Żywienie koni (+ściółka w boksie)
Żywienie koni (+ściółka w boksie)
Aniu , pisalam..sinokiszonki wlasnie nie daje juz!
Mam ją tylko.
nie martwilabym sie jej gruboscia gdyby nie to, ze teraz sporo jezdze, tj. codziennie prawie po jakies 2 godziny i mam obawy o stawy np.
Inna sprawa, ze znowu dla niej schudlam /zastanawiam sie czy to normalne chudnac dla konia! :lol: /i moze nie obciazam jej nadmiernie..ale sam fakt, ze musi chodzic z wlasnymi kilogramami nie jest ok.
Heh, no to może schudnie z czasem - a może tak ajej uroda Moja klacz tez jest troche za gruba, już nie widać jej zarysu żeber - a je tylko trawe i trochę siana, nawet nie ma żarcia 24h na dobe... fakt, ze mało robi, no ale i tak cos tam sobie fika po wybiegu, ja ją na spacery w reku zabieram itp.
Ostatnio nie, choć zrobiłam sobie raz dosiadówkę na oklep i na sznurku kilka dni temu. I mam zamiar klikac z siodła. I może jeździć na spacery w jakiś terenik - ale póki co jakos mi się nie chce, zobaczymy co będzie Nic na silę, na razie satysfakcjonuje mnie bawienie się z ziemii, struganie i chodzenie na spacerki
Ano klika się dla zabawy, dla wyrobienia sygnałów takich jak łydka czy wodze w pozytywny sposób - dzięki temu jak jedziesz w terenie i chcesz się zatrzymac i dajesz sygnaly, to koń sie zatrzyma nie dlatego, że ustąpi od nacisku, ale dlatego że będzie myślał, że jest możliwość zarobienia nagordy
No pewnie Ja tez uczę na głos. W tradycyjnym szkoleniu też nie trzeba tylko naciskac i ustepowac - przecież tez się chwali, daje smakolyki itp, przynajmniej niektórzy tak robią A im więcej sie nagradza tym koń ma większą motywację by pracować
Proszę nie ciągnąć już tutaj offtopiku - rozmowę o klikerze/jeździe/niejeżdżeniu kopiuję do wątku klikerowego. Tam zapraszam z ciągiem dalszym! Teolinek
czy ktos z Was ma przepis na sianokiszonke dla koni?
W jaki sposob sie ja produkuje? Czym dokladnie rozni sie sianokiszonka od tej dla krow.
Pytam bo mam znajomego rolnika, ktory prowadzi gospodarstwo ekologiczne w Puszczy Bialowieskiej i chcialby tez wytwarzc sianokiszonke dla koni.
Mialabym blisko dostawce! A poniewaz gospodarstwo ekologiczne- bylaby super zdrowa.
serdecznie prosze o wszelkie informacje.
Zaleca się żeby sianokiszonka przeznaczona dla koni była robiona z trochę podsuszonego siana. Po otwarciu beli sianokiszonki robionej dla koni "na oko " to co się pokaże wygląda jak siano tylko pachnie inaczej. Poza tym niczym innym się nie różni .
Wojciech Mickunas Zaleca się żeby sianokiszonka przeznaczona dla koni była robiona z trochę podsuszonego siana. Po otwarciu beli sianokiszonki robionej dla koni "na oko " to co się pokaże wygląda jak siano tylko pachnie inaczej. Poza tym niczym innym się nie różni .
Wojciech Mickunas Zaleca się żeby sianokiszonka przeznaczona dla koni była robiona z trochę podsuszonego siana. Po otwarciu beli sianokiszonki robionej dla koni "na oko " to co się pokaże wygląda jak siano tylko pachnie inaczej. Poza tym niczym innym się nie różni .
Moje informacje pochodzą od praktyka. inż. Romana Krzyżanowskiego od 35 lat hodowcy koni w SK Jaroszówka gdzie rocznie na świat przychodzi +- 50 źrebiąt , gdzie jest kilkaset ha. łąk i gdzie robi się sianokiszonkę dla koni od kilkunastu lat. Ja sam o sianokiszonce wiem co nieco , więc poprosiłem o zdanie "eksperta".