Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw
Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw
Zdjęcia i filmiki będą, na razie muszę gospodarować tym miejscem które mam i stopniowo kasować zdjęcia z przeszłości.
Nim rozpocznę przedstawienie planu na nadchodzący tydzień, krótko zrelacjonuję zakończony.
Adiutant jest w świetnej formie, co wykazał niedzielny trening. Po długim stępie, było 5' kłusa, potem znowu długi stęp i 3' galopu w tempie 420 m/min (a więc żwawo). Prowadził się wspaniale, nie straszne nam były widoki powalonych ręką ludzką drzew, ani "zbiorniki wodne o niekim znaczeniu strategicznym" (kałuża). Po 3' galopu tętno zeszło w szybkim tempie, najpierw do 80 ud/min, a po długim stępie i powrocie do domu do 45 ud/min. Wytrzymałość wilka.
Adiutant za dwa tygodnie ma pierwszy start w sezonie. Jedziemy ujeżdżenie, w założeniu klasę N. Jeszcze będzie o tym mowa.
Świetne wieści
Gdzie będzie można was zobaczyć ?
Zawody będą na Woli.
Nie mogę wstawić rozpiski, ale już nad tym pracuję i za niedługo będzie.
Koniecznie daj znać w jaki dzień i o której chętnie przyjadę potrzymać kciuki
Trening trwa, tylko czasu na opisywanie jakby zabrakło. Niemniej działamy i z radością obserwuję postępy mojego przyjaciela. Teraz mamy jednak trudny czas - zrobiło się cieplej, a futerko na -20 więc troszkę jest ciepło. I to trzeba uwzględnić. Teraz dużo galopujemy, a szczegółowy trening na obecny tydzień zamieszczę później, ale jeszcze dzisiaj.
Rozpoczynam kolejny - V Tydzień pracy - w okresie treningu ukierunkowanego. Założenia na ten tydzień to przede wszystkim powiększona liczba minut na rozprężenie (4) oraz większa liczba ćwiczeń w galopie w trakcie części głównej każdej jednostki treningowej. Przez cały czas nacisk jest położony na ćwiczenia gibkościowe i już w mniejszym zakresie na siłowe. Wydolność nie jest obecnie pod szczególnym zainteresowaniem.
Plan jednostki treningowej 27 marca 2012 r.
TEREN
10' stępa, 5' kłusa, 4' galopu, 10' stępa. Tętno w drugim zakresie wysiłkowym (praca tlenowa o niskiej intensywności) do 140 ud/min., a w galopie do 150 ud/min.
UJEŻDŻALNIA - 1h.
- Ćwiczenia zwrotności (30') - wolty, półwolty, zatrzymania, stanie, zwroty, łopatki.
- Ćwiczenia elastyczności (20') - dodania i skrócenia w stępie i kłusie, przejścia bardzo wolny kłus - stęp pośredni - bardzo wolny kłus.
- Ćwiczenia zagalopowania (10') - zagalopowania z prawej i lewej nogi z kłusa.
Na koniec ćwiczeń dwa razy ciąg w kłusie. Po wykonaniu ostatniego ćwiczenia zsiadam zdejmuję siodło, ogłowie i stępuję konia przez 10'
Wczorajszy plan pracy wykonany. Adiutant chodził świetnie, ale to już za nami. Przed nami kolejne wyzwanie, kolejny trening. Trochę trudniejszy.
Plan jednostki treningowej na 28 marca 2012 r.
TEREN - 1/2h., tętno 120-140 ud/min.
10' stępa, 5' kłusa, 4' galopu, 10' stępa. Tętno w drugim zakresie wysiłkowym (praca tlenowa o niskiej intensywności) do 140 ud/min. Wczoraj było dla mnie spore zaskoczenie, bo w kłusie tętno nie mogło przekroczyć 120 ud/min (a takie było założone tętno minimalne). Musiałem więc jechać kłusem w nieco wyższym tempie. W galopie jechaliśmy wczoraj cały czas przy tętnie 135 ud/min.
UJEŻDŻALNIA - 1/2h., tętno 120-140 ud/min.
- Ćwiczenia zwrotności (15') - wolty, półwolty, zatrzymania, stanie, zwroty, łopatki.
- Ćwiczenia elastyczności (10') - dodania i skrócenia w stępie i kłusie, przejścia bardzo wolny kłus - stęp pośredni - bardzo wolny kłus.
- Ćwiczenia zagalopowania (5') - zagalopowania z prawej i lewej nogi z kłusa.
SKOKI - 1/2h, tętno 140-160 ud/min. (trzeci zakres wysiłkowy).
- szereg na kłus o wysokości 50 cm;
- skoki z kłusa przez pojedyńcze przeszkody o wysokości do 70 cm;
- skoki z kłusa przez pojednyńczą przeszkodę krosową o 70 cm;
- skoki posłuszeństwa* przeszkody 50 cm.
Po zakończeniu lekcji rozsiodłuję konia na placu i puszczam luzem.
*skoki posłuszeństwa według terminologii kawaleryjskiej to skoki w prawo i lewo w skos. W dalszej kolejności mamy po takim skoku stopniowe przejście do stój.
Plan i wykonanie jednostki treningowej przedstawiał się w ten sposób, że zgodnie z planem wykonywałem przez 1,5 h ćwiczenia ujeżdżeniowe na ujeżdżalni przy tętnie do 140 ud/min.
Rozpoczynam VI TYDZIEŃ TRENINGU ukierunkowanego.
Plan pracy przedstawię Państwu jeszcze dzisiaj.
Jak już pisałem rozpoczęliśmy VI Tydzień treningu ukierunkowanego. W tym tygodniu do normalnych zajęć treningowych dojdą elementy z czworoboku P3. Plan pracy na dzisiaj
TEREN - 1/2 h, tętno do 140 ud/min.
stęp - 10';
kłus - 5';
galop - 4';
stęp - 10'.
UJEŻDŻALNIA - 1 h, tętno do 140 ud/min.
- stęp pośredni - stęp skrócony, przejścia - 5';
- kłus wolty i półwolty (element czworoboku P3 - ruchy 2. i 3.) - 15';
- zatrzymanie z kłusa, nieruchomość i ruszenie kłusem (elementy czworoboku P3 - ruchy 1. i 21.) - 15';
- zwroty na przodzie - 5';
- zagalopowanie z kłusa (elementy czworoboku P3 - ruchy 10., 14.) - 15'.
Po treningu zsiadam, rozsiodłuję i zdejmuję ogłowie i tak sobie spacerujemy do wyciszenia organizmu konia.
14 kwietnia br. wraz z Adiutantem podejmujemy próbę zaprezentowania się w zawodach ujeżdżeniowych w klasie P3. Zawody odbędą się na Woli, sędzia będzie zagraniczny, a ja wystąpię w mundurze ułańskim (chyba, że do tego czasu nie dojdzie zgoda komendanta Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego w Poznaniu). Takie czasy polski kawalerzysta na koniu ujeżdżonym według przedwojennej instrukcji, a sędziować będzie Niemiec. Wspaniale, że mamy takie czasy.
Adiutant porusza mnie swoim zaangażowaniem i jakością wykonywanej pracy. Wspaniale się z nim współpracuje. teraz czeka nas test jakości ujeżdżenia w zawodach ujeżdżenia na Woli. Zawody odbędą się 15 kwietnia 2012 r. (niedziela) od godz. 10.00. Dokładna godzina zostanie podana po zamknięciu list startowych. Startujemy w klasie P3.
Do tego czasu trwa jednak zwyczajny trening. Na dzisiaj zaplanowane są skoki. Konkretna rozpiska dzisiejszej jednostki treningowej wygląda następująco:
TEREN - 1/2 h, tętno do 140 ud/min.
stęp - 10';
kłus - 5';
galop - 4';
stęp - 10'.
UJEŻDŻALNIA - 1/2 h, tętno do 140 ud/min.
- stęp pośredni - stęp skrócony, przejścia - 5';
- kłus wolty i półwolty (element czworoboku P3 - ruchy 2. i 3.) - 5';
- zatrzymanie z kłusa, nieruchomość i ruszenie kłusem (elementy czworoboku P3 - ruchy 1. i 21.) - 5';
- zwroty na przodzie - 5';
- zagalopowanie z kłusa (elementy czworoboku P3 - ruchy 10., 14.) - 5'.
- stęp swobodny - 5'
SKOKI - 1/2 h, tętno do 160 ud/min.
- przechodzenie przez kozły w stępie i kłusie - 10'
- skoki w prawo i lewo w skos. Po skokach przejście do kłusa i stój. - 20'.
Po rozsiodłaniu i zdjęciu ogłowia spacer po ujeżdżalni (siodło wisia na ogrodzeniu, a koń chodzi za mną). Na koniec parę ćwiczeń gimnastycznych dla konia.