Koń versus pierwiastek kwadratowy
Koń versus pierwiastek kwadratowy
http://www.gwiazdy.com.pl/12_00/24.htm
http://www.eioba.pl/a70857/kon_matematyk
Jestem okropnie ciekawa co powiecie :wink:
Czytałam o Hansie dawno temu, ale zapomniałam w końu jak to z nim było - tzn jakie było wytłumaczenie jego zdolości liczenia. Okazuje się, że mowa ciała - hmm to by się zgadzało, z tym co mówią naturalowcy - że koń jest najbardziej spostrzegawczym z udomowionych zwierząt. Zresztą oglądając choćby Parreliego czy Blahe w akcji widać jak subtelnie przekazują koniom co od nich chcą - czasem ma sie wrażenie, że nie wykonują żadnych ruchów ciała a konie jednak wiedzą co robić - tak jak ten Hans odczytywał prawie niezauważalne sygnały płynące od człowieka.
Konie wciąż mnie zaskakują, takie historie jak ta powinny byc rozpowszechniane, bo można z nich wyciągnąć ważne wnioski Bo czasem widzi się ludzi, którzy jeżdżąc pokazują przesadnie koniowi co ma robić, gdy tymczasem subtelne gesty często są dla nich bardziej zrozumiałe.
Słyszałam (czytałam?) że na psychologii przypadek Hansa jest pokazywany jako przykład, do jakich rezultatów może prowadzić niewłaściwa interpretacja wyników badań (na przykład wyciągamy z nich wniosek, że koń potrafi liczyć, a nie że koń reaguje na sygnały z których nie zdajemy sobie sprawy, bo jest bardzo spostrzegawczy, itp.).
Ciekawe, jak ten pan zinterpretował Hansa
A to Romeo i Julia, konie które malują
Czytałam w czasopiśmie końskim zresztą ( nie pamiętam nazwy ) , że interpretacja przypadku Hansena wcale nie jest tak oczywista.
Przeprowadzono x prób na kilkudziesięciu? koniach dając im do wyboru dwa wiaderka z różną ilością jabłek.
Przeważająca ilość koni ok 70-80 % , wybierała wiaderko z większą ilością ilością jabłek, nawet jeśli w drugim były większe, ale w mniejszej ilości.
Eliminowano nawet ich zapach , podając w końcu sztuczne.
Wynik był taki sam.
Mam wrażenie, że naprawdę niewiele wiemy o funkcjonowaniu mózgu koni.
W sumie to na pewno jest tak, że o mózgu koni nie wiemy wystarczająco dużo. Ciekawe mogłoby byc jego badanie Nie wiedziałam o tym teście z jabłkami - ciekawy. jest w ogóle wieel badań które robi się na różnych zwierzętach, ale konie się pomija- nie wiem czemu, skoro konie od lat towarzyszą ludziom bardzo intensywnie, poza tym sa powszechnie uznawane za inteligentne i spostrzegawcze zwierzęta.
Są wyniki 10 letnich badań nad pamięcią długotrwałą u koni. Badania pokazały, że konie mają doskonałą pamięć. Tu jest link do informacji o tym:
http://www.thehorse.com/viewarticle.aspx?id=13642
Hanggi w ogóle fajne badania robi na koniach
Nie wiem czy to dobry wątek ku temu w ogóle, no ale...
PS Czy ja zawsze jak się uczę i coś czytam to musze trafić na coś co dotyczny badań na koniach? Ale akurat moje badanie tegoroczne dotyczy procesów poznawczych i pamięci w dużym stopniu i mi wyszukiwarka naszej bazy artykułów podsunęła badania nad pamięcia zwierząt
Mozg ludzki nie jest zbadany i tak naprawde bardzo malo wiemy na jego temata. Wydaje mi sie ze nie doceniamy tego co mamy.
Pierwszy raz sie z tym spotkalam i powiem szczerze ze wpadlam w jakos dziwna fascynacje. mam ochote zejsc do stajni wziac tablice i urzadzic klase podstawowa z laweczkami dlugopisami itp.
Kucze naprawde chyba musze sobie na ten temat poczytac