Siodła - typy, dobieranie, dopasowywanie
Siodła - typy, dobieranie, dopasowywanie
Ci co mają Winteca 500 - normalnie da się w nim poskakać i pojeździć cos ujeżdżeniowo? Kurcze, bo ja dalej nie wiem jakiego wole, boje się, że 2000 będzie za bardzo jak rzep, ale wygląda fajniej niż 500... Te 500 sa jednak tańsze, a musze też kupić puśliska i strzemiona, bo mam wszystko koszmarnie stare.. I nie wiem co lepiej, czy 500 mi wystarczy? Może ktoś jeździł w obydwu?
W moim 500 się dało wszystko, i skakało się dobrze i Lki i Petki, ujeżdżeniowo się da pracować bez problemu. Mi wystarczyło przez ostatnie 9 lat do wszystkiego, skoki, praca na płaskim i kilkugodzinne tereny (i dodatkowo deszcze, śniegi i błota mu nie szkodzą wcale). 2000 jest po prostu chyba bardziej bajeranckie. A nie ma u ciebie sklepu, który by ci dał oba do testu?
Ja mam pytanie?? jestem młoda ale starej daty... 8) i jakoś nie mam przekonania do Winteców. W sumie to nie mogę nic powiedzieć na te siodła bo nie jeździłam, co gorsza - nie badałam organoleptycznie łapkami :lol: ale sama myśl że jest zrobione z tworzywa jakoś strasznie mnie zniechęca... Czy te siodła na prawdę są takie fajne?? Czy nie odparzają koni?
może założone bez czapraka byłoby w stanie odparzyć, ale z czaprakiem- nie powinno.
ja tez mam winteca, chwale sobie, naprawde dobre siodło
tworzywo fajna sprawa, bardzo ułatwia pielęgnacje.
jedyne co mi się w wintecu nie podoba to to ze ten najszerszy łek z normalnych wcale taki szeroki nie jest
Przez cały czas użytkowania ani razu mi się nie przytrafiło odparzenie i czy obtarcie konia (odparzenie to nawet nie wiem za bardzo jak, musiałabym tak jak pisze Jasmina jeździć bez czapraka). Wczoraj przywiozłam to siodło ze stajni, bo chwilowo w nim nie jeżdżę i serio, jak na tyle lat używania to wygląda bardzo bardzo dobrze (a kupiłam je używane już kilka latek!). Jakość. Za to nie odważyłabym się kupić żadnego innego syntetyka.
We wtorek dostane Winteca 2000 na próbę - jest to nówka, więc mogę pojeździc max godzine - jak mi będzie pasować to zostaje, a jak nie to odeslę. Zastanawiałam się który wole model i rozmawiałam z panem z Hidalgo i stwierdziłam, ze chce spróbować 2000 Mówił, że róznice między 500 i 2000 sa takie, że drugie jest głębsze, bardziej komfortowe i ma inny materiał(niektórzy go wolą inni nie). W ogóle by mi się udało, bo on mi je wtedy chce sprzedać taniej o ponad stówe i jeszcze będe mieć miarkę gratis(bo brązowe słabo schodzą i było kupowane jeszcze po kursie 3,40 - a ja chcę brązowe ).
Ania, i co z tym Wintekiem? Przetestowany?
Dzisiaj przyszedł. Wygląda fanie, choć ma czarny łęk i nie wiem czy nie będzie za wąski. Ale mam miarkę
Jutro jadę testować ale musze szukać przede wszystkim stajni... bo koń nie chodzi na wybieg, zabije mi sie w boksie. Musze coś do końca tygodnia wymyślić!
Sorki za OT ale nie mogę się powstrzymać.
Aniu, dlaczego przestali wypuszczać konie??
Bo nagle nie mają czasu - właścicielka pracuje gdzie indziej, przyjeżdża do koni jak już jest ciemno a ma ich za dużo(koło 20) i nie puszcza, bo sie nie wyrabia. A rano przychodzi taki staruszek, który koni nie pusci bo si eboi i tylko karmi - przestał nawet ścielić. A ona nie chce zatrudnić pracownika innego. Konie cały dzień teraz są same, jeden prywatny miał kolke niedawno i nikt nic nie zauwyazył. Zaraz jadę oglądac stajnie, którą wybrałam, że tam chciałabym miec konia najbardziej - troche duża dla mnie i z wielką halą - wole kameralne, ale w sumie poniewaz to poza miastem jest, to moźe unikne snobów - bo oni wola płacić 9 stów w takiej inne stajni No i sa ładne tereny i wybiegi i ściela podobno porządnie, itp.
Dobra, koniec off- topa Ruszam do boju, zdobywac wrocławskie stajnie.
Mazazel wybacz..ja tak zawsze mam z komputerowymi sprawami....gubię się, mimo, że już kilka razy byłam w temacie. Tak jak w swojej puszczy....błądzę notorycznie!
Bez konia nigdy nie wybieram się do lasu sama..!
No tak, ok, moje siodło leży podobnie więc chyba jest ok. A tak swoja drogą uwielbiam kulbaczkę, na początku trochę ciężko się przestawić na tą dziurę..ale potem jest idealna do dłuugich terenów!