Imiona dla koników-proszę o propozycje - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Imiona dla koników-proszę o propozycje (/showthread.php?tid=655) Strony:
1
2
|
Imiona dla koników-proszę o propozycje - pasiak92 - 03-22-2010 Z tego jakże ważnego powodu jakim są narodziny nowych źrebaków wkrótce prosiłaby o propozycje imion! Szczególnie Interesują mnie imiona na literę P i O ale moga być takze na E (bo po ojcu) Źrebaki będą 3 więc na pewno się imiona przydadzą zarówna dla Ogierków jak i klaczek Mogą być także inne literki by innym się przydały) Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Iwona Gasparewicz - 03-22-2010 Może jak się już narodzą wstaw zdjęcia i wtedy łatwiej o wene Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - solyo - 03-22-2010 Moje typy Starałam się, żeby miały raczej znaczenia neutralne, a przynajmniej nie negatywne. Na literę E: ogierek EMU ENDO ELDORADO ELF EMAKS ENGRAM ERGO ESCUDO klaczka EVITA ELFKA ESPADA EZALIA EVIVA ELEGIA Litera O: ogierek ORCHIS ORLIK ORFIK klaczka: ORCHIDEA OSTERIA OAZA Litera P: ogierek PAFAR PADDAN PANDIT PAMPERO PASAT (rodzaj wiatru, ale oczywiście może budzić skojarzenia z wozem) PACYFIK klaczka: PAPAJA PORTA PIKOLA PORTESSA PRADA Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Katoda - 03-22-2010 No to teraz moje propozycje P, O klaczka: Oktawa Odetta Primavera (po włosku - wiosna) Planeta Puenta Prima Precyzja Polonia Preludia Pineska Pilawa P, O Ogierek: Oregon Olimp Porto Pretekst Pele (od piłkarza) Playboy (znałam kuca o takim imieniu ) Parys INNE, KTÓRE ZNAŁAM, SŁYSZAŁAM: Katoda, Kanaria Dallas, Figaro Awers, Basarunek Kawatina, Panna Damula, Calisto Denwer, Każetka Epigraf,Dumny Da Vinci, Boy Wahorn, Bella Rosa, Kenzo Filip, Rahman Barwna, Escudo Emir..... Tyle , jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to napiszę Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - pasiak92 - 03-22-2010 Może powiem, że Ojciec wszystkich 3 chyba to Elvis a Matki To Odygia, Pestka i Piasta Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - branka - 03-23-2010 Ja zawsze chciałam, żeby mój źrebak się nazywał Bilbo, niestety nie stac mnie na 2 konie więc pewnie się nigdy żadnego Bilba nie doczekam A w ogóle to dobrze, że nie jestem hodowcą, bo jak bym miała konia na J to na bank byłaby to Justynka(od Justyny Kowalczyk :mrgreen: ) Mam kilka propozycji jeśli chodzi o literkę A - Andy, Amir, As, Alf, Alabaster, Amber, Arka, Amba, Azalia, Azja, Afera, Aria. Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Cejloniara - 03-23-2010 Parlando Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - pasiak92 - 03-23-2010 Podoba mi się też imię Prato, tylko, ze to jest takie hmmm... bez płciowe Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Karolina Jaskulska - 03-23-2010 Picolo Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Joanna Dobrzyńska - 03-23-2010 Prawie rok temu zbierałam imiona na "K". Podświadomie jakoś męskie. Urodziła się klacz. Na liście nie było jej obecnego imienia i nawet nie przyszłoby mi ono do głowy gdyby nie wiosenne porządki. Ładny, mały przedmiot na "K" wypadł mi z szafy. O- Orlando ( bardzo podobał mi się film). Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - solyo - 03-23-2010 Przyszły mi do głowy jeszcze takie imiona: • Avalon, Camelot, Persewal, Galahad, Merlin, Excalibur (z legendy o królu Arturze) • Robin • Ivanhoe • Rob Roy • Thorgal, Aaricia, Jolan, Thor, Tanatloc (z "Thorgala") • Hatatitla, Ilczi, Swallow (konie Winnetou i Old Shatterhanda) • Riha - koń Kary Ben-Nemzi • Barbaro, Hidalgo, Silver, Karino, Shy Boy • Gladius ... i moje pomysły już się chyba wyczerpały Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Joanna Dobrzyńska - 03-24-2010 Pasiaku, sprawdź w słowniku wyrazów obcych, encyklopedii i w atlasie geograficznym. To kopalnie wszelkich imion. Potem pozostaje Ci podjąc ostateczną decyzję. Mam pytanko związane z nazewnictwem koni. Pierwszą swoja klacz miałam kryć końmi: Dacapo 154, Duero PP, Bonetto D, (pomijam, że nic z tego nie wyszło, bo klacz chyba z założenia nie chce mieć dzieci, a to groziło kontuzjami tychże ogierków...), druga moja (nn) ma na imię "Karina TT". Pokryłam ją (xo z janowskim rodowodem) i źróbka ma na imię "B Kamea". Jaki jest powód istnienia tych "154","PP", "D", "TT", "B" :?: Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - pasiak92 - 03-24-2010 a ja nawet z czymś takim się nie spotkałam, albo nie kojarzę Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Joanna Dobrzyńska - 03-25-2010 Ja dopiero jak zaczęłam szukać ogierka- wszystkie miały coś tam "...". W paszporcie małej też wpisali przedrostek. Po co? hock: Skąd to wynika? Ktoś mądry może odpowie... Re: Imiona dla koników-proszę o propozycje - Hedone - 03-26-2010 Ja się spotkałam z taka sytuacja: znajomi przy imieniu swej źrebki dodali pierwsza literę ich nazwiska, ale bardzo bym się zdziwiła gdyby to zjawisko funkcjonowało na tak dużą skale, choć kto wie - ludzki narcyzm jet niebadany A moja propozycja imienia dla ogierka, na literkę E to Eden. |