Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? (/showthread.php?tid=762) |
Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Paulina Derezińska - 08-18-2010 Co powinno znajdować się w stajennej apteczce ? Chodzi mi o rzeczy które przydają się częściej jak i np środki rozkurczowe w przypadku kolek itp kiedy weterynarz nie może szybko do nas dotrzeć. Piszcie także co można kupić bez problemu a co za pokazaniem recepty. Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - pinezka133 - 08-20-2010 przychodzi mi do głowy: manusan rivanol altacet w tabletkach i żelu no-spa pioktaina( nie wiem czy dobrze napisałam) Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Paulina Derezińska - 08-20-2010 Jeśli możecie to piszcie proszę na co jest kazda z rzeczy dziękuje Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Wojtas - 08-20-2010 Blisko apteczki: zamrażarka z woreczkami lodu w kostkach. I ręcznik papierowy żeby nie przykładać go wprost na skórę, plus coś do zawinięcia. Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Paulina Derezińska - 08-20-2010 Bardzo bardzo proszę, piszcie kiedy przydać sie mogą te specyfiki czasem nie ma pomysłów co z czym połączyc więc cenie sobie wasze rady :mrgreen: Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Ola223 - 08-20-2010 Oprócz wymienionych wcześniej rzeczy wypadałoby pamiętać o absolutnej podstawie: wodzie utlenionej, jodynie, ja zawsze mam w stajni kilka plastrów (oczywiście nie dla koni :lol: ) Przydaje się też maść z witaminą a na obtarcia naskórka i na drobne zadrapania zarówno u koni jak i u jeźdźców. Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Katarzyna Kulikowska - 08-20-2010 Traumeel! na wszelkie urazy, szoki, traumy, i te duże i te maleńkie. z maścią się nie rozstaję (świetnie goi rany, koi obolałe mięśnie), w stajni też zawsze mamy traumeel w zastrzykach i kroplach. Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Magdalena Jankowska - 08-21-2010 No ja mam zawsze w stajni Pens - Trep , lub zwykła Penicylinę - posmarowana na ranę zapobiega zakarzeniom oraz zapaleniom . Ponadto także Chitopan - który pomaga narastac naskórkowi. Wcierki rozgrzewajace i chłodzące- dobre dla jezdzców także Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Joanna Dobrzyńska - 08-30-2010 Do naszej zbiorowej apteczki dołożę nożyczki z zaokrąglonymi czubkami ( szybkie golenie sierści wokół rany, tak przed przyjazdem weta) kilka bandaży o różnych szerokościach. Mam w zamrażarce mrożonki wielokrotnego użytku zamiast lodu. Dobrze się sprawdza jeśli już trzeba użyć. I dorzucę jeszcze nadmanganian :wink: . Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Iwona Gasparewicz - 08-31-2010 no-spa- na kolkę??? a jak ją podawać i w jakich ilościach? Re: Zebranie - Joanna Dobrzyńska - 08-31-2010 Z racji pogody i jeśli można powiedzieć, nadmiaru czasu, robiłam porządki m innymi w apteczce. Polecam dostępną w aptece maść żywokostową zMSM. To na stany zapalne skóry. A do oczek sól fiz., rumianek, świetlik jako pierwsza pomoc. Czasem się na niej kończy i oby tak było;-). Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Paulina Derezińska - 09-01-2010 Co polecacie z maści lub żeli na różnego typu stłuczenia ? Coś łagodzącego i zmniejszającego obrzęk ? Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Iwona Gasparewicz - 09-01-2010 Maść końska Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Paulina Derezińska - 09-02-2010 a co to za masc ? Re: Czym warto wypełnić stajenną apteczke ? - Paulina Derezińska - 09-02-2010 Mój koń 2 razy w życiu miał kolkę, trochę się ich boje i chciałam się zaopatrzyć tak na wszelki wypadek bo w mojej okolicy ciężko z szybkim przyjazdem weta i wolałabym coś mieć w zanadrzu. Czy znacie jakieś środki rozkurczowe które podaje się w przypadku kolki które można trzymać w domu jakiś czas ? Coś mocniejszego niż nospa |