Ankieta: co by warto było pokazać w następnym filmie?
Ankieta: co by warto było pokazać w następnym filmie?
Na kolejny film proponowałbym pokazanie w praktyce komunikacji z takim koniem, na jakiego zazwyczaj trafiamy w rekreacyjnych szkółkach. Tego, jak bez nadużywania ręki, ostróg czy palcata można go skłonić do pożądanych przez nas reakcji - zmiany kierunku czy tempa. Praktyczne użycie zmiany środka ciężkości czy głosu, stosowanie nagrody zamiast ciągnięcia i kopania. Tego, czego można się spodziewać na pierwszej jeździe, a co wymaga dłuższej pracy z tym samym koniem. Myślę, że dla większości ludzi nie posiadających własnych koni jazda bez ogłowia to punkt dość odległy, zważywszy na to, z jakimi zwierzętami i z jakim podejściem mamy zazwyczaj do czynienia. Na pierwszy krok po prostu spróbujmy pokazać, jak ograniczyć zbyt brutalne odwoływanie się do pomocy, jak to zrobić w praktyce, i jakie są tego skutki. A na deser rozdział p.t. "Uwaga, patent!" - ze szczegółowym objaśnieniem (do pokazu na żywo pewnie lepiej się nie posuwać) jak działają różne "łańcuchy rowerowe", i co czuje koń poddany takiej presji.
Wojtas Na kolejny film proponowałbym pokazanie w praktyce komunikacji z takim koniem, na jakiego zazwyczaj trafiamy w rekreacyjnych szkółkach. Tego, jak bez nadużywania ręki, ostróg czy palcata można go skłonić do pożądanych przez nas reakcji - zmiany kierunku czy tempa.Nie wiem, czy mozna dyskutowac w tym temacie.
Cytat: zważywszy na to, z jakimi zwierzętami i z jakim podejściem mamy zazwyczaj do czynienia...... Na pierwszy krok po prostu spróbujmy pokazać, jak ograniczyć zbyt brutalne odwoływanie się do pomocy, jak to zrobić w praktyce, i jakie są tego skutki
Wojtas Na kolejny film proponowałbym pokazanie w praktyce komunikacji z takim koniem, na jakiego zazwyczaj trafiamy w rekreacyjnych szkółkach. Tego, jak bez nadużywania ręki, ostróg czy palcata można go skłonić do pożądanych przez nas reakcji - zmiany kierunku czy tempa.Nie wiem, czy mozna dyskutowac w tym temacie.
Cytat: zważywszy na to, z jakimi zwierzętami i z jakim podejściem mamy zazwyczaj do czynienia...... Na pierwszy krok po prostu spróbujmy pokazać, jak ograniczyć zbyt brutalne odwoływanie się do pomocy, jak to zrobić w praktyce, i jakie są tego skutki
Magda Gulina Trochę szkółek zwiedziłam.
W żadnej nie uzywałam ostróg, czy palcatu, starałam się nie naduzywac ręki , żeby uzyskac poządana reakcję,
W szkółkach mamy do czynienie ze zwyczajnymi końmi- nie rozumiem tego zdania :?
Magda Gulina Trochę szkółek zwiedziłam.
W żadnej nie uzywałam ostróg, czy palcatu, starałam się nie naduzywac ręki , żeby uzyskac poządana reakcję,
W szkółkach mamy do czynienie ze zwyczajnymi końmi- nie rozumiem tego zdania :?
Wojtas to właśnie im najbardziej przydałby się pokaz tego, że jednak i można, i warto inaczej. Tylko jeden warunek - pokaz na koniach takiej klasy, i tak na codzień prowadzonych, jakie sami dostają do jazdy. Inaczej obawiam się, że materiał uznają za miłą ciekawostkę z rodzaju pobożnych życzeń, które jednak niezbyt przystają do rzeczywistego świata.
Wojtas to właśnie im najbardziej przydałby się pokaz tego, że jednak i można, i warto inaczej. Tylko jeden warunek - pokaz na koniach takiej klasy, i tak na codzień prowadzonych, jakie sami dostają do jazdy. Inaczej obawiam się, że materiał uznają za miłą ciekawostkę z rodzaju pobożnych życzeń, które jednak niezbyt przystają do rzeczywistego świata.
Magda Gulina Trudno kobiecie w wieku "przemijającej młodości" narzucać styl jazdy, którego ona nie aprobuje
Po prostu nie słuchałam takich rad , ale młodziez była posłuszna
Magda Gulina Trudno kobiecie w wieku "przemijającej młodości" narzucać styl jazdy, którego ona nie aprobuje
Po prostu nie słuchałam takich rad , ale młodziez była posłuszna
Gaga ...moim zdaniem to nie od jeźdźców, a od intruktorów, a przede wszystkim od właścicieli takich szkółek należałoby zacząć - i to nie od narzucania im "nowej drogi" bo my - Polacy - jesteśmy zawsze mądrzejsi niż ustawa nakazuje ;-), często jednak aspekt ekonomiczny przekonuje ludzi...W tym jest chyba klucz do skutecznej zmiany jeździectwa. Wszelkie programy zmian powinny uwzględniać interes wszystkich zamieszanych w to stron - koni, jeźdźców, ale także instruktorów, i właścicieli ośrodków. Inaczej polegną w konfrontacji z nimi, lub ograniczą się do grupy szczęśliwych posiadaczy własnych koni. Jak to zrobić, i jak ten interes im przed oczy wyciągnąć i pokazać? - sam zachodzę w głowę...
