Owies
Owies
Polecam konspekt wykładu dr. Łojka
http://stajniatrot.pl/texts/mondre/fastf...#faktymity
Ja podaję niegnieciony , ponieważ moja kobyłka ma problem z przerostem zębów.
Dla porównania. Kiedy dostawała gnieciony weterynarz tarnikował ząbki 2 razy w roku . Od 4lat podaję JEJ CAŁY OWIES I WETERYNARZ RAZ NA 1,5 ROKU TARNIKUJE ZĘBY TYLKO MINIMALNIE . Oczywiście kazdy koń jest indywidualnoscią .
Co do owsa moczonego już w szkole profesor zawsze podkreślał.
-Jeżeli owies jest gnieciony , co stosuje się w przypadku koni młodych lub starych, nie moczy sie go a jedynie skrapia wodą . Kropi się po to by uniknąć kaszlu spowodowanego kurzem .
Koń żując pokarm wytwarza ślinę która nawilża go a następnie pokarm ten trafi do żołądka. Kiedy podajesz koniowi ,,zupe,, jego żołądek wydziela za duzo kwasów , za czym idą z kolei wrzody .Konisko które dostaje,, zupę ,,z czasem przestaje wydzielać dostateczna ilość śliny potrzebna do zmielenia pokarmu. Tak więc kiedy dostanie pokarm np cały bez wody nie jest w stanie dostatecznie nawilżyć go ,co moze powodować takze wrzody a nawet kolki.
To samo tyczy się pasz typu śruta czy otręby . Stopień wilgotności tej paszy powinien byc taki jak przysłowiowa ,,plastelina,. Tak więc zupy koniom nie podajemy .-
Tak mawiał nam profesor.No i ja uwarzam że miał rację
Mam jeszcze tabelkę ze szkoły którą mieliśmy obowiązek znać na pamięć , w internecie też jest do ściągnięcia.Przedstawiam jedną z pasz.
..OWIES
ZAWIERA DUŻO
- białka ogólnego (10,2%)
- dośc dużo tłuszczu (od 3 do 7%, przeciętnie 4 %, nawet 5 razy więcej w stosunku do innych zbóż).
- lecytyny potrzebnej w fazie wzrostu źrebięcia
- włókna (10%), co przeciwdziała pęcznieniu w żołądku
- fosforu i choliny, co wpływa na trawienie i przemianę materii, wydzielanie żółci, działanie nerek i trzustki
- sporo skrobii
ZAWIERA MAŁO
- wapnia (warto podawać preparaty wapniowe)
ZALECENIA
- dla wszystkich koni
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować jako jedynej paszy treściwej (możliwe niedobory wapna)
DAWKA DZIENNA
- dla koni pracujących: 4-10 (4-8) kg dziennie (zwykle nie więcej niż 6 kg, konie ciężko pracujące do 12 kg),
- dla niepracujących: 0 – 2 kg
UWAGI
Białko w owsie nie jest pełnowartościowe. Wymaga uzupełniania białkiem z innych pasz (zielonki, siano).
Podawać z sieczką 3 cm (konie staranniej żują, przez co maleje ryzyko kolki). Koniom starym, źrebiętom i koniom chorym albo rekonwalescentom można podawać owies gnieciony lub śrutowany. Podawanie owsa gniecionego lub śrutowanego „zwykłym” koniom zwiększa strawność tylko o 3%, więc jest nieopłacalne; uważa się też, że wydelikaca przewód pokarmowy.(kolki , wrzody)
Owies łatwo chłonie i utrzymuje wilgoć (pleśnieje, przez to wymaga dłuższego suszenia i starannego przechowywania). Po zbiorze owies powinien odleżeć ok. 1,5-2 miesiące; skarmianie świeżego grozi porażeniem przewodu pokarmowego i kolką. Przy przejściu ze starego na nowy owies należy je przez kilka dni ze sobą mieszać.,,
Popieram powyższy post, najlepiej zadawać owies w całości, szczególnie koniom które startują na zawodach, mają wtedy tzw. większy power, po prostu, nie wyparowuje z niego avenina.
Gnieść należy jęczmień, owsa nie polecam. :wink:
Z tego co wiem to avenina ulatuje z jęczmienia , a z owsa hordeina .
Gnieciony owies ma niby być lepiej przyswajany, przez co karmienie takim owsem ma być oszczędniejsze .
Z doświadczenia wieloletniego i z wielu stajni wiem, że karmienie całym owsem ułatwia utrzymanie zębów konia w należytym stanie . Koń rozgryzając cały owies ściera zęby i rzadziej potrzebuje interwencji "dentysty" .
Ja swojego 13 letniego walacha, w srednim treningu ,regularnie startujacego ,skarmiam calym owsem. Oczywiscie owies to tylko dodatek to innej paszy w skali 1:3 ( czyli 1 miarka owsa i 2 miarki granulatu )
Kon dostaje okolo 10,2 kg paszy tresciwej ( w tym owies ,granulat ,sieczka i stud balancer ) plus siano.
Zawsze suchy ,nigdy nie moczony .Nigdy nie srutowany.
Wojciech Mickunas Z tego co wiem to avenina ulatuje z jęczmienia , a z owsa hordeina .
Gnieciony owies ma niby być lepiej przyswajany, przez co karmienie takim owsem ma być oszczędniejsze .
Z doświadczenia wieloletniego i z wielu stajni wiem, że karmienie całym owsem ułatwia utrzymanie zębów konia w należytym stanie . Koń rozgryzając cały owies ściera zęby i rzadziej potrzebuje interwencji "dentysty" .
Wojciech Mickunas Z tego co wiem to avenina ulatuje z jęczmienia , a z owsa hordeina .
Pozwoliłam sobie pogrzebać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hordenina
Ja też pogrzebałem :wink:
http://www.centrum-alergologii.pl/porady...i-sakalina.
Z tej strony Pana trenera, to hosztaplerką pachnie, jak znajdę podręcznik ze studiów, to dokładnie zacytuję, a na razie angielska strona o owsie.ktoś ,kto tłumaczył na polski zrobił to niedokładnie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Avenin#Protein
i jeszcze jedno:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3190779
Za to hordenina uwalnia się z Hordeum vulgare
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99czmie%C5%84
http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p39.htm
Rzeczywiście ,Aniu Twoje strony wyglądają bardziej wiarygodnie
Anna Tomaszewska Popieram powyższy post, najlepiej zadawać owies w całości, szczególnie koniom które startują na zawodach, mają wtedy tzw. większy power, po prostu, nie wyparowuje z niego avenina.
Anna Tomaszewska Popieram powyższy post, najlepiej zadawać owies w całości, szczególnie koniom które startują na zawodach, mają wtedy tzw. większy power, po prostu, nie wyparowuje z niego avenina.
Z moich kilkunastoletnich obserwacji wynika, że lepszego powera, mają konie ,gdy owies zadawany jest w całości. Według badań, avenina ucieka w ciągu dwóch dni.Ja gniotę tylko jęczmień.
Przepraszam Panie trenerze, że tak postawiłam sprawę na ,,ostrzu noża", ale byłam pewna swoich wiadomości.
Wcale się nie gniewam !
To duży plus jak ktoś jest pewien swego i nie odpuszcza :wink:
Ja tam za wynalazkami nie jestem .
Jak mam dać jakiś wynalazek swoim to wolę dać dobrej jakości siano i słomę.
Zbyt duże ryzyko kryje się za eksprymentami tego typu .
Prawda jest taka że owies cały ma wiecej plusów niż ten gnieciony ,oczywiście nie biorąc pod uwagę przypadków uwzględnionych powyzej ...
Dia a ,że tak się zapytam szukasz recepty na swojego konika czy poprostu chcesz wiedzieć?
Bo ja np w okresie zimowym mimo iż Kasia nie pracuje dostaje mieszankę owsa i jęczmienia . Ma ona problemy z ząbkami więc dostaje cały owies i gnieciony jęczmień +witaminki.
W wiosenno - letnim dostaje sam owies .(dochodzi świeża trawka na pastwisku)
W lecie nie daje prawie wcale owsa. ostaje dosłownie pół miarki do witamin .
Jesienią wracamy do owsa i pod koniec listopada dołączam jęczmień.
Magdalena Jankowska Dia a ,że tak się zapytam szukasz recepty na swojego konika czy poprostu chcesz wiedzieć?
Magdalena Jankowska Dia a ,że tak się zapytam szukasz recepty na swojego konika czy poprostu chcesz wiedzieć?