Mniam mniam - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Mniam mniam (/showthread.php?tid=342) |
Mniam mniam - Joanna Dobrzyńska - 12-19-2008 :wink: W związku z tym, że Święta się zbliżają, a kocham gotować (i jeść) , mam pomysł. Podzielmy ciekawymi przepisami na różne smaczne potrawy dla nas i dla naszych koni (lizawki, ciasteczka i cukierki). Stajenny niedawno pozwolił mi zabrać nieco gniecionego owsa na żur. Troszkę się zdziwił, ale jak już spróbował, to chyba mu zaniosę jeszcze :wink: jak już się ukisi nowy zakwas: 3-4 kubki owsa gniecionego (mogą być płatki owsiane), można dodać mały kubek mąki razowe żytniej, kromka chleba razowego, kilka ząbków czosnku. Zalać to wszystko letnią, przegotowaną wodą (w dużym słoju lub glinianym garnku) trzymać w ciepłym miejscu aż do pojawienia się piany, bąbelków i kwaśnego zapachu. Potem cedzę wszystko przez durszlak, lubię jak wpadają większe śmieci bo żur ma przaśny wygląd, a otręby jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Po odcedzeniu wygniatam całą wodę z pozostałej "pulpy" ile mam siły w dłoniach. Zagotować (mieszać, bo jak dość gęste to lubi przywierać do dna garnka), dolać wody- zależnie od skondensowania zakwasu, posolić, dodać majeranek i to co kto lubi. Uwielbiam taki żur z jajem, ziemniakami, dobrym chlebem. Jeśli się gdzieś przemyci, to i z kiełbasą, ale akurat staram się nie jeść mięsa. Super potrawa- zupa i drugie w jednym. Przepis na oko więc można modyfikować. Re: Mniam mniam - Joanna Dobrzyńska - 12-19-2008 I Świątecznie: piernik łatwy do wykonania i bardzo smaczny. 1/2 kg mąki; 1,5 szkl. cukru; kostka masła; 1 szkl. miodu; 1 szkl. mleka; 3 jajka; 1 op. przypraw do piernika; 1 łyżeczka pieprzu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; bakalie. Masło, cukier, miód, mleko, przyprawę do piernika i pieprz razem podgrzać aby się roztopiło i połączyło. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pianę z białek i na koniec wmieszać bakalie. Piec około 50 minut w 180 st. Zaraz wyjmę go z piekarnika i może w przerwach pomiędzy jednym, a drugim deszczem zdążę choć siwą "poczambonić" z 10- 15 minut. Pogoda wredna. Re: Mniam mniam - Joanna Dobrzyńska - 12-21-2008 http://www.konisie.friko.pl/jadlospis.htm Re: Mniam mniam - Guli - 12-22-2008 Może zna ktoś wypróbowany przepis na udka zajęcze ? Z braku pomysłu zakupiłam takowe , głęboko zamrożone. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam takiej potrawy i mam kłopot. Re: Mniam mniam - Wojciech Mickunas - 12-22-2008 Ja nie pomogę , bo udka zajeczę preferuję w wersji biegajacej po polu :wink: Ale wygląda mi na to ,że przynajmniej na tę chwilę , forumowych "szefem żywienia " jest asior! Dzisiaj robię piernik :!: i poproszę jeszcze o coś słodkiego :roll: Re: Mniam mniam - Guli - 12-22-2008 To ja będę bardziej uczynna :wink: Na jakiego rodzaju słodkości potrzebny przepis? Mogę polecić ciasto- gwiazdę z czekoladą i wiśniami w środku, ciasto czekoladowe(prawdziwe) w wersji francuskiej- pyszne!!! 8) , albo inne. Bardzo dobre i chętnie jedzone są różne ciasteczka. Takie rożki pistacjowe - mniamm 8) Re: Mniam mniam - Gaga - 12-22-2008 Magdo - zająca, jak każdą dziczyznę trzeba marynować co najmniej dobę... Wybór marynaty zależy od tego jakie smaki preferujesz - ja np. marynuję w wytrawnym winie lub w piwie + różne ziółka, oliwa, cebula , marchewka, etc... Jak już się wymarynuje taki zwierz, to można go ugotować w sosie , lub zwyczajnie upiec w piekarniku (uwaga dziczyznę trzeba tam długo trzymać w niższej temperaturze, bo inaczej twardawa)... Re: Mniam mniam - Guli - 12-22-2008 Dzięki Czy marynatę robi się z samego wina, czy rozcieńczonego wodą? Re: Mniam mniam - Gaga - 12-22-2008 Magdo napiszę na PW, bo to tajemnice kuchenne moje... :? Re: Mniam mniam - Guli - 12-22-2008 Jeszcze raz dzięki wielkie Coś dla smakoszy słodkości i 2 w 1 Kupiłam likier czekoladowy na bazie grappy. W zestawie jest 30 malutkich kubeczków z wafli . Kubeczki o średnicy 4 cm i 2 cm wysokości. Bardzo gęsty likier wlewa się do nich .. i konsumuje całość. Zmywać nie trzeba 8) Likier ma 17 % alkoholu, więc typowy dla kobiet. Re: Mniam mniam - Emila - 12-22-2008 A propos gotowania. Byłam kiedyś w pewnej stajni, w której dawali gotowane marchewki koniom zamiast surowych i twierdzili, że są lepsiejsze dla koni hock: Re: Mniam mniam - Joanna Dobrzyńska - 12-22-2008 Cóż, niektórzy mówią, ze przesadzam z krojeniem sporej marchwi na ćwierć, a tu proszę, gotowane hock: . Jednak pozostanę przy surowiźnie. Kiedyś jeszcze jadałam "sztuki mięsa", dziczyznę rzadko, ale mój tata do marynat używa też własnej produkcji octu winnego. Najlepszy jest jabłkowy, nawet można go w niewielkich ilościach pić codziennie. Baranina, koźlina też była pyszna, ale teraz mam przemiłą kózkę dojną i ze zwierzęcych produktów preferuję tylko mleko i sery :wink: . Re: Mniam mniam - Guli - 12-22-2008 Asio , przejrzałam stronke z ziółkami dla koni. Zainrygowało mnie podawanie czarnej herbaty dla koni z biegunką. Ciekawe, czy sam wywar, czy mozna z zaparzonymi listkami? Re: Mniam mniam - Joanna Dobrzyńska - 02-15-2009 najlepszy przepis na naleśniki http://www.youtube.com/watch?v=iFLW635B4JU Re: Mniam mniam - DagmaraSmaga - 02-16-2009 A ma ktoś przepis na takie ciastka z płatków owsianych? Szukałam i nie mogłam znaleźć. |