Podkładka (ochrona kłębu)
Podkładka (ochrona kłębu)
To zależy co dla kogo ważniejsze :!: Dobro końskiego grzbietu czy dobro naszej... pupy. :?:
Ja kładę na konia ale wiem, że są tacy, którzy kładą barana pod swoje... cztery litery :wink:
Zdecydowanie włosem do konia! Tym bardziej, że tak naprawdę łatwiej je utrzymać w czystości niż zwykły czaprak, z reguły wystarczy wysuszyć, wytrzepać, przeczesać i gotowe .
Ja mam taką podkładkę z futrem owczym:
http://www.okser.pl/york-podkladka-futre...-3023.html
i mówicie ze kłaść pod czaprak? bo przekonują mnie Wasze argumenty
Jeśli tylko będzie dobrze leżała, albo raczej - jeśli czaprak pomiędzy nią a siodłem będzie dobrze leżał. W sumie zresztą czaprak służy tylko do ochrony siodła przed potem, w razie czego możesz spróbować bez IMHO.
Jedno pytanko mam - na stronie jest napisane, że podkładka jest wykonana "z naturalnej australijskiej wełny", czy to znaczy, że nie jest z futra ze skórką, a tkana?
Ja taką podkładkę robię sama. Kupuję od górali owczą skórę (dużą za ok 90 zł.) Przykładam do niej czaprak i wycinam (dwie podkładki z jednej skóry)
Edytuję, bo dodaję dwa zdjęcia, jak to wygląda.
Niezła różnica w cenie 8).
Krysiu, a zabezpieczasz ją jakoś przed przesuwaniem się, czy nie trzeba?
Nie trzeba :wink:
Ważne, żeby dobrze ułożyć na kłębie i żeby leciutko wystawała z przodu, tak jak widać.
Z żelowymi podkładkami jest możliwość odparzeń, które mogą być mało widoczne pod owłosioną skórą, poza tym zależy w jakim stanie jest ten żel (wybrzuszenia na nim są widoczne). Co do podkładki pod kłąb - oczywiście trzeba najpierw sprawdzić co powoduje niedopasowanie - może sama jazda powoduje pewne urazy kłębu i wtedy żadne baranie, żelowe i inne podkładki nie pomogą tylko przeszkodzą. Siodło niedospawane trzeba dopasować, podkładka jak jest równiutka na całej grubości (a ma powodować lepsze dopasowanie) wierzę, że będzie zła (ci co na kursach uważali powinni to wiedzieć) bo asymetria końska jest faktem niepodważalnym i do niej trzeba się dostosować i dostosować podkładki.
Maria Masaz asymetria końska jest faktem niepodważalnym i do niej trzeba się dostosowaćNo właśnie skóra barania robi to idealnie.
Maria Masaz asymetria końska jest faktem niepodważalnym i do niej trzeba się dostosowaćNo właśnie skóra barania robi to idealnie.
Dagmara Matuszak Jeśli tylko będzie dobrze leżała, albo raczej - jeśli czaprak pomiędzy nią a siodłem będzie dobrze leżał. W sumie zresztą czaprak służy tylko do ochrony siodła przed potem, w razie czego możesz spróbować bez IMHO.
Jedno pytanko mam - na stronie jest napisane, że podkładka jest wykonana "z naturalnej australijskiej wełny", czy to znaczy, że nie jest z futra ze skórką, a tkana?
Dagmara Matuszak Jeśli tylko będzie dobrze leżała, albo raczej - jeśli czaprak pomiędzy nią a siodłem będzie dobrze leżał. W sumie zresztą czaprak służy tylko do ochrony siodła przed potem, w razie czego możesz spróbować bez IMHO.
Maria Masaz Siodło niedospawane .
Maria Masaz Siodło niedospawane .
:oops: :mrgreen: