Pastwisko dla konia (+ pryzma)
Pastwisko dla konia (+ pryzma)
Jeśli chodzi o pastwisko to umnie na tym miejscu na którym załatwia się koń trawa jest po pas a mlecz to ma gigantyczne liście więc dziwie sie że uwas żółknie ale pewnie to zależy od gleby.Pastwisko dziele na pół i po zabraniu konia z jednej kwatery sprzątam na niej końską toalete i roztrząsam ten nawóz na pastwisko .
aga Jeśli chodzi o pastwisko to umnie na tym miejscu na którym załatwia się koń trawa jest po pas a mlecz to ma gigantyczne liście więc dziwie sie że uwas żółknie ale pewnie to zależy od gleby.Pastwisko dziele na pół i po zabraniu konia z jednej kwatery sprzątam na niej końską toalete i roztrząsam ten nawóz na pastwisko .
aga Jeśli chodzi o pastwisko to umnie na tym miejscu na którym załatwia się koń trawa jest po pas a mlecz to ma gigantyczne liście więc dziwie sie że uwas żółknie ale pewnie to zależy od gleby.Pastwisko dziele na pół i po zabraniu konia z jednej kwatery sprzątam na niej końską toalete i roztrząsam ten nawóz na pastwisko .
no mnie się też wydawało, że obornik koński jest super nawozem, ale pod warunkiem, ze jest solidnie przekompostowany....
a z drugiej strony jeżeli konie stoją w boksach i robią kupki , które np. w nocy przecież nie są wybierane....to co, nie zarobaczają się zjadając np. słomę albo siano, które spada na ziemię?? Jak to z tym jest.
A nie zwróciŁyście nigdy uwagi jak ptaki wydziobują coś z końskich odchodów na pastwisku i nie mówie tu w tym momencie o nieprzetrawionym owsie. Zgadzam się z wami że koń niechce jeść tej trawy gdzie byŁa jego toaleta ale tylko wtedy kiedy są tam jego odchody lub zostaŁy dopiero zabrane i czuć jeszcze ich zapach po miesiącu wcina tą trawke aż miŁo popatrzeć. A jeśli miaŁa bym wybierać nawozy chemiczne czy koński obornik to wole to drugie bo mimo iż po nawożeniu nawozami chemicznymi pastwiska odczeka się ustalony czas to i tak zawsze coś dostanie się do organizmu, wieszcie mi bo sprzedaje takie nawozy.
Moje konie nie ruszają trawy z "toalet" czy to po tygodniu, czy po miesiącu od sprzątnięcia. Nawet jeśli pastwisko kilka tygodni "odpoczywa" od koni. Jestem przeciwna wysiewaniu świeżego końskiego obornika. Po pierwsze odchody - zwłaszcza świeże przyczynają się do rozprzestrzeniania chorób - nie tylko pasożytniczych. Po drugie zmniejsza to smakowitość paszy. Co więcej obornik w pierwszym roku jest słabo wykorzystywany przez rośliny...
Pracuję w największej w Polsce firmie produkującej nawozy NPK i ... sama nawożę pastwiska właśnie nawozami mineralnymi. Obornik przeleżały dobry jest pod iglaki, jeśli na pastwisko, to nie częsciej niż raz na 5 lat, ale rozsypywanie świeżego nie tylko nie poddnosi, ale i hamuje plon ...
aga Zgadzam się z wami że koń niechce jeść tej trawy gdzie byŁa jego toaleta ale tylko wtedy kiedy są tam jego odchody lub zostaŁy dopiero zabrane i czuć jeszcze ich zapach po miesiącu wcina tą trawke aż miŁo popatrzeć.Moze jak caly wybieg rowno posypany, to konie po prostu nie bardzo maja wybor - i jedza nawet to, co w innej sytuacji ocenilyby jako mniej smaczne.
aga Zgadzam się z wami że koń niechce jeść tej trawy gdzie byŁa jego toaleta ale tylko wtedy kiedy są tam jego odchody lub zostaŁy dopiero zabrane i czuć jeszcze ich zapach po miesiącu wcina tą trawke aż miŁo popatrzeć.Moze jak caly wybieg rowno posypany, to konie po prostu nie bardzo maja wybor - i jedza nawet to, co w innej sytuacji ocenilyby jako mniej smaczne.
Mam jeszcze pare pytań odnośnie łaki. Łączyc tematy czy zrobić nowy watek ?? A może taki już jest (ja nie znalazłam)
jak dobrze, że Was mam
czy teraz można dać glebe do badania? jak sie pobiera próbkę gleby?
http://www.oschrbialystok.internetdsl.pl/inst_egner.htm
zobacz sobie tutaj tylko do łąk pobiera się próbkę z głębokości 5-20 cm tzn ściąga się wierzchnią warstwę darni i odrzuca