![]() |
Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego (/showthread.php?tid=290) |
Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Guli - 08-28-2008 Zainstalowałam koniom poidło automatyczne w boksie. Najpierw nieufność przy wejściu do pomieszczenia , potem obejrzenie "straszydła" z daleka, wreszcie obwąchanie. Oczywiście o korzystaniu z niego nawet mowy nie było. Wczoraj nie dostały wody do żłóbu , z którego piły. Przyszły z pastwiska spragnione , stanęły przy nim domagając się picia. Na poidło , w którym było trochę wody , nawet nie spojrzały. Zdjęłam więc żłób Nacisnęłam ręką język poidła , żeby pokazać sposób korzystania. O dziwo odważniejszy, a może bardziej spragniony był koń, a nie kuc. Pił , jak dolewałam, a jak zabrakło to czekał. Kuc bardzo ostrożnie dotykał lustra, ale żaden nie nacisnął. Po 22 poddałam się i powiesiłam dotychczasowy pojemnik. Rano był pusty , ale z poidła nadal nie korzystają. Jak konie nauczyć korzystania z niego ? Będę wdzięczna za podpowiedź ![]() Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Stajenny - 08-29-2008 ZAZWYCZAJ KONIE RADZĄ SOBIE Z OBSŁUGĄ POIDEŁ AUTOMATYCZNYCH. BYĆ MOŻE POIDŁO JEST ZAWIESZONE ZBYT WYSOKO I KONIE MAJA PRZY NIM BARDZO NIE WYGODNA POZYCJE CO JE MOŻE ZNIECHĘCAĆ DO POBIERANIA WODY(W NATURZE KON POBIERA WODĘ Z POZIOMU ZIEMI I TO DAJE OPTYMALNE USTAWIENIE PRZEŁYKU). MOŻE JĘZYK URUCHAMIAJĄCY WODĘ STAWIA ZA DUŻY OPÓR. A BARDZO DOBRYM I WYGODNYM POIDŁEM SA POIDŁA UTRZYMUJĄCE STAŁY POZIOM WODