![]() |
Początkowa praca z młodym koniem - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Początkowa praca z młodym koniem (/showthread.php?tid=486) |
Re: Początkowa praca z młodym koniem - Lutejaxx - 12-26-2009 no ciekawa jestem jak Tobie pojdzie nauka kladzenia konika: u mnie bez marchewki kladzie sie Nahajka. pozwole sobie raz jeszcze przypomniec nasze zabawy /skoro inni tu czasami dziela sie swoimi doswiadczeniami../ podciagamy nozke i lekko naciskamy klab: ![]() piescimy konika glosem: ![]() a jak juz bedzie rozluzniony , mozemy spokojnie go uspic: ![]() innym razem zasnelismy razem hahaha, przylapani na drzemce przez fotografa; tzn. bardziej ja, bo ona za chwilke juz spac nie chciala gdy tylko uslyszala, ze ktos sie zbliza. Latem jednak bardzo czesto drzemie z konmi na pastwisku, bo tu nie ma ludzi, i jestem i ja i one wewnetrznie wyciszone. ![]() Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-28-2009 Świąteczny rozgardiasz spowodował, że dopiero w sobotę udało się przeprowadzić normalny trening (piątek stał pod znakiem rodzinnych spotkań). Zrealizowałem w pełni plan piątkowy, a w niedzielę wykonałem kolejny trening, niestety z uwagi na warunki terenowe na naszej łączce, a nie goniąc wiatr (jazda terenowa). I tak plan na niedzielę obejmował normalny trening oraz lekcję skokową nr III. Lekcja skokowa Nr III. Przechodzenie w stępie przez cztery drągi, położone równolegle, w odległościach 6, 3 i 1,5 m. Plan pracy z niedzieli: 1. Czyszczenie na dworze, a następnie siodłanie; 2. wsiadanie i stęp 10' na luźnej wodzy; 3. kłus 5' na delikatnym kontakcie, po liniach prostych; 4. stęp 3' tylko na kontakcie; 5. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 6. stęp 2' na kontakcie i wolty 10 m.; 7. kłus 5' na kontakcie i kilka woly 10 m; 8. stęp 3' a w tym czasie wolty o promieniu 7,5 m; 9. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 10. stęp 2' i wolty 7,5 m; 11. kłus 5' i wolty 7,5 m oraz dowolne, fantazyjne figury po placu; 12. stęp 5', a w tym czasie trzy trawersy na lewo i sześć na prawo; 13. Chwilę stępa i zagalopowania na prawo, a potem na lewo - 5' (Zagalopowanie, aż do pierwszego czystego zagalopowania, bez baranów); 14. Powtórka Lekcjaa Nr I, a następnie Lekcja Nr III - 5'; 15. stęp 10' na luźnej wodzy bez dodatkowych wymagań; 16. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 3'; 17. zsiadanie, rozsiodłanie i do stajni. Uwagi 1. Wolty koń wykonuje świetnie i lada chwila przejdziemy do ciaśniejszych łuków. 2. Powoli zmienia się sylwetka konia. Wolty zaczynają powodować większe podstawienie i podniesienie głowy, przy zachowaniu minimalnego napięcia wodzy. 3. Chodzy boczne wykonuje zupełnie prawidłowo, przy czym w dalszym ciągu większość ćwiczeń na stronę gorszą. 4. Zagalopowania... ![]() 5. Drągi. Właściwie nie ma już problemu w utrzymaniu linii. Ale widać, że ćwiczenia są nowe, bo jest bardzo skupiony. Można powiedzieć, że teraz nie wymagam od niego żadnego wysiłku, ani techniki, ale cały czas oswajam z nowym zadaniem. Będą zdjęcia. ![]() Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-28-2009 W normalnym czasie dziś byłby dzień wolny. Ale nie teraz. Po pierwsze okres świąteczny był bardzo szarpany, a po drugie i decydujące od 31-3.01 robię sobie wolne i jadę do wspaniałego miejsca prowadzonego przez wspaniałych ludzi. Na miejscu są konie, ale obiecałem sobie, że pijąc poranną kawę, będę zagrzewał ludzi do jazdy, sam upajając się błogim nieróbstwem. ![]() Jednakże póki co trening, a dzisiaj lekcja skokowa nr IV. Lekcja skokowa Nr IV Tym razem układam sześć drągów, blisko siebie, ale nieregularnie. Adiutant będzie przechodził niektóre drągi lekko na skos i będzie musiał wykonywać różną długość kroku. Ta lekcja, ma za zadanie nie tylko urozmaicić chodzenie przez drążki, ale zwrócić również uwagę na to co jest na ziemi. Młody patrz :!: Oto hasło na dzisiaj. I jeszcze jedno - zanim zaczę kolejną lekcję, powtarzam poprzednią. Plan pracy na poniedziałek: 1. Czyszczenie na dworze, a następnie siodłanie; 2. wsiadanie i stęp 10' na luźnej wodzy; 3. kłus 5' na delikatnym kontakcie, po liniach prostych; 4. stęp 3' i wolty 10m.; 5. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 6. stęp 2' na kontakcie i wolty 7,5 m.; 7. kłus 5' na kontakcie i kilka wolt do 7,5 m; 8. stęp 3' a w tym czasie wolty o promieniu 5 m; 9. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 10. stęp 2' i wolty 5 m; 11. kłus 5' i wolty oraz dowolne, fantazyjne figury po placu; 12. stęp 5', a w tym czasie trzy trawersy na lewo i sześć na prawo; 13. Chwilę stępa i zagalopowania na prawo, a potem na lewo - 5' (Zagalopowanie, aż do pierwszego czystego zagalopowania, bez baranów); 14. Lekcja Nr IV - 5'; 15. stęp 10' na luźnej wodzy bez dodatkowych wymagań; 16. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 3'; 17. zsiadanie, rozsiodłanie i do stajni. Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-29-2009 Podsumowanie jazdy poniedziałkowej Jestem niezwykle zadowolony. Wolty są świetne, a koń zaczyna się naprawdę podstawiać. ![]() Zakłusowania zaczął robić od samego krzyża :!: Ach :!: ![]() Trawers młody wykonuje już równo na obie strony. Ale dalej ćwiczymy, żeby ruch ten był jeszcze bardziej precyzyjny. Zagalopowania przychodzą z trudem. Młody nie rozumie jeszcze różnicy między zagalopowaniem na prawo i na lewo. Ale przestał bić zadem :!: ![]() Skoki No to młody był zaskoczony kiedy zobaczył drągi "fantazyjnie" poukładane. Śmiałem się, bo jak podchodził pierwszy raz zdawał się mówić "ej stary, ktoś tu zrobił bałagan :!: ". Wytłumaczyłem mu jednak, że to takie ćwiczenie, a on pokiwał głową i bardzo uważnie przeszedł wszystkie sześć drągów. Jestem bardzo zadowolony :!: I to tyle podsumowania. Później plany na dzisiaj. Re: Początkowa praca z młodym koniem - Krystyna Kukawska - 12-29-2009 A ja czekam na obiecane zdjęcia. Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-29-2009 Krystyna Kukawska A ja czekam na obiecane zdjęcia.Bardzo proszę :!: :lol: Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-29-2009 Małe wyjaśnienie. Na zdjęciach widzimy teren przyszłej krytej ujeżdżalni. To białe, to śnieg i styropian. Uznałem, że młody musi odbyć mały trening w warunkach bojowych, bo kiedy nadepnął na styropian, ten wydawał "okrutny" (jakby powiedział synek znajomych) dźwięk. ![]() Normalnie jeździmy na łące. ![]() Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-29-2009 Czas przedstawić dzisiejsze założenia treningowe. Przez cały czas szlifujemy dotychczasowe umiejętności, a jednocześnie idziemy dalej i lekcja skokowa Nr V. Lekcja skokowa Nr V Tym razem układam kilka (sześć) drągów w różnym ustawieniu i kierunku. Powiedzmy mały parkur. "Skoki" odbywają się w stępie i na liniach prostych. Przed rozpoczęciem lekcji, będzie powtórka poprzednich zadań. Plan pracy na wtorek: 1. Czyszczenie na dworze, a następnie siodłanie; 2. wsiadanie i stęp 10' na luźnej wodzy; 3. kłus 5' na delikatnym kontakcie, po liniach prostych; 4. stęp 3' i wolty 10m.; 5. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 6. stęp 2' na kontakcie i wolty 7,5 m.; 7. kłus 5' na kontakcie i kilka wolt do 7,5 m; 8. stęp 3' a w tym czasie wolty o promieniu 5 m; 9. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 10. stęp 2' i wolty 5 m; 11. kłus 5' i wolty oraz dowolne, fantazyjne figury po placu; 12. stęp 5', a w tym czasie trzy trawersy na lewo i sześć na prawo; 13. Chwilę stępa i zagalopowania na prawo, a potem na lewo - 5' (Zagalopowanie, aż do pierwszego czystego zagalopowania, bez baranów); 14. Lekcja Nr V - 5'; 15. stęp 10' na luźnej wodzy bez dodatkowych wymagań; 16. zmiana - zamiast stania w miejscu prowadzę konia w ręku do stajni - 5'; 17. rozsiodłanie i do stajni. Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-30-2009 Podsumowaie jazdy wtorkowej Nastąpił nieznaczny, ale dalszy postęp Adiutanta. Dotyczy to wszystkich dotychczas ćwiczonych elementów. Bardzo dobrą rzeczą jest postawienie bariery wymagań jeśli chodzi o wolty. Młody tak dobrze je robi, że jest pokusa, by zwiększyć wymagania. Ale nie, bo Regulamin zabrania. ![]() Zagalopowania odbywają się zupełnie spokojnie i bez bicia zadem. Problem jest jeszcze ze zrozumieniem, że nie chodzi tylko o zagalopowanie, ale też o zagalopowanie na właściwą nogę. Ale to nic, wszystko przyjdzie, a za parę tygodni zacznę ćwiczyć zagalopowania na prostej. Skoki cały czas odbywają się w stępie. Dzisiaj jednak będzie już ostatnia lekcja skokowa w stępie, a w przyszłym tygodniu zaczniemy drągi w kłusie. Ale o tym później. ![]() Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-30-2009 A teraz plan pracy na dzisiaj, ale najpierw opis treningu skokowego. Lekcja skokowa Nr VI Dzisiaj ustawiam kilka drągów w "schodki", tak, aby każdy drąg łączył się z poprzednim końcem i był ułożony pod kątem prostym. To ćwiczenie ma na celu ćwiczenie umiejętności wyjścia na przeszkodę z zakrętu, a następnie zachowanie prostego ciała w czasie skoku. Będzie to wyglądało tak, że jadę na drąg, po jego przejściu robię woltę na prawo. Kończąc woltę prostuję konia i wjeżdżam na następny drąg. Po przejechaniu drugiego drąga, zaczynam woltę na lewo, i znowu po zakończeniu wolty wjeżdżam na drąg itd. Plan pracy na wtorek: 1. Czyszczenie na dworze, a następnie siodłanie; 2. wsiadanie i stęp 10' na luźnej wodzy; 3. kłus 5' na delikatnym kontakcie, po liniach prostych; 4. stęp 3' i wolty 10m.; 5. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 6. stęp 2' na kontakcie i wolty 7,5 m.; 7. kłus 5' na kontakcie i kilka wolt do 7,5 m; 8. stęp 3' a w tym czasie wolty o promieniu 5 m; 9. zatrzymanie i stanie w miejscu na luźnej wodzy, bez wymagania czegokolwiek - 1'; 10. stęp 2' i wolty 5 m; 11. kłus 5' i wolty oraz dowolne, fantazyjne figury po placu; 12. stęp 5', a w tym czasie trzy trawersy na lewo i sześć na prawo; 13. Chwilę stępa i zagalopowania na prawo, a potem na lewo - 5' (Zagalopowanie, aż do pierwszego czystego zagalopowania, bez baranów). Po zagalopowaniu przez chwilę galopuję po prostej, a następnie delikatnie przechodzę do kłusa. Tempa w galopie na razie nie reguluję pozwalając na galop według uznania konia (na razie). Usuwam w tym czasie złe ustawienie głowy i szyi (prostuję); 14. Lekcja Nr VI - 5'; 15. stęp 10' na luźnej wodzy bez dodatkowych wymagań; 16. prowadzę konia w ręku do stajni - 5'; 17. rozsiodłanie i do boksu. Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-30-2009 Dzisiejsze zadanie wykonane. Wykonane w 200%, bo Adiutant był w fenomenalnej formie :!: Był tak dobry, że jak robiłem wolty na łące (pokrytej świeżym śniegiem), to ślady wyglądały, jakby ktoś użył cyrkla. Albo UFO wylądowało. ![]() ![]() Niestety w drodze powrotnej do stajni pod warstwą śniegu trafiliśmy na lód. Adiutant poślizgnął się i wywrócił. Na szczęście "uciekłem" z nogą i mnie nie przydusił do ziemi. Natychmiast wstał i czekał na moją reakcję, a ja też wstałem i uśmiechnąłem się do niego. Wszystko jest ok stary. I już pieszo wróciliśmy do stajni. Dzisiaj sprawił się wspaniale :!: Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 12-30-2009 A jutro urlop :!: Całe cztery dni nie będziemy trenować z Adiutantem. Jednocześnie, ponieważ będę w lesie gdzie może nie być zasięgu, już teraz składam wszystkim śledzącym postępy dzielnego rumaka, życzenia wszelkiego powodzenia w Nowym Roku, pogody ducha, zdrowego rozsądku i poczucia humoru. A w poniedziałek napiszę o dalszych planach treningowych. Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 01-04-2010 Urlop minął tak szybko jak koń biegnący na stiplu. ![]() No ale to nie jest wątek o pracy w pracy, ale o zabawie z młodym koniem. Wracamy zatem po przerwie urlopowej do zajęć i ustalamy program treningowy na ten tydzień. I tak w tym tygodniu głównym akcentem treningowym pozostają "skoki". Wymagania się zwiększają, bowiem młody będzie musiał "forsować" wagony o wysokości 210 cm, przy czym część powyżej linii gruntu będzie znajdować się na wysokości 10 cm. Czyli leżące drągi. ![]() W dalszym ciągu lekcje skokowe odbywać się będą codziennie. Niestety aura jest niesprzyjająca, bo jest ślisko, ale z uwagi na to, że władzy nad naturą nie mam i mieć nie chcę, nie bardzo się tym faktem bulwersuję. ![]() Re: Początkowa praca z młodym koniem - Lutejaxx - 01-04-2010 a bedzie Twoj konik przyuczany do zaprzegu kiedys????? ![]() Re: Początkowa praca z młodym koniem - Jacob Spahis - 01-04-2010 Nie. W każdym razie nie przewiduję. ![]() |