Gaga ...moim zdaniem to nie od jeźdźców, a od intruktorów, a przede wszystkim od właścicieli takich szkółek należałoby zacząć - i to nie od narzucania im "nowej drogi" bo my - Polacy - jesteśmy zawsze mądrzejsi niż ustawa nakazuje ;-), często jednak aspekt ekonomiczny przekonuje ludzi...W tym jest chyba klucz do skutecznej zmiany jeździectwa. Wszelkie programy zmian powinny uwzględniać interes wszystkich zamieszanych w to stron - koni, jeźdźców, ale także instruktorów, i właścicieli ośrodków. Inaczej polegną w konfrontacji z nimi, lub ograniczą się do grupy szczęśliwych posiadaczy własnych koni. Jak to zrobić, i jak ten interes im przed oczy wyciągnąć i pokazać? - sam zachodzę w głowę...
Będę się powtarzać, ale chciałabym w następnym filmie zobaczyć jak dojść do poziomu jazdy na samym sznurku. Bardzo chciałabym osiągnąć taki etap, ale w tym momencie (tym bardziej bez wiedzy jak to zrobić) nie wydaje mi się to osiągalne. Całkiem niedawno wsiadłam na konia bez uzdy, a na kantarze. Byłam bardzo zadowolona gdyż koń chodził tak jak zwykle, widać było, że jest zadowolony i sprawia mu to przyjemność. Kusi mnie aby wsiąść na samym sznurku, ale bez wcześniejszego przygotowania tego nie zrobię. Chciałabym więc zobaczyć jak przygotować do tego konia, a przede wszystkim siebie. Apropos mogłabym też zobaczyć jak osiągnąć płynną, zgraną i poprawną jazde po parkurach, a więc troche więcej skoków
Pozdrawiam
Witaj el_djazairek!
Na pewno taki film by dużo mógł pokazać tylko problem tkwi w tym, że każdy z nas jest inny i trudno by było zrobić film, z którego każdy by mógł się nauczyć wszystkiego czarno na białym... Do każdego człowieka powinno się moim zdaniem podejść indywidualnie, ale podstawy można by nakręcić i pokazać, ale każdy powinien podchodzić do tego na swój rozsądny sposób.
Kiedyś usłyszałem fajny tekst w podajże radiu i troszkę go zmienię, ale sens jest ten sam i myślę, że wiele jeźdźców się ze mną zgodzi "Jazda na sznurku nie jest odległym celem, do którego wstęp mają tylko nieliczni, wybrani jeźdźcy, ale jest sprawdzeniem czy naprawdę potrafimy się dogadać z koniem”, bo nieraz może nam się to tylko wydawać i po ściągnięciu ogłowia prawda wyjdzie na jaw i się "wszystkiego dowiemy" czy czasem koń nie jest niewolnikiem...
POZDRAWIAM
Sokolowskipiotr zgadzam się z Tobą w stu procentach ale podstawy trzeba poznać, żeby móc dostosować je do własnych potrzeb. Lecz skądś te podstawy trzeba wziąść
el_djazairek fakt gdzieś te podstawy trzeba zobaczyć....
Miejmy nadzieje, że takich filmów będzie coraz więcej....
ooo tak
Mam dwa pomysły na kolejne filmy.
Pierwszy to praca z koniem z ziemi: nauka zginania prostego i bocznego, czy działanie boczne, proste i krzyżowe przy pomocy palcata. Niestety praca z koniem z ziemi jest coraz rzadziej stosowana, a w dawnej szkole jazdy Jems`a Fillis`a nie do pominięcia przy układaniu młodego konia.
Drugi filmik mógł by być materiałem szkoleniowym dla miłośników jazd w terenie. Często obserwuje niewłaściwe postawy jeźdzców, gdy zostają zmuszeni do stromego zjazdu lub podjazdu pod wzniesiania. Wielu adeptów jazdy konnej nie potrafi pływać u boku konia, a takie doświadczenia przynoszą wiele satysfakcji, przyjemności dla obu stron i uczy wzajemnego zaufania.
Rzeczywiście "szkolenie konia od podstaw" było by fajne. Interesuje mnie również sprzęt jeździecki np. rady jak wybrać i dobrać.
Panowanie nad koniem gdy poniesie, wystraszy się, wierzga, nie chce wykonywać poleceń jeźdzca - to dobre tematy.
Pokazać jaką więź można naprawdę z koniem osiągnąć. Jak kochać konie (pokazać że to możliwe )- bo to najważniejsze. Bez tego nie będzie tych wszystkich cudów.