Siodła Lemetex
Siodła Lemetex
czy ktoś z Was używał siodeł tej firmy? co o nich sądzicie?
Dzięki wypełnieniu poduszek gąbką memoryflex, siodło dopasowuje się do wielu grzbietów, może być użytkowane przez kilka wierzchowców. - kłamstwo - siodło czasami na 1 konia trzeba wymieniać, albo jak kto woli prawda napisana nie do końca
Odpowiednie głębokie wycięcie przedniej części łęku pozwala na dopasowanie do każdego rodzaju kłębu konia. - nie kumam, możesz to wyjaśnić, albo ktokolwiek na forum ? ucisk przy wadze jeźdźca się zwiększa - to, że pasuje po założeniu nie musi być tym samym uciskiem przy samej jeździe - są tam jakieś ograniczenia wagowe?? poza tym w przypadku gdy łęk będzie za mały, za słabe kąty nachylenia to żadne poduszeczki nie poprawią jakości siodła i jego dopasowania do konia.
Miękkie i amortyzujące siedzisko z obniżonym punktem ciężkości jest wyjątkowo wygodne. Pozwala to jeźdźcowi na duży zakres nieograniczonego ruchu i wspomaga pracę łydek i dosiadu.- środek ciężkości siodła powinien znajdować się na środku ciężkości konia, już nie wspomnę o samym jeźdźcu, który może mieć wielką pupę
- poza tym poczekaj na inne wypowiedzi - ja zrobiłam to po łebkach (śpieszę się ), a jeżeli chodzi o samą firmę to wydaje się być ok. http://www.lemetex.com/index_en.html
pozdrawiam
Ja mam siodło Lemetex Magic i jestem bardzo bardzo zadowolona.
Oglądam i oglądam i stwierdzam, że na pupie miękko musi być jak dłużej lub dużo się jeździ to ważne
oczywiście nie wspomina się tam (tj na str firmowej), że pasuje na każdego konia. Zresztą chodziło Ci zapewne o samą firmę, która chyba dba o swoich klientów. Siodło oczywiście radziłabym dobrać do konia i za bardzo nie sugerować się reklamami typu: pasuje na każdego konia...
pozdrawiam
Ja testowałam dwa siodła Lemetex: Magic PRO i Magic D. Pro jest skokowe (lub wszechstronne - już nie pamiętam) , D jest ujeżdżeniowe..
Jeździło mi się nienajgorzej, ale nie zgadzam się, że pasują na każdego konia. Każde siodło było sprawdzane na trzech koniach i tylko Magic Pro pasowało na jednego. Było też wygodniejsze od D.
Ale uwierzcie mi, są dużo gorsze siodła, a bardziej zachwalane
Zapytajcie się koni... czy jest wygodne!!!! Jak na sam widok siodła w ręku ucieka tzn coś nie jest w porządku -oczywiście takie reakcje mogą pozostać po innych siodłach, ale ... nadal oznacza to, że koń ma uraz (jeżeli psychiczny to trzeba nad koniem popracować i być naprawdę ostrożnym, bo do końca znienawidzi jeźdźców).
pozdrawiam
mój miał straszny uraz ;/
jak tylko podnosiłam siodło, to cofał się na długość linki i spinał, grzbiet sę zapadał
teraz tak nie robi, czasemu mu się coś przypomni ,to zaczynam od nowa, jeszcze wolniej i spokojniej ...
tak samo nie dawał zxakładać ogłowia, bo bał się o uszy