Hipologia
Rozmowy kuchenne - Wersja do druku

+- Hipologia (https://forum.hipologia.pl)
+-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Rozmowy kuchenne (/showthread.php?tid=959)

Strony: 1 2


Rozmowy kuchenne - Julia z Orla - 09-25-2011

Dla pobudzenia użytkowników po sezonie letnim - czy są na forum amatorki i amatorzy gotowania? Właśnie zaczęłam pisać bloga kulinarnego i szukam bratnich dusz. A może ktoś z Was ma podobną stronę? Albo zna niesamowity przepis na borowiki? O - może ktoś nauczy mnie robić gołąbki? :oops:

Myślę, że to dobry temat integracyjny, każdy chyba zna przepis na jakąś specjalność Smile


Re: Rozmowy kuchenne - Iwona Gasparewicz - 09-27-2011

Proszę o przepis na
Banany z mlekiem i otrębami zmiksowane na puch.


Re: Rozmowy kuchenne - Ailusia - 09-28-2011

To ja polecam http://www.gojee.com, najlepiej jako wtyczkę do Chrome lub Chromium Smile


Re: Rozmowy kuchenne - Julia z Orla - 09-28-2011

Puch bananowy na dwie osoby (z możliwością dokładki):

Arrow 2 banany dzieli się na kawałki i wrzuca do blendera, a za nimi 2 szklanki mleka (procentaż według gustu, ja robię na chudym mleku) i ze 4 łyżki otrębów. Miksuje się to na wysokich obrotach tak, żeby wytworzyło się dużo piany.

Przed zmiksowaniem można dodać dla osłody trochę śmietanki 30% lub cukier (może być waniliowy) lub rozpuszczony słodzik, jeśli ma być to koktajl dietetyczny.

Uwielbiam. 8).


Re: Rozmowy kuchenne - Iwona Gasparewicz - 09-28-2011

brzmi smacznie Smile
a masz może sprawdzone przepisy na dynie?


Re: Rozmowy kuchenne - Julia z Orla - 09-29-2011

Na dynie niestety nie mam (zero doświadczenia z tymi warzywami), ale niedługo zacznę zamieszczać przepisy na cukinie różnego rodzaju, bo mam ich po lecie dwie taczki, nie licząc tych co jeszcze rosną Smile

Przepis na zupę dyniową z fajnego bloga ---> http://www.olgasmile.com/kremowa-zupa-dyniowa.html


Re: Rozmowy kuchenne - Iwona Gasparewicz - 09-29-2011

No to wklejaj szybko Smile bo moja cukinia tez czeka na przerobienie.


Re: Rozmowy kuchenne - Joanna Dobrzyńska - 10-06-2011

Z powodu majowego powrotu zimy w 2011 owoców u nas jak na lekarstwo. Dlatego trzeba się ratować innymi pomysłami. W moim garnku właśnie się gotuje pokrojony kabaczek. Ma się rozgotować i gdy powstania już mus, dodam do niego galaretkę (najlepsza podobno agrestowa) cukier i gdy się rozpuści, wymieszam i gorące wsadzę do słoiczków. Na koniec należy ów „dżem” pasteryzować. Nie robiłam go wcześniej, ale przyznam, że deficyt owoców i ich ceny powodują, ze warto próbować. Dam znać czy dobre- podobno bardzo smaczne.
A teraz proporcje:
- 2 kg obranego kabaczka
- szklanka cukru
- 2 opakowania galaretki

W ogrodzie mamy sporo kabaczków, ale i w tym roku obrodziły buraczki (na końskim oczywiście).
Przygotowuję je na zimę tak: gotuję całe, obieram, trę, przyprawiam, gorące do słoiczków i pasteryzuję. Potem są gotowe do obiadu gdy nagle coś trzeba szybko znaleźć jako dodatek.


Re: Rozmowy kuchenne - Julia z Orla - 10-06-2011

Buraczków zazdroszczę bardzo, zaniedbałam grządkę buraczkową w tym roku, zarosła chwastami i niewiele z tego wyszło. Czekam na relację o kabaczku w galaretce :)

Dla Iwony - pierwsze dwa cukiniowe przepisy:

http://kuchniawiejskomiejska.blogspot.com/2011/10/placki-z-cukinii.html
http://kuchniawiejskomiejska.blogspot.com/2011/10/ziemniaki-z-cukinia-pomidorami-i-feta.html

Następna w kolejności będzie zupa krem :)

To co - nauczy mnie ktoś jak robić gołąbki? Chodzi mi o ogólną metodę, bo będę robić bezmięsne.


Re: Rozmowy kuchenne - Jerzy Leon - 10-06-2011

Średnio młodego kabaczka, taki, którego skórę możemy lekko paznokciem przeciąć wydrążamy. Środek posypujemy ostrożnie solą i ziołami prowansalskimi. Miąsz miksujemy i mieszamy z kaszą gryczaną oraz przyprawiamy według gustu i zagotowujemy z niewielką ilością wody. Gdy kasza się zagotuje, zdejmujemy z ognia i nadziewamy kabaczka. Dekielek mocujemy do całości np. wykałaczkami. całość wkładamy do brytfanny i dusimy nie za długo aby się nie rozleciał. Gotowy produkt koimy na plastry i podajemy z ulubionym sosem: pomidorowy, koperkowy, myśliwski, grzybowy lub inny
Smacznego Smile


Re: Rozmowy kuchenne - Joanna Dobrzyńska - 10-06-2011

Kabaczek nasz domowy, najczęściej mięsny: obrać kabaczka, przekroić wzdłuż, gniazdo nasienne wyjąć, warzywo nafaszerować, złożyć 2 połówki w całość, zapiec i jak u Leona- polać ulubionym sosem.
Farsz: mięso mielone, zeszklona cebulka, papryka, może być pomidor i jak ktoś chce- trochę sera żółtego. Właściwie jak to w kuchni- wariacje na temat…

Co do gołąbków: liście kapusty porozdzielać, lekko podgotować, odłowić, przyciąć na płasko/zestrugać twardawe końce- niby łodyżki. Przygotować farsz. Może być taki jak do kabaczka, ale i pyszne wychodzą z kaszą gryczaną z własnymi grzybami, a jeśli ich brak to można je zastąpić pieczarkami. Kasza na sypko: Podpraż kaszę/ryż na oleju, potem zalej wrzątkiem trochę nad poziom kaszy/ryżu i gotuj pod przykryciem na maleńkim ogniu ( jak zalejesz wodą toco się podprażało, nie mieszaj tylko przykryj.!). Po ugotowaniu al dente zawijam garnek w gazetę i pod pierzynkę. Tam dochodzi i każde ziarenko jest oddzielne, jak to na sypko ;-). Wracając do farszu, kasza, podduszone pieczarki, JAJO by całość skleić i zawijasz w liście. Gotowe ułóż w rondlu wyłożonym liśćmi z wierzchniej warstwy (nie nadają się do zawijania) i podlej lekko wodą- duś przez jakiś czas (wszystko względne- przepisy również;-)). Przygotuj sos pomidorowy, koperkowy, chrzanowy, jaki chcesz i polej gołąbki, zjesz i potem odpocznij po uczcie.


A podam Wam przepis na coś przewspaniałego, co zrobiłam na Wielkanoc pierwszy raz
Dostosowałam się do przepisu jak chyba nigdy wcześniej, bo musiało wyjść, bo co powie teściowa jak dam plamę…
Wyszło znakomicie i polecam nie tylko na Święta. Lepsze niż lody!
Można eksperymentować!

Pascha

Składniki
- 50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
- 15 dag masła (nie margaryny!)
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego (ale może być inny, ulubiny zapach, np. cytrynowy lub migdałowy)
- ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce (np. wiśnie), suszone morele, figi, ananas lub brzoskwinie z puszki, wiórki kokosowe, orzechy
- można też eksperymentować dodając likiery (np. Malibu, Ajerkoniak czy Cointreau)



1. Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę.
2. Miękkie masło (nie z lodówki) utrzeć na puch, i cały czas mieszając, dodawać ser i jajka z cukrem.
3. Na koniec dodać bakalie.
4. Ser wyłożyć na wyłożone wilgotną gazą (ok. 4-5 warstw, cienkiej, pojedynczej gazy) sitko lub nową glinianą doniczkę (musi mieć na dnie otwór). Obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu na talerz udekorować bakalimi lub owocami.

Pascha jest naprawdę bardzo prosta i pysznaSmile) Można ją zrobić w wielu wariantach, np.:

- Czekoladową: z zapachem rumowym, orzechami włoskimi, rodzynkami i kawałkami czekolady
- Waniliową: z zapachem waniliowym, rodzynkami, suszonymi morelami i brzoskwiniami z puszki
- Cytrynową: z zapachem zytrynowym, skórką otartą z cytryny, kandyzowaną skórką cytrynową i pomarańczową
- Kokosową: z ajerkoniakiem lub Malibu, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
- Ananasową: z zapachem cytrynowym, rodzynkami, ananasem z puszki, skórką otartą z cytryny
- Gruszkową: z gruszkami z puszki, czekoladą i zapachem rumowym


Re: Rozmowy kuchenne - Joanna Dobrzyńska - 10-08-2011

Dżem dobry!
Polecam na jesień i zimę kanapki z masłem orzechowym i miodem! I moje ( a może nie?) odkrycie: cykoria z miodem, ogórek również.


Re: Rozmowy kuchenne - Wojciech Mickunas - 10-10-2011

Ogórek z miodem popijany wodą ze studni to smak mojego dzieciństwa Big Grin pychota Big Grin


Re: Rozmowy kuchenne - Julia z Orla - 10-10-2011

Jaki ogórek? :) Konserwowy, małosolny czy zwykły zielony?


Re: Rozmowy kuchenne - Wojciech Mickunas - 10-10-2011

Oczywiście świeżo zerwany , zielony , prosto z ogródka , najlepiej taki młody żeby nie trzeba było obierać Smile
mniam , mniam Smile