![]() |
Wegetarianizm - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Wegetarianizm (/showthread.php?tid=513) |
Re: Wegetarianizm - solyo - 02-24-2010 Wegetarianinem był też niejaki Adolf Hitler, ale wegetarianie wypierają się go i twierdzą, że nie jadł mięsa z powodu choroby żołądka, a nie z chęci ocalenia zwierząt. Re: Wegetarianizm - Lutejaxx - 02-24-2010 no coz Adolf Hitler tez byl czlowiekiem! Nie uczynilny nic gdyby tak wiele tysiecy ludzi, w tym miesozercow go nie popieralo -zabijajac. On sam nie strzelil chyba do zadnego czlowieka? juz gdzies pisalam, ze dla mnie nie-jedzenie miesa nie ma wymiaru ideologicznego, tylko wymiar osobisty. Daleka jestem od uswiecania siebie z powodu odstawienia miesa. Ale czuje sie z tym wyraznie lepiej i mam wrazenie, ze coraz lepiej. Re: Wegetarianizm - Jerzy Leon Święch - 02-27-2010 Mnie raczej jedynie z ciekawości interesuje, kto ze znanych nie jadł lub nie je mięsa. Ja robię to co robię bo mam taki kaprys i gdy więcej na ten tema staram się dowiedzieć to dochodzę do wniosku, że robię dobrze. Najważniejsze, że sam się z tym dobrze czuję, fizycznie i psychicznie. Zapytany chętnie podaję argumenty przemawiające za dietą wegetariańską. Posiadacze internetu jeśli są zainteresowani to sobie sami wszystko znajdą. Pozdrawiam ![]() Re: Wegetarianizm - Lutejaxx - 02-27-2010 a, to TY tez Jerzy wegetarianizujesz? Fajnie. odkad nie jem miesa,mam wrazenie lekkosci w okolicach zoladka i splotu slonecznego...zwykle bylo mi tam jakos tak ciezkko, sztywno, malo przyjemnie. Sama nie wiem co to jest, ale wyraznie lzej sie czuje, w tym i kregoslup jakby odciazyl sie. Inna sprawa, ze schudlam 6 kg, co przy moim wzroscie to jednak sporo. Re: Wegetarianizm - Jerzy Leon Święch - 02-28-2010 Od około 10 lat nie jem zwłok. Niestety przez wiele lat popełniałem błąd większości ludzi przechodzących na wegetarianizm. Prawie wszyscy przestają zwracać uwagę na ilość zjadanego tłuszczu w postaci poza zwierzęcej. Zadowolony, że nie jem mięsa nie zwracałem na to uwagi. Dopiero syn po przeczytaniu jakiejś książki pokazał mi ten problem. teraz ograniczyłem tłuszcz do minimum i odchodzę od białka odzwierzęcego(mleka, sery, jajka). Syn w tej chwili je tylko surowe warzywa i owoce i mówi, że poranne bieganie stało się dla niego wiele lżejsze. Ja tak daleko nie pójdę. ![]() Re: Wegetarianizm - Lutejaxx - 03-01-2010 no, akurat mleka toja nie znosze od dziecka. Natomiast robie sporo salatek, a wlasciwie surowek z feta...i to mi smakuje. Dodaje sporo czosnku, oliwy z oliwek i oliwy z pestek dyni...pyszne. Re: Wegetarianizm - Jacob Spahis - 03-01-2010 Wszystkim zainteresowanym polecam gorąco ostatni numer tygodnika FORUM, który zamieszcza przedruki z prasy światowej. Tym razem jest artykuł z Suddeutsche Zeitung "Pożegnanie z mięsem". Z ciekawostek tam przedstawionych są również dane statystyczne - przeciętny NIemiec zjada 88,7 kg mięsa rocznie, Amerykanin - 123 kg (!?), a Hindus... 5,2 kg rocznie. Jako uzupełnienie jest informacja, że rocznie zabija się 53 MILIARDY zwierząt lądowych. Z innych "ciekawostek" - aby uzyskać półkilogramowy stek wołowy potrzebne jest - 2,5 kg ziarna, 11 tys. litrów wody oraz ponad 4 litry benzyny... ![]() Re: Wegetarianizm - Lutejaxx - 03-01-2010 no, dzieki Spahis...ja zerkne z pewnoscia. ![]() Ostatnio nawet zaczelam czytac jakies gazety i zauwazylam tez ksiazki hahahah....odkad podlaczono mi wysokie napiecie nie jestem w stanie spokojnie i blogo dziczec....wracam powoli do swiata, ale tylko na jakis czas! Re: Wegetarianizm - rozbrykany kucyk - 07-28-2010 macie racje- nie każdy może być wege..mój narzeczony- nie umie jeść zieleniny - po prostu go skręca... ja natomiast od dziecka nie lubiłam mięsa! nie tęsknie- wręcz mnie odrzuca ![]() Re: Wegetarianizm - Magdalena Jankowska - 09-12-2010 No wątek takze dla mnie. Nie jem mięsa już 6 lat , czyli jak skończyłam 14 lat . A dlaczego?dlatego ze moja ukochana Kasia miała iść na mięso, ale los sprawił tak że jesteśmy razem i od tamtego czasu nie jem mięsa. Jednak to wydarzenie było tylko pomocne w podjęciu decyzji. Kocham zwierzęta i są moimi przyjaciółmi a przyjaciół się nie jada przecież/ to też nie jem ani mięsa czerwonego ani, białego ani zielonego ![]() Sądzę że wegetarianizm to coś w rodzaju poglądów na świat . A co sądzicie o tym jestem wegetarianem ... nie jem ryb jestem wegetarianem .... jem ryby ja nie jem uwarzam że ryba to też zwierzę... Re: Wegetarianizm - Jerzy Leon Święch - 09-13-2010 Zainteresowanym tym tematem polecam wpisanie w wyszukiwarce "80-10-10". Wiele interesujących rzeczy na temat proporcji i innych składowych prawidłowego odżywiania. Polecam, na zdrowie ![]() Re: Wegetarianizm - Martha - 09-13-2010 Wątek dla mnie ![]() pojęcie wegetarianizmu jest bardzo obszerne, w zależności od zjadanych produktów...Ja np. zaliczam się (teoretycznie) do laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm) – najbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu, polega na rezygnacji z potraw mięsnych. Do jadłospisu dopuszczone są natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego: nabiał, jajka, miód. Uwielbiam mleko ![]() Zastanawia mnie również kwestia ryb, o której wspomniała Magdalena. Ja akurat ryby jem... A skąd u mnie taka dieta? rozbrykany kucyk ja natomiast od dziecka nie lubiłam mięsa! nie tęsknie- wręcz mnie odrzucaWitam w klubie ![]() ![]() Re: Wegetarianizm - Jacob Spahis - 09-13-2010 Martha Na pewno czuję się i fizycznie i moralnie lepiej. To świetnie. Tylko z tą moralnością to bym nie przesadzał - Adolf Hitler też był wegetarianinem. Re: Wegetarianizm - Dagmara Matuszak - 09-13-2010 A myślałam, że reductio ad Hitlerum nie dotknie forum hipologii ![]() Re: Wegetarianizm - Martha - 09-13-2010 hehe Spahis, co do moralności to oczywiście bez skrajności ![]() DuchowaPrzygoda juz gdzies pisalam, ze dla mnie nie-jedzenie miesa nie ma wymiaru ideologicznego, tylko wymiar osobisty. Daleka jestem od uswiecania siebie z powodu odstawienia miesa. Ale czuje sie z tym wyraznie lepiej i mam wrazenie, ze coraz lepiej. I z tym się zgadzam Duchowa ![]() |