Jak dopasować odpowiednie wędzidło?
Jak dopasować odpowiednie wędzidło?
Moim zdaniem powinnaś nade wszystko popracować nad dosiadem. Nie rozluźnisz konia, jeżeli twoja równowaga będzie zaburzona a na filmie widać nieprawidłowe anglezowanie. Opadasz bezwładnie na grzbiet konia (w pewnym stopniu rekompensuje to dosyć wyraźne pochylenie tułowia) zamiast łagodnie opuszczać się w siodło wykorzystując oparcie w strzemionach. W takim wypadku łydki będą wykonywać pewien ruch do tyłu w momencie opadania siedzenia w siodło a do przodu przy unoszeniu się . Na filmie jest odwrotnie. Co do wędzidła to ciężko cokolwiek powiedzieć na podstawie takiego filmu, tym bardziej, że nie wiemy jak koń się zachowywał na innym. Nie widać jakiejś obawy, ale też nie sposób stwierdzić jaki jest kontakt, czy koń ma spokojny pysk, wreszcie jak reaguje na zamknięcie ręki jedno lub obustronne itd... Kwestia doboru wędzidła jest sprawą indywidualną i nie ma innego sposobu niż metoda prób i błędów.
wiem że mam problemy z anglezowaniem, dzięki za radę , po oborze HW i tak dużo nadrobiłam wcześniej Bardzo wysoko anglezowałam i nie umiałam się wyprostować wcale z powodu pleców, dzięki, niestety teraz jeżdżę tylko raz na 2 tygodnie z powodu matury i pogody....
didko992 , po oborze HW i tak dużo nadrobiłam
didko992 , po oborze HW i tak dużo nadrobiłam
O, właśnie tego tematu szukałam
Moja kobyłka chodziła w zwykłym pojedynczo-łamanym pustym wędzidle 13,5 - dla mnie lekko przyciasnym. Tymczasowo dostała 14,5 podwójnie łamaną oliwkę z miedzianym płaskim łącznikiem, z założenia do wymiany - płaski łącznik nam nie potrzebny. Jednak to wędzidło wydaje mi się przyduże >< Jakby był większy przeskok niż 1 cm.
Jakiś czas temu usłyszałam opinię, że zmieniając wędzidło ze zwykłego z luźnymi kółkami na oliwkę należy dobrać rozmiar o 0,5 cm mniejszy. Czyżby dlatego? A może to kwestia różnic w markach?
Jeszcze jedno mnie zastanawia. Konia ładnie reaguje na wędzidło, praktycznie sama z siebie żuje, lekka pianka na pysku. Z miedzianym łączniu pieni się bardziej i jakby gęściej. Pewnie będę wypytywać w tym temacie pana Mikołaja w Sierakowie Czy w takim razie słodki metal jest niewskazany wskazany? Skoro jest przyjemniejszy dla konia chętnie bym go zostawiła. Czy ścięgierz cały ze słodkiego metalu pobudza do ślinienia bardziej niż łącznik?
Ostatnio o tym coś było na UPHB.
Po wykładzie chyba z Komosą było to poruszane.
Było. Czy smakowe jest dobre bo koń się ślini z racji smaku czy powinno się samemu do tego doprowadzić na zwykłym wędzidle.