Apel! (petycja do FEI przeciw rollkurowi)
Apel! (petycja do FEI przeciw rollkurowi)
Cytat:The FEI Veterinary Committee made a statement on their position towards the Rollkur, also called hyperflexion, at the FEI bureau meeting in Interlaken, Switzerland, April 10, 2008.
The following statement was adopted:
"There are no known clinical side effects specifically arising from the use of hyperflexion, however there are serious concerns for a horse's well-being if the technique is not practiced correctly. The FEI condemns hyperflexion in any equestrian sport as an example of mental abuse. The FEI states that it does not support the practice."
Coś się ruszyło
Cytat:The FEI Veterinary Committee made a statement on their position towards the Rollkur, also called hyperflexion, at the FEI bureau meeting in Interlaken, Switzerland, April 10, 2008.
The following statement was adopted:
"There are no known clinical side effects specifically arising from the use of hyperflexion, however there are serious concerns for a horse's well-being if the technique is not practiced correctly. The FEI condemns hyperflexion in any equestrian sport as an example of mental abuse. The FEI states that it does not support the practice."
Holenderska pani minister rolnictwa, srodowiska i zywienia, Gerda Verburg, ma sie zajac rollkurem - pod naciskiem holenderskiego TOZ-u, ktory z kolei powoluje sie na wspomniana wyzej publikacje FEI.
Ciekawe, co z tego wyniknie...
Dotad koronnym argumentem zwolennikow rollkuru byl domniemany brak szkodliwego wplywu na zdrowie koni. Tymczasem istnieja badania, z ktorych wynika, ze u 80% koni sportowych - ujezdzeniowych i skokowych - wystepuje zwyrodnienie stawu potylicznego. Dla porownania, takich deformacji nie stwierdzono u koni, ktore nie chodza pod siodlem, u koni wyscigowych i kucow sluzacych do nauki jazdy dzieciom.
Daje do myslenia, prawda?
Dagmara Matuszak Holenderska pani minister rolnictwa, srodowiska i zywienia, Gerda Verburg, ma sie zajac rollkurem - pod naciskiem holenderskiego TOZ-u
Dagmara Matuszak Holenderska pani minister rolnictwa, srodowiska i zywienia, Gerda Verburg, ma sie zajac rollkurem - pod naciskiem holenderskiego TOZ-u
http://pl.youtube.com/watch?v=YODFSUs8_z...re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=lMqS1DTShN...re=related
Autor książki "Gdyby konie mogły krzyczeć", Gerhard Heuschmann, przygotowuje jej kontynuację na DVD (porównanie klasycznego i nowoczesnego ujeżdżenia). Można będzie między innymi zobaczyć animacje 3D, pokazujące skutki nieprawidłowej jazdy. Tu znajduje się trailer filmu: http://www.stimmen-der-pferde.com/index/...?STLWEB=en
FEI Issues Renewed Statement on Hyperflexion
November 16, 2008
On 11 November 2008 David Holmes, Executive Sports Director of the FEI, issued a renewed statement on the FEI's position concerning the hyperflexion training method. The statement said:
"The FEI held a successful seminar on Hyperflexion in 2006. There has been no change in the scientific evidence since that review. There are no known clinical side effects specifically arising from the use of Hyperflexion. However, there are concerns for the horses' well-being if the technique is not practised correctly. The FEI does not permit excessive or prolonged Hyperflexion in any equestrian sport, and has a strict stewarding program to protect the performance horse in all disciplines."
źródło: http://www.eurodressage.com/news/dressag...exion.html
No cóż, nie podcina się gałęzi, na której się siedzi... :roll:
Chyba się podpisałam, ,mówie chyba bo jak wpisałam swoje dane i przeszłam dalej to trzeba było zaznaczyc jakąś kwotę i wyszłam ze stronki.. Więc nie wiem czy mnie podpisało, bo może wpłacenie pieniążków było warunkiem znalezienia się na liście.
W każdym bądź razie popieram akcje, nie wiem jak człowiek moż robić tym wspaniałym stworzeniom taką krzywdę to jest nienormalne :x i to wszystko tylko dlatego żeby być na wyżynach sportu.. niektórzy chyba zapominają na czym polega prawdziwe jeździectwo..
kasztanka:) Chyba się podpisałam, ,mówie chyba bo jak wpisałam swoje dane i przeszłam dalej to trzeba było zaznaczyc jakąś kwotę i wyszłam ze stronki.. Więc nie wiem czy mnie podpisało, bo może wpłacenie pieniążków było warunkiem znalezienia się na liście.
kasztanka:) Chyba się podpisałam, ,mówie chyba bo jak wpisałam swoje dane i przeszłam dalej to trzeba było zaznaczyc jakąś kwotę i wyszłam ze stronki.. Więc nie wiem czy mnie podpisało, bo może wpłacenie pieniążków było warunkiem znalezienia się na liście.
Witam,
Też jestem tu nowa.
I od razu na wstępie mam pytanie:
Czy to:
http://www.youtube.com/watch?v=Uz9r9zqGKhE
to metody nowoczesnego treningu czy już roll-kur?
A na czym miałaby polegać ta nowoczesność ?
Polecam lekturę książki wydanej przez Akademie Jeździecką "Gdyby konie mogły krzyczeć" autorstwa dr.nauk wet. i jeźdźca Gerda Heuschmanna.
Wojciech Mickunas A na czym miałaby polegać ta nowoczesność ?
Polecam lekturę książki wydanej przez Akademie Jeździecką "Gdyby konie mogły krzyczeć" autorstwa dr.nauk wet. i jeźdźca Gerda Heuschmanna.
Wojciech Mickunas A na czym miałaby polegać ta nowoczesność ?