś powiedziałam kobyłce , że nie ma prawa odganiać małej ode mnie. Bo to ja decyduję kiedy który koń ma stać przy mnie, lub- czy razem. Może w tym roku uda mi się ja przekonać, że wcale nie musi być zazdrosna? Wycałowałem ją po pysiaku tuż po nakrzyczeniu jak już się uspokoiła... ![]() Poza tym 2009 rok to koniki, koniki, koniki , minus pesymizm plus grill i piwko z przyjaciółmi! Re: Wasze plany na sezon 2009 - branka - 03-24-2009 Plany - heh, dobrze mieć jakiś plan ![]() U mój plan odnośnie pracy z koniem do wakacji wygląda tak: -doprowadzenie konia do lepszej formy fizycznej - praca nad moim dosiadem w skokach i nad skokami i jazdą bez ogłowia(jak pogoda dopisze...) - autodosiadówki są super, jak się ma ogrodzoną ujeżdżalnię i względnie ujeżdżonego konia, to można sie dobrze bawić, a nie trzymając wtedy wodzy nie ma ryzyka że się go szarpnie, on tez może znaleść najwygodniejszą pozycje ciała sobie do naszych wygibasów ![]() - start w Akademickich Mistrzostwach Polski(na bezwędzidłowym i bez bacika oczywiście ![]() - praca nad dalszym rozluźnieniem, poruszaniem się w rytmie w każdym chodzie, płynniejsze przejścia, lepsze zakręty - od lipca do września wakacje dla konia w górach, a w tym czasie ja zarobię pieniądze na kolejny rok jej utrzymania ![]() Moje plany związane z końmi, ale bez udziału Branki: - warsztaty klikerowe i końskie w Stokrotce - dalsze pogłębianie wiedzy kopytowej i dalsze struganie Branki i mojego drugiego podopieczego i chyba następnego jaki doszedł-konia mojej weterynarz(mam dodatkowo 5 innych chętnych ogonów do strugania, ale boję się na razie obcym i nieznajomym, jeszcze nie czas na to) - zmobilizowanie się by napisać parę rzeczy, które mam w głowie i przetłumaczyć coś kopytowego We wrześniu tu zajrze i zobaczę, czy wszystko zrealizowałam ![]() Re: Wasze plany na sezon 2009 - Cejloniara - 03-25-2009 Tak, wielkie plany ;-) Wielkie, jak Cejlon cały :-) Korzystając ze zmiany warunków i stajni chcę zacząć w końcu pałętać się po lesnych traktach, latem pojechac na Cejlonie do siebie na działkę na kawę (musze parking zbudować), chciałabym też poskakać troszkę na pluszaku i popracować nad swoim dosiadem. Chciałabym dopracowac wszystkjie zabawy z poziomu L1, bo wszytsko mam strasznie pobałaganione. Chciałabym pojechac na 3-dniowy rajd do Kadyn w czerwcu a w październiku wystartowac znowu w zawodach rajdowych. A Cejlon to by pewnie chciał jeść :-) Re: Wasze plany na sezon 2009 - Magdalena Macios - 03-25-2009 moje plany nauka nauka nauka nauka nauka u dobrego trenera [ juz takiego znalazlam pozostaje uproszenie go o treningi ![]() praca nad soba!!!!! i zakaz uzalania sie nad soba od momentu dojscia do pelnej sprawnosci mojej nogi ![]() zabranie sie za Promyka najpierw jego miesnie potem praca nad Nim ![]() odchudzanie Waldiego odchudzanie Pogody - bedzie trudno i juz teraz prosze o trzymanie kciukow ![]() planuje zorganizowac dwa rajdy jeden weekendowy drugi jedniodniowy na ktore juz dzis serdecznie zapraszam ![]() jak narazie skromnie Re: Wasze plany na sezon 2009 - sokolowskipiotr - 03-25-2009 Witam Wszystkich Plany na sezon 2009? Hmm, zazwyczaj co sobie zaplanowałem to udawało się to w połowie więc w 2008 powiedziałem sobie że nic nie planuje i niebyło to dobre bo tym bardziej brakowało mi mobilizacji. Więc w tym roku znowu zaczynam planować bo jest przynajmniej do czego dążyć a jak coś się nie da zrobić to przełoży się na przyszły rok. W tym roku na pewno musze zacząć znów regularnie śledzić forum (oczywiście to) bo jest to ogromne skupisko wiedzy. Poza tym chciał bym wystartować na jakiś Towarzyskich zawodach w skokach bez ogłowia na sznurku bo w ubiegłym się nie dało (sędziowie byli bardzo uparci i twierdzili że to nie jest cyrk i jak chce sobie tak jeździć to do cyrku…itp.). Teraz po starcie Darii Kobiernik może będzie łatwiej…. Jeszcze trzeba znowu wyrobić kondycje u siebie i koni regularnymi treningami. A i oczywiście jeszcze ostatnia ale najważniejsza rzecz w tym roku : Nie zapomnieć o tym że konie to żywe istoty i trzeba je słuchać i rozmawiać z nimi a nie rozkazywać im traktując je jak niewolników.Niech to forum będzie światkiem mych planów… Z poważaniem Piotr Sokołowski Re: Wasze plany na sezon 2009 - Gaga - 03-26-2009 1. Wyleczyć Karą (!!!) 2. Podnieść uprawnienia sędziowskie , co niestety wydaje mi się w tym roku nadal niemożliwe (kłody pod nogami i takie tam ![]() 3. Dobrze pojechać kwalifikacje do MPMK w ujeżdżeniu (Darco) 4. Przygotować luzaczkę do brązowej odznaki i pierwszych startów a ujeżdżeniu i skokach w klasach LL i L 5. Znaleźć czas dla siebie aby poza pracą i końmi gdzieś jeszcze wyskoczyć... 6. Znaleźć na prawdę stałe źródło siana dobrej jakości (kolejne ostatnio zawiodło :-( ) 7. Więcej pracować z Darco nad zwyczajnym , codziennym porozumieniem - od kiedy Kara chora, jej syn jest niemiło i niebezpiecznie zazdrosny :-( 8. Wyjechać gdzieś, gdzie przez tydzień nie zobaczę żadnego konia ;-) ale telefony do stajni będą na tyle tanie, że będzie można dzwonić 3 razy dziennie ;-) No i jakaś "druga połowa" by się przydała, ale tego planować się raczej nie da :-( Re: Wasze plany na sezon 2009 - Cezary Szamreta - 04-01-2009 uwaga - powyżej jest wpis ze spam-robota - nie usuwam go, ponieważ się mu przyglądamy, jak znajdziemy szczepionkę - wytnę ten spam i mój post, przepraszam i pozdrawiam Re: Wasze plany na sezon 2009 - Izabella Dobrosz - 04-02-2009 my także zmieniliśmy stajnię i wszystko zapowiada się na to że wyjdzie nam to na dobre ![]() 1. chciałabym regularnie trenować z Czambułem 2. nie mieć więcej kontuzji i bardziej uwierzyć w siebie 3. wziąć udział w kursie NH 4. zabrać Czambka na wakacje gdzieś gdzie będziemy mogli jeździć w długie tereny 5. spedzać z koniem jak najwięcej czasu nie narażając się na zazdrość ze strony mojej drugiej połówki ![]() Re: Wasze plany na sezon 2009 - Joanna Dobrzyńska - 04-02-2009 Iza, będzie dobrze ![]() Nie ma wyjścia. My natomiast: - powiększamy pastwiska (grodzenie) - osuszamy łąkę - pracujemy nad ujeżdżalnią - nawozimy, dosiewamy - przygotujemy się z F na odznaki - po porodzie siwej kontynuujemy pracę z ziemi i z siodła - pozostała jeszcze praca aby na to wszystko sobie móc pozwolić... Teraz czekamy na poród ![]() Re: Wasze plany na sezon 2009 - faithe - 04-02-2009 Oj, bardzo dobry watek, latwiej jest mi cos tam osiagac jak mam zaplanowane ![]() A wiec: 1. zrobic brazowa odznake mimo klod rzucanych pod nogi przez PZJ ![]() 2. wystartowac w Lewada Cup dwukrotnie - bez kompleksow i wstydu ![]() 3. poprawic i zrotowac moja uposledzona prawa noge ![]() Re: Wasze plany na sezon 2009 - Julia Bartczak - 04-25-2009 Aniu! Jesli Twój pokaz skoków bez ogłowia dojdzie do skutku, to daj wczesniej znać - bardzo chętnie zobaczę Cię w akcji ![]() ![]() a moje plany? (żeby nie bylo, że nie na temat piszę :wink: ) Znaleźć w końcu stajnię, w której będzie można się zatrzymać na dłużej, niekoniecznie z własnym koniem, ale i nie w szkółce :roll: Wiecie, że to wcale nie taka prosta sprawa?! ![]() I w tej odnalezionej stajni, przypomnieć sobie, jak to jest jeździć, a nie kręcić się w kółko... Re: Wasze plany na sezon 2009 - branka - 04-26-2009 Moje skoki mogą nie wyjść, bo chyba przerzuce sie tylko i wyłącznie na kliker. A właściwie to na pewno. Nie zdąże do czasu zawodów wypracowac sobie takich zachowań jak skoki pod siodłem, a już szczególnie poza ujeżdzalnią w domu. Oczywiście nie chce zakładac ile cos mi zajmie, ale nie chce by podświadomie chęc pojechania na zawody wywierała na mnie presję, że musze się spieszyć z czymś przy szkoleniu. Nie, klikanie kur na warsztatach w Rancho Stokrotka na razie sprawiło, że zawody i pokazy itp nie mają teraz sensu. Kury wywróciły zbyt duzo do góry nogami. Ale może za rok, np jak uznam, że koń jest gotowy, czy na jakichkolwiek innych zawodach - a może na jakimś festynie coś pokazać z klikania w ogóle, we Wrocławiu się łatwo na festyn wkręcić. Ale to nie teraz i nie jako cel. Re: Wasze plany na sezon 2009 - Marta Suchocka - 04-27-2009 Ja planuję zaprzyjaźnić się z Tyranem, tj. zaprzyjaźnić jego ze mną bo ja już mam świra na jego punkcie ![]() Głównie zamierzam wymagać od siebie, poprawić dosiad i jeździć jeździć dużo jeździć!! Od Tyrana poza ogólną pracę, chciałabym tylko, żeby przestał brykać ![]() |