![]() |
Co czytamy - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Co czytamy (/showthread.php?tid=5) |
Co czytamy - Cejloniara - 10-11-2007 Chyba spokojnie można przyjąć, że na tym Forum spotkali się ludzie, którzy chcą traktować swoje wierzchowce, jak partnerów w tańcu, darzą je miłością i szacunkiem, a przede wszystkim uparcie poszukują sposobów na zrozumienie tych wspaniałych zwierząt i ich specyficznego języka. W życiu każdego jeźdźca przychodzi taki moment, gdy przestaje opierać się tylko na jednym wzorze, czy to jest osoba ulubionego trenera, autora książek lub twórcy jakiejś szkoły (np. PNH i SNH). Zaczyna poszukiwać swoje własnej drogi. Tu tkwi cały sekret i ta różnica, dlaczego jedni jeźdźcy są lepsi od innych – jeździec doskonały, moim zdaniem, to osoba bardzo wrażliwa, krytyczna wobec siebie, przenikliwa, o bardzo otwartym umyśle, diable inteligentna i spostrzegawcza. Słowem geniusz ;-) Przekonuje się cały czas, że zrozumienie konia wymaga przeolbrzymiej wiedzy i bezwarunkowej miłości. Ten przełomowy moment nadchodzi też wtedy, gdy zdamy sobię sprawę, że o ile tak zwanych naturalnych metod treningu jest całe mnóstwo (i dobrze, bo pomagają one początkującym i mało zaawansowanym, jak np.ja, usystematyzować swoją wiedzę i są doskonałym wstępem do nauki horse-langguage) to koń jest jeden i język jego ciała też. Chciałabym aby ten wątek był właśnie dla tych poszukujących, byśmy mogli polecać sobie nawzajem ciekawe książki i artykuły, bo poszukujący, to przede wszystkim ludzie, którym wiedzy ciągle za mało ![]() Na początek powiem, że sama ostatnio zachwycam się postacią Aloisa Podhajskiego (nie wiem, czy dobrze odmieniam), który przez szereg lat był dyrektorem Hiszpańskiej Szkoły Jazdy w Wiedniu i wspaniałym, wrażliwym jeźdźcem. Jego postać jest dowodem na to, że wrażliwość i poszukiwanie harmonii z koniem nie pojawiło się wraz z amerykańskimi zaklinaczami. Wiem, że Podhajsky napisał nie jedną księżkę, ale chyba tylko ta została wydana w Polsce, czy mylę się? Wpadła może komuś w ręce jakaś inna niż „Moje konie, moi nauczyciele” książka? - KresPas - 10-12-2007 Klasyczne Ujeżdżenie Alois Podhajsky ale po niemiecku...z przedmową napisaną przez Dr. Reinera Klimke na drodze mojej przygody z końmi pomagają mi także pozycje: Miller Robert Sekrety końskiego umysłu Lesley Bayley Nowoczesny trening konia Sally Swift Harmonia jeźdźca i konia - Iwona Gasparewicz - 10-12-2007 ja lubię książki autora: Mark Rashid - jasmina - 10-12-2007 o tak, Rashid pisze bardzo fajnie i uczuciowo ![]() Poza tym lubie tez M. Robertsa. Ponąć najlepszą dostępną w Polsce książka o psychice konia jest "Psychologia trening koni" czy jakoś tak, nie miała książki w ręce, może ktoś napisze recenzje? - Asia Cieślik - 10-12-2007 Jeśli myślę o tej samej książce to ją mam w domu. Recenzja? Mogę tylko powiedzieć, że jest tam dużo ciekawych informacji, ale jest napisana trochę trudnym językiem. Gdybym nie skończyła LO o profilu biol-chem czasami bym się gubiła i nie rozumiała o co chodzi. Ale bardzo gorąco ją polecam! Faktycznie jedna z lepszych książek. Poza tym czytam wszystkie inne dostępne książki (na ile kasy mi starcza). ![]() - KresPas - 10-12-2007 Dostałem książkę Psychologia treningu koni w prezencie i byłem na wykładzie Pana Krzysztofa Skorupskiego... polecam wszystkim... Rzeczywiście odnoszę wrażenie że jest napisana językiem wymagającym posiadania wiedzy biologicznej i chemicznej na poziomie szkoły średniej.. książka według mnie przeznaczona jest dla profesjonalistów (nie mylić z zawodowcami ![]() opisuje miedzy innymi zależność różnych działań i ich wpływ na przebieg procesów chemicznych w organizmie konia oraz tłumaczy jak te procesy wpływają na kondycję psychiczną, fizyczną i zachowanie koni..... - Wojciech Mickunas - 10-12-2007 Mój mistrz mawiał;"czytaj co piszą , słuchaj co mówią , wybieraj co najlepsze" to w temacie co czytać. Wybór jest duży , żeby nie powiedzieć ogromny , jesli się weźmie pod uwage dostęp do literatury światowej. Ale i w naszym rodzimym jezyku naprawdę jest dużo bardzo dobrych pozycji do polecenia. Od kilku lat współpracuję z wydawnictwem Galaktyka. Końskie książki ,które wydają (a wydają też o psach i kotach ) opiniuję przed tłumaczeniem. Sam też popełniłem 2 tłumaczenia " 101 cwiczeń dla skoczka" i "101 ćwiczeń z dresażu". Sally Swift jedną i drugą tłmaczyła moja córka . Nie piszę o Galaktyce żeby się chwalić ,czy robić wydawnictwu reklamę , ale żeby polecić naprawdę wartościowe pozycje. Szykowane są kolejne, między innymi z nurtu który nas kręci. W.M. - remedioss - 10-12-2007 Galaktyka ma w ofercie wiele ciekwych pozycji. Z literatury zagranicznej osobiście polecam: Alois Podhajsky "The Riding Teacher" -----!!----------- "Horse and Rider" Tom Dorrance "True Unity" Bill Dorrance i Lesllie Desmond "True Horsemanship Trough Feel" Robert M. Miller, D.V.M and Rick Lamb "The Revolution in Horsemanship" Pat Parelli "Natural Horsemanship" ----!!------ "Raise Your Hand if You Love Horses" ![]() - Asia Cieślik - 10-13-2007 Ja właśnie najwięcej książek kupuję z Galaktyki ![]() I jeszcze jedna rekomendacja: "Najpierw wytresuj kurczaka" Karen Pryor O szkoleniu, trenowaniu i odnosi się i do koni, i psów, i do wszystkich istot żywych. - Asia Cieślik - 10-13-2007 Ja właśnie najwięcej książek kupuję z Galaktyki ![]() I jeszcze jedna rekomendacja: "Najpierw wytresuj kurczaka" Karen Pryor O szkoleniu, trenowaniu i odnosi się i do koni, i psów, i do wszystkich istot żywych. - Trusia - 10-15-2007 Wcześniej wymieniona już została książka Sekrety Końskiego Umysłu dr Millera. Wspominam o niej po raz drugi, żeby nie umknęła uwadze, ponieważ uważam, że jest to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć konia. Poza tym polecam Hodowla Konia w Zgodzie z Naturą Jo Bird oraz Jak Zrozumieć Konia Luz Aguilar. - Klara Naszarkowska - 10-15-2007 Myślę, że zestaw "Psychologia treningu koni" Skorupskiego + "Najpierw wytresuj kurczaka" Pryor to całkiem niezła baza. U Skorupskiego wzmacnianie pozytywne potraktowane jest po macoszemu, uzupełnia to Pryor. U Pryor prawie nic konkretnie o koniach nie ma, za to u Skorupskiego są przede wszystkim konie. Jeszcze Millera można dorzucić. A potem wybierać, co człowiekowi się nada. Ja lubię też "klasyków z klasą"... np. Podhajsky, Knuffy, Belasik... itd. - sznurka - 10-16-2007 ja polecam ksiazki z wydawnictwa cadmos Horse Behaviour Practical Horse Massage Wiem ze Teolinek ma ksiazki z tego wydawnictwa o masazu shiatsu i homeopatii - T.B. - 10-16-2007 Teolinek Myślę, że zestaw "Psychologia treningu koni" Skorupskiego + "Najpierw wytresuj kurczaka" Pryor to całkiem niezła baza.Dla zrównoważenia tego zestawu, proponuję dorzucić "Umysły zwierząt" Donalda R. Griffina, uznawanego za twórcę etologii poznawczej. - Ailusia - 10-16-2007 Moja obecna biblioteczka - część w niej jest dlatego, że się ich nie pozbyłam (kupione przed nastaniem Mojej Koni), a część dlatego, że je po prostu musiałam mieć (po nastaniu Mojej Koni), a część w ogóle nie dotyczy, ale też jest składnikiem tej zupy, którą z tego wszystkiego ugotowałam... 8) 1.Larousse, Konie i Kuce 2.Colin Vogel, Mój koń 3.Pilliner i Davies, Jak osiągnąć mistrzowską formę koni 4.Bent Branderup, Akademische Reitkunst 5.Sylvia Loch, Dressage. The Art of Classical Riding 6.Alois Podhajsky, Moje konie, moi nauczyciele 7.Alfons Dietz, Training The Horse in Hand: The Classical Iberian Principles 8.Sally Swift, Harmonia jeźdźca i konia 9.Nancy Nicholson, Biomechanical Riding and Dressage: A Rider's Atlas 10.Anke Rosboldt, Horse Anatomy 11.Skorupski, Psychologia treningu koni 12.Karen Pryor, Najpierw wytresuj kurczaka 13.Alexandra Kurland, Riding With The Clicker 14.Angelicia Steinker, Click & Play Agility 15.Peter Singer, Wyzwolenie zwierząt 16.Carolyn Resnick, Naked liberty 17.Alexander Nevzorov, Horse Encyclopaedia --- 1-3: to książki, których się nie pozbyłam, na wszelki wypadek ![]() 4-7: bo chciałam zrozumieć klasyczne jeździectwo 8-9: żeby zrozumieć, jak siedzieć (a okazuje się że wystarczy ćwiczyć Tai Chi ![]() 10: baardzo ogólnikowe, tylko żeby łatwiej dyskutować na anglojęzycznych forach 11-13: z epoki behawioralnej; żeby wiedzieć "gdzie jest raz"... 14,15: nie o koniach, ale to przyprawy w mojej zupie ![]() 16, 17: czysta poezja 8) ta ostatnia oczywiście jeszcze nie przetłumaczona. nie wiem, czego się spodziewać po niej, ale czekam cierpliwie, bo bez niej moja "biblioteczka" jest zdecydowanie niepełna... |