Bryczki , powozenie
Bryczki , powozenie
Malutka poprawka.
Ja mam stary wóz konny, zaopatrzony w jeden dyszel, jednak orczyk jest zaczepiany na takim wysuniętym w bok elemencie (nie mam pojęcia jak to się nazywa :oops: ), który powoduje, że pojedynczy koń ciągnie tak, jakby znajdował się na środku, a przy tym nie ma obijania boku dyszlem. Wóz stoi jako zabytek, bo nasza pociągowa siła, w postaci ślązaczki, chadza w bryczce. A bryczka ma zamiennie albo dyszel na środku, albo hołoble (czyli dwa dyszle po obu stronach przy pojedynczym zaprzęgu).
Kiedy śnieg stopnieje
Bartel-wiem o czym piszesz (ale też nie wiem jak się to nazywa). Myślę że z czymś takim będzie koniowi trochę mniej niewygodnie... Ale dalej całość nie będzie w pełni symetryczna. Jednak jednen koń powinien mieć dwa dyszle-wtedy jest zachowana całkowita symetria.
Tak przy okazji-jazda w dwóch dyszlach też świetnie konia prostuje
Magda Pawlowicz Bartel-wiem o czym piszesz (ale też nie wiem jak się to nazywa). Myślę że z czymś takim będzie koniowi trochę mniej niewygodnie... Ale dalej całość nie będzie w pełni symetryczna. Jednak jednen koń powinien mieć dwa dyszle-A zgadzam się, naturalnie, że masz rację. Ja preferuję pojedynczy zaprzęg i konia w hołoblach. Jednak tu pojawia się problem odpowiedniej uprzęży.
Magda Pawlowicz Bartel-wiem o czym piszesz (ale też nie wiem jak się to nazywa). Myślę że z czymś takim będzie koniowi trochę mniej niewygodnie... Ale dalej całość nie będzie w pełni symetryczna. Jednak jednen koń powinien mieć dwa dyszle-A zgadzam się, naturalnie, że masz rację. Ja preferuję pojedynczy zaprzęg i konia w hołoblach. Jednak tu pojawia się problem odpowiedniej uprzęży.
Akinom a czy musi być dyszel?A jak bez dyszla całość będzie skręcać i hamować, co???
Akinom a czy musi być dyszel?A jak bez dyszla całość będzie skręcać i hamować, co???
Mam ogromną prośbę !!!
Czy mogę prosić o zamieszczenie rysunku wraz z podpisaniem wszystkich elementów uprzęży jednokonnej??? (z tego co wiem ,są dwa rodzaje?)
Jest mi to na gwałt potrzebne , a nigdzie nie mogę znaleźć
poooooooooooooooszę !
Jeśli jesteś z Poznania lub okolic , proponuję wpaść na Wolę do salonu Pegaz . Tam mają książkę "ABC Powożenia" w której jest wszystko ! Przy okazji możesz dostać autograf od autorki
Dziękuję Trenerze
zakupiłam.... i same "och" i "ach "
dostałam mega milą dedykację oraz darmowe konsultacje
Mam pytanie odnośnie uprzęzy, znacie może producentów wykonujących dobre niedrogie uprzęże? Na co należy zwracać uwagę kupując uprząż. Podobnie jak poprzedniczka chciałabym urozmaicić trochę pracę i wprowadzić podstawy chodzenia w bryczce. Bryczkę mam dla jednego konia.
Jeszcze takie pytanie na temat. Czy wiecie coś o kursach powożenia? Kiedy, gdzie, za ile i kto organizuje? Ja znalazłem na razie tylko jeden potwierdzony w Jagodnem, ale na razie nie będę mógł wziąć w nim udziału (jak nie wiadomo o co chodzi...). Potrzebuję nabyć konkretnej wiedzy i umiejętności, a odpowiedni papierek też by się przydał. Z góry wielkie dzięki za info.
P.S.
Kupiłem kiedyś książkę wspomnianą przez Pana Trenera, ale jak dla mnie jest ona zbyt ogólnikowa, w sumie to "ABC powożenia", a ja bym potrzebował raczej coś jak "Powożenie od A do Z"
P.S. 2
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!