![]() |
Kącik żółtodziobów - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Kącik żółtodziobów (/showthread.php?tid=516) |
Re: Kącik żółtodziobów - ambrozja - 04-16-2011 Słuchajcie, a jak dopasować nowe siodło do konia? No bo przecież iść z koniem do sklepu żeby przymierzyć, to nie za bardzo;P Pewnie trzeba konia gdzieś pomierzyć - tylko gdzie i jak? Re: Kącik żółtodziobów - maku - 04-16-2011 Albo zapraszasz siodlarza który przyjeżdża i przywozi kilka siodeł do wyboru. Albo zamawiasz, przysyłają, jak nie pasuje to odsyłasz, jak pasuje to zostaje i płacisz. Ten pierwszy wariant wydaje mi się lepszy. Tyle tylko, że trudniej jest znaleźć takiego choć nie jest to niemożliwe. Re: Kącik żółtodziobów - Karolina Jaskulska - 04-17-2011 W Poznaniu jest Piotr Wysocki , przyjeżdża, mierzy i dopasowuje ![]() Re: Kącik żółtodziobów - ambrozja - 04-17-2011 dzięki ![]() Re: Kącik żółtodziobów - Behemot - 04-22-2011 Do jakiego wieku kon moze pracowac pod siodlem? Czy 19 latek moze skakac i pracowac jak kon np. 10 letni? Slyszalam ze kon powinien odejsc na emeryture jak ma 20 lat, ale czesto widze starsze, skaczace, czy to bezpieczne dla rumaka? Re: Kącik żółtodziobów - Roxy - 04-22-2011 Wszystko zależy od indywidualnego stanu fizycznego konia. Znam konia 16-letniego, który by na dzień dzisiejszy padł przy pierwszym dłuższym "treningu", a znałam ślązaczkę, która w wieku 24 lat chodziła jak bomba i dopiero rok później przeszła na emeryturę. Re: Kącik żółtodziobów - Behemot - 04-22-2011 W wieku 24 lat? O kurde to tak jakby 80 letnia babcia miala biegac do roboty ![]() ![]() Re: Kącik żółtodziobów - karesowa - 04-23-2011 Chyba nikt nie udzieli Ci konkretnych odpowiedzi (tak lub nie) bo to na prawdę sprawa niezwykle indywidualna. Znam konie które w wieku 25 lat jeszcze pracowały, a znam konia który po wysokim sporcie w wieku 17 lat służyły już tylko za kosiarkę. Znam też takie które po karierze sportowej dalej uczyły młodych adeptów sztuki jeździeckiej i mimo słusznego wieku cieszyły się zdrowiem i bardzo dobrą kondycją, można było spokojnie prowadzić na nich lekkie treningi skokowe. Nie wiem jak się ma sprawa z arabami-nie mam z tymi końmi do czynienia ale sadzę że w każdej rasie zdarzają się konie długowieczne, czy wśród arabów częściej-nie mam pojęcia. Znałam konie które dożyły sędziwego wieku ( wałach młp 27, klacz młp 29, klacz sp 27-to tacy rekordziści oraz masę koni które na wieczne zielone pastwiska odeszły około 25 roku życie) żaden arabem nie był i te 3 pierwsze wymienione należały do koni które miały około 170 cm wzrostu. Faktem jest jednak że kuce i mają tendencję do dłuższego życia niż przeciętny koń. Re: Kącik żółtodziobów - Dagmara Matuszak - 04-23-2011 żeby daleko nie szukać: hipologiczny kącik koni pełnoletnich, a w nim między innymi Dzieweczka, która niedawno obchodziła 31 urodziny ![]() Re: Kącik żółtodziobów - Jacob Spahis - 04-23-2011 Dzieweczka xx to szczęśliwy zbieg dobrych genów, dobrego wychowu, dobrej opieki sportowców i wzorcowej opieki właścicielki już od 21 lat. ![]() A tak przy okazji - konie kawaleryjskie służyły z założenia do 18 roku życia, a potem jeszcze dwa lata w przysposobieniu wojskowym, a na koniec jako konie dorożkarskie. Re: Kącik żółtodziobów - Iwona Gasparewicz - 04-25-2011 moja córka ostatnio jeździła na 27 letniej kobyłce u znajomej ![]() Re: Kącik żółtodziobów - Karolina Jaskulska - 04-25-2011 ja kiedyś stępowalam na koniu kóry miał 35 lat i oprócz siweo łba (była to kasztanka) nie było po nim niec widać, okrągła ,zadbana i lubiła pobrukać na pastwisku ![]() Re: Kącik żółtodziobów - ambrozja - 05-11-2011 A jaka jest tak właściwie różnica między stajennym, masztalerzem a luzakiem? Re: Kącik żółtodziobów - Wojciech Mickunas - 05-11-2011 Spróbuję wyjaśnić : Zacznę od masztalerza . W stadninach koni , kiedyś wyłącznie państwowych . istniały stopnie na wzór wojskowy : masztalerz , starszy masztalerz , podkoniuszy , koniuszy , zootechnik , zastępca dyrektora , dyrektor. Pracownicy stadnin państwowych nosili mundury z dystynkcjami odpowiednimi do zajmowanego stanowiska . Stajenny : pracownik fizyczny zajmujący się obsługą koni i pracą w stajni . Luzak : funkcja związana ze sportem jeździeckim , ktoś kto zajmuje się na co dzień końmi na których startuje jeździec - zawodnik i pomaga zawodnikowi we wszystkich sprawach związanych z treningiem i startem w zawodach . Luzak to podobna funkcja do mechanika w sportach motorowych . W sportowych zaprzęgach luzak startuje razem z powożącym siedząc na bryczce w konkursie ujeżdżenia i zręczności , a w maratonie jest żywym balastem i pomaga czynnie w pokonywaniu przeszkód , balansując podobnie jak w wyścigach sidecarów ( motocykli z wózkiem bocznym) Re: Kącik żółtodziobów - ambrozja - 05-14-2011 Dziękuję bardzo, teraz już wszystko jasne ![]() |