Siodła - typy, dobieranie, dopasowywanie
Siodła - typy, dobieranie, dopasowywanie
O tak, to świetne siodło do wędrówek i grzbiet konia oddycha, i nie ma tybinek które by mu całe boki upociły, i jest gdzie przymocować wszystko co sie chce zabrać...i leciutkie...jedna wada to dwa razy sie trzeba zastanowić zanim sie coś w tym zechce przeskoczyć, jakąś niewinna brzózkę w lesie czy cuś
Zdjęcie zrób Aniu Branki odzianej w siodełko koniecznie (proszę )
Mi też się bardzo podobało to brązowe, ale jeszcze nigdy nie widziałam jak się prezentuje na koniu.
arabiatta Zdjęcie zrób Aniu Branki odzianej w siodełko koniecznie (proszę )
.
arabiatta Zdjęcie zrób Aniu Branki odzianej w siodełko koniecznie (proszę )
.
aga Dlaczego mój koń jak go siodłam to obgryza drewniane części boksu czy wasze konie też tak robią?
aga Dlaczego mój koń jak go siodłam to obgryza drewniane części boksu czy wasze konie też tak robią?
Mi się zaczyna coraz bardziej zdawać, że heblowanie Branki przy siodłaniu to kwestia niedopasowania poprzedniego siodła. Winteca załozyłam ostatnio trzeci raz i koń tylko skulił na moment uszy, ale od razu je postawił. Bo ona chociaz przy czyszczeniu już nie hebluje dawno, to przy siodłaniu rónie bywało. Wintec jest chyba dla niej wygodniejszy. A mam w tej chwili i tak czarny łęk a wyszedł mi numer szerszy(choć jak dla mnie siodło lezy dobrze) - dlatego będę teraz kilka dni tylko spacerować.
Także gryzienie przy siodłaniu to może byc kwestia siodła.
Foty Winteca 2000 na koniu.
Rozmiar siodełka to 17 cali, łęk biały (najszerszy).
Linki:
http://images24.fotosik.pl/316/3bb6ab244f033955.jpg
http://images31.fotosik.pl/441/9a579dc179bdd8a5.jpg
Pozdrawiam
Edit:
Magda Gulina
Zauważyłam, że siodła nad którymi się zastanawiasz mają różne rozmiary siedziska...
Czy wygodnie Ci się jeździ w obydwu rozmiarach (16 i 17)?
Mi najwygodniej w 17, w 17,5 było zdecydowanie gorzej (obydwa te same modele Winteca) - pomiędzy siodłami tylko pół cala różnicy a siedzi się zupełnie inaczej...
A pomiędzy rozważanymi przez Ciebie siodłami jest aż cal różnicy.
Taki akurat jest wybór :?
Bardziej interesuje mnie profil, bo on w moim przypadku stanowi o dopasowaniu
Ten, który pokazałaś, to wszechstronny ?
Wygląda, że dobrze układa Ci się noga ( chodzi o kolana) ?
Cytat:Bardziej interesuje mnie profil, bo on w moim przypadku stanowi o dopasowaniuSiodła, które wkleiłaś są zupełnie różne - jedno to ujeżdżeniówka a drugie jest wszechstronne - mają różne profile, wymuszają różny dosiad.
Siodełko jest wszechstronne.
Mam problem z niektórymi siodłami - jestem "krótkonożna" i przeważnie mają zbyt długie tybiny i nie sięgam kolanem do poduszki. W tym Wintecu mi się jeździ bardzo dobrze - zarówno profil jak i rozmiar są dla mnie ok. Dodatkowo można klocki przyczepić w wybranym miejscu (są na rzepy) - to bardzo wpływa na ułożenie nogi.
Najlepiej, żebyś pojeździła w obydwu modelach i ich różnych rozmiarach...
A na pewno nie można decydować się na zakup siodła jeżeli się w dokładnie takim, jakie chcemy kupić nie siedziało. Ja już raz popełniłam taki błąd i nie zamierzam go powtarzać...
Czy będziesz miała możliwość jazdy w tych/takich (o dokładnie takich samych parametrach) siodłach przed decyzją o zakupie?
Co roumiesz przez stwierdzenie:
Cytat:Bardziej interesuje mnie profil, bo on w moim przypadku stanowi o dopasowaniuSiodła, które wkleiłaś są zupełnie różne - jedno to ujeżdżeniówka a drugie jest wszechstronne - mają różne profile, wymuszają różny dosiad.
doma_ - jedno to ujeżdżeniówka a drugie jest wszechstronne - mają różne profile, wymuszają różny dosiad.
doma_ - jedno to ujeżdżeniówka a drugie jest wszechstronne - mają różne profile, wymuszają różny dosiad.