![]() |
Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? (/showthread.php?tid=154) |
Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - branka - 04-12-2009 Bardzo mocno były ![]() ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - adamusk5 - 04-18-2009 witam jestem nowy na forum miesiąc temu kupiłem 9miesięczną klaczkę i zauważyłem że rano klaczka przestępuje z nogi na nogę chodzi o nogi tylne a dokładnie to pierw podnosi jedną trzyma przez chwile w górze a potem z drugą tak samo klaczka nie kuleje a na pastwisku biega normalnie czy to jest tylko drentwienie nóg po nocnym śnie proszę o odpowiedzi Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Wojciech Mickunas - 04-19-2009 To jest normalne zachowanie ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - adamusk5 - 04-19-2009 aha więc nie mam sie co martwić dziękuje bardzo i pozdrawiam ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Julia z Orla - 05-29-2009 ![]() ![]() Włascicielka stajni mówi, że jej konie mają nagminny problem z grudą, i tez masakrycznie gniły im kopyta dopóki nie zaczęli strugać naturalnie (Strasser). Konie chodzą tu po łąkach na czarnoziemie - wnoszę, że to ten zasadowy typ i bakterie mają używanie. I co teraz? 3 i pół miesiąca (bo tyle tu mamy jeszcze być) konia trzymać w boksie? Spotkaliście się z czymś takim? Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Narahel - 05-29-2009 Dodam do postu Julii, że chłopak, który rozczyszcza nam konie metoda dr Strasser (jest uczniem jej uczelni w Niemczech i tłumaczem wydanych w Polsce książek, nie jakimś samozwańcem ![]() ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - branka - 05-29-2009 Ale czemu miałabyś nie puszczac konia Julia? Oczyszczaj codziennie rowek strzałkowy i osuszaj, możesz nożem wyciąć to co jest martwe i się strzępi i np smaruj czymś z antybiotykiem i padokuj spokojnie konia. Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Julia z Orla - 05-29-2009 No już mi przeszła histeria ![]() A konie Narahel faktycznie mają suchutkie kopyta, mimo, że spędzają w tym czarnoziemie cały dzień. Prawdę mówiąc, dało mi to do myślenia. Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Izabella Dobrosz - 06-01-2009 mo tez chodził długo na bardzo podmokłym wybiegu idealnym na buraki ale nie dla koni. Gruda i podgniwanie było w gratisie niestety, ale pomógł nam preparat Dry Feet (Cavalor) na gnicie i mycie manusanem i szuszenie nóg oraz maść na grudę Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Julie 1 - 06-03-2009 A kto zna "werkowacza" metodą Strasser z okolic trójmiasta? Nie mam problemów z kopytami, ale tak pytam z ciekawości. Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Narahel - 06-04-2009 No właśnie ja znam ![]() ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Cejloniara - 12-30-2009 Udało się opanować strzałki to teraz pojawiła sie gruda :-( Jak przyszła odwilż i zrobiło się masakryczne błocko to poszło błyskawicznie. Cejlon nie wygląda aż tak źle w porównaniu do innych, ma troche takich suchych strupków nad koronką i pod szczotkami ale inne konie nie wyglądają dobrze. To co nam zawsze bez pudła pomagało, czyli maść dermacorn, jest w tej chwili u nas nie dostępna. Wczoraj udało się zdobyć jedną puszkę ale wysmarowała się już na tyle koni. Dostałam od weta tą maść w strzykawce na zapalenie wymion i jedna strzykawka dziś na Cejlona poszła ale nie wiem czy to się używa co kilka dni? Czy codziennie? Nie mam pomysłu jak sobie poradzić póki nie ma tego dermacornu ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Krystyna Kukawska - 12-30-2009 Przemywać manusanem, albo szarym mydłem, potem osuszyć i smarować maścią cynkową z tą maścią do wymion. I tak przez tydzień. Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Cejloniara - 12-30-2009 Dziękuję Krystyna ![]() Re: Gruda, gnicie strzałek - skąd to się bierze? - Krystyna Kukawska - 12-30-2009 Maść cynkową dostaniesz w "naszej" aptece. Jak nie masz tej na wymiona, to dawaj tylko cynkową ale lepiej mieszać. |