Różności znalezione w sieci czyli ZSYP
Różności znalezione w sieci czyli ZSYP
W związku z filmem, który przedstawił Marek, chcę uzupełnić ciekawostką. U koni wyścigowych, na padoku przed startem tętno wzrasta z 25-35 ud/min. do 52-148 ud/min. a w chwili dosiadania przez dżokeja nawet do 64-195 ud/min., a więc blisko wartości maksymalnej. Co ciekawe ten ewidentny wzrost poziomu emocji nie jest ani pozytywny ani negatywny, gdyż wszystko zależy jakie to są emocje. U niektórych koni wzrasta bowiem strach (zwiększa się poziom adrenaliny), który znacząco pogarsza możliwości wysiłkowe konia, a u innych pojawia się mobilizująca chęć walki, bez uczucia strachu (zwiększa się wydzielanie neuroprzekaźnika - noradrenaliny), co wpływa bardzo pozytywnie. Sama adrenalina utrudnia wykonanie zadania, spala konia.
Ps. Badania wykazały, że lęk obinża wydajność pracy nawet pięciokrotnie.
U tego wzrost był negatywny:
--> Montame si te atreves..
Film już był linkowany, właśnie przez Marka i to dwa posty wyżej. Koń zachował się nieracjonalnie, co wskazuje na ogromny poziom adrenaliny, strach i poszukiwanie wyjścia z sytuacji. No i znalazł. Na moje oko koń jest raczej skończony w sporcie. Pomijając kwestię ewidentnej kontuzji (miejmy nadzieję, że kręgosłup jest nienaruszony), znalazł sposób na pozbycie się nieznośnej sytuacji przedstartowej. Prawdopodobnie źle kojarzył treningi, może były za ostre, a może przez przypadek coś się stało. Ostatecznie trening wywoływał złe emocje, strach, a start tylko to potęgował. Teraz znając już wyjście z sytuacji pewnie spróbuje ponownie. A jeżeli nie pozbędzie się strachu, to biegając "na adrenalinie" nie będzie się rozwijał. W wyścigach jest sporo mądrych ludzi, może mu pomogą.
Przy okazji chciałem powiedzieć, że największym obciążeniom psychicznym są poddawane konie rekreacyjne, a w dalszej kolejności konie ujeżdżeniowe i skokowe. Moje ulubione wkkw jest najbardziej przyjazne koniowi pod względem psychiki. Takie są badania, ja tego nie wymyśliłem.
ale czy chodzi ci o konie rekreacyjne w szkółkach, zmieniające co chwila jeźdźców???
Ja jeżdże rekreacyjnie z elemantami ujeżdżeniowymi, skokami i terenami i uważam ,ze to jest jeszcze mniejsze obciążenie dla konia ,niż WKKW... z resztą porównywanie rekreacji do sportu jest ciężkie, bo sami wiemy ,że pojęcie rekreacji jest bardzo rozległe
Chodzi głównie o konie szkółkowe, ale nie tylko. Problemem koni nie są tylko obciążenia, ale także, a nawet przede wszystkim niejednolite sygnały i wymagania. I to są nie tyle moje przemyślenia co badania naukowe. Może lepiej nowy wątek o psychologii konia?
Odpowiadam na pytanie o ujeżdżenie. Wysokie miejsce ujeżdżenia wynika z ogromnego obciążenia psychicznego - koń poddany jest ciągłemu stresowi, konie ujeżdżeniowe pracują w jednym miejscu i "kręcą się w kółko", a każdy krok jest dyktowany przez jeźdźca. Co więcej, koń ujeżdżeniowy musi być stale skoncentrowany na pomocach, a więc wysiłek psychiczny dominuje nad fizycznym. Można powiedzieć, że koń ujeżdżeniowy żyje w ciągłym napięciu, a więc dostaje ciągłą dawkę stresu. Odmiennie wypada wkkw, które z dyscyplin olimpijskich jest najbardziej zbliżone do naturalnych zachowań konia. Trening mimo, że wyczerpujący fizycznie, w znacznej mierze odbywa się w zróżnicowanym terenie.
Spahis Film już był linkowany, właśnie przez Marka i to dwa posty wyżej.
Spahis Film już był linkowany, właśnie przez Marka i to dwa posty wyżej.
Cytat:W końcu najbardziej naturalne dla konia zachowanie - ale też znajdą się przypadki znęcania się nad końmi w tym sporcie, doprowadzania do skrajnych przeciążeń, a nawet śmierci zwierzęcia.Rajdy to wspaniała dyscyplina, gdzie nie tylko jeździec poczuje ducha rywalizacji. Babcia może robić interwały, zapierdzielając z wiadrem wody, żeby wnuczek wygrał, mama w tym czasie zdejmuje ochraniacze, tata bawi się w doktora, żeby puls zmierzyć, żona ... hmm... coś się znajdzie... jednym słowem wszyscy mają zabawę i robią wszystko by koń czuł się jak najlepiej.
Jeśli chodzi o rajdy
Cytat:W końcu najbardziej naturalne dla konia zachowanie - ale też znajdą się przypadki znęcania się nad końmi w tym sporcie, doprowadzania do skrajnych przeciążeń, a nawet śmierci zwierzęcia.Rajdy to wspaniała dyscyplina, gdzie nie tylko jeździec poczuje ducha rywalizacji. Babcia może robić interwały, zapierdzielając z wiadrem wody, żeby wnuczek wygrał, mama w tym czasie zdejmuje ochraniacze, tata bawi się w doktora, żeby puls zmierzyć, żona ... hmm... coś się znajdzie... jednym słowem wszyscy mają zabawę i robią wszystko by koń czuł się jak najlepiej.
oldschool W przeciągu ostatnich kilku lat przepisy rajdowe znacznie się zmieniły i teraz w większym stopniu chronią konia.To nie do końca tak. Teraz konie rajdowe muszą przechodzić bardziej forsowny i wyczerpujący trening, gdyż wymogi są takie, że koń musi zejść szybciej z tętna. Niby dobrze, ale teraz konie muszą być bardzo forsowane na treningach.
oldschool W przeciągu ostatnich kilku lat przepisy rajdowe znacznie się zmieniły i teraz w większym stopniu chronią konia.To nie do końca tak. Teraz konie rajdowe muszą przechodzić bardziej forsowny i wyczerpujący trening, gdyż wymogi są takie, że koń musi zejść szybciej z tętna. Niby dobrze, ale teraz konie muszą być bardzo forsowane na treningach.
oldschool Rajdy to wspaniała dyscyplina, gdzie nie tylko jeździec poczuje ducha rywalizacji. Babcia może robić interwały, zapierdzielając z wiadrem wody, żeby wnuczek wygrał, mama w tym czasie zdejmuje ochraniacze, tata bawi się w doktora, żeby puls zmierzyć, żona ... hmm... coś się znajdzieNie gniewaj się, ale uwielbiam wyłuskiwać takie perełki.
oldschool Rajdy to wspaniała dyscyplina, gdzie nie tylko jeździec poczuje ducha rywalizacji. Babcia może robić interwały, zapierdzielając z wiadrem wody, żeby wnuczek wygrał, mama w tym czasie zdejmuje ochraniacze, tata bawi się w doktora, żeby puls zmierzyć, żona ... hmm... coś się znajdzieNie gniewaj się, ale uwielbiam wyłuskiwać takie perełki.
Cytat:Nie gniewaj się, ale uwielbiam wyłuskiwać takie perełki.Luzik
Cytat:To nie do końca tak. Teraz konie rajdowe muszą przechodzić bardziej forsowny i wyczerpujący trening, gdyż wymogi są takie, że koń musi zejść szybciej z tętna. Niby dobrze, ale teraz konie muszą być bardzo forsowane na treningach.
Cytat:Nie gniewaj się, ale uwielbiam wyłuskiwać takie perełki.Luzik
Cytat:To nie do końca tak. Teraz konie rajdowe muszą przechodzić bardziej forsowny i wyczerpujący trening, gdyż wymogi są takie, że koń musi zejść szybciej z tętna. Niby dobrze, ale teraz konie muszą być bardzo forsowane na treningach.
Spahis Odpowiadam na pytanie o ujeżdżenie. Wysokie miejsce ujeżdżenia wynika z ogromnego obciążenia psychicznego - koń poddany jest ciągłemu stresowi, konie ujeżdżeniowe pracują w jednym miejscu i "kręcą się w kółko", a każdy krok jest dyktowany przez jeźdźca. Co więcej, koń ujeżdżeniowy musi być stale skoncentrowany na pomocach, a więc wysiłek psychiczny dominuje nad fizycznym. Można powiedzieć, że koń ujeżdżeniowy żyje w ciągłym napięciu, a więc dostaje ciągłą dawkę stresu. .
Spahis Odpowiadam na pytanie o ujeżdżenie. Wysokie miejsce ujeżdżenia wynika z ogromnego obciążenia psychicznego - koń poddany jest ciągłemu stresowi, konie ujeżdżeniowe pracują w jednym miejscu i "kręcą się w kółko", a każdy krok jest dyktowany przez jeźdźca. Co więcej, koń ujeżdżeniowy musi być stale skoncentrowany na pomocach, a więc wysiłek psychiczny dominuje nad fizycznym. Można powiedzieć, że koń ujeżdżeniowy żyje w ciągłym napięciu, a więc dostaje ciągłą dawkę stresu. .
Dokładnie... uważam, że nie ma tu co generalizować gdyż bardzo wiele zależy od formy treningu. Ja mam doświadczenie z końmi skokowymi na wysokie konkursy i uważam że są one poddawane ogromnemu stresowi. Może prowadzone inaczej- bardziej jak konie a nie jak maszyny do skakania ciężar bycia sportowcem znosiłyby lepiej, a tak to stres i frustracje są na porządku dziennym niestety. Mam też koleżankę która jeździ ujeżdżenie i u niej to zupełnie inna bajka... konie padokowane, zabierane na spacery, treningi urozmaicone, często na łące czy w lesie a nie tylko na czworoboku, "dzień konia" przeznaczony tylko i wyłącznie na relaks oraz robienie wszystkiego powolutku i na tyle ile koń podoła. Jestem przekonana że jej ujeżdżeniowe konie są sto razy bardziej zrelaksowane i narażone na mniej stresów niż konie skokowe o których wspomniałam wyżej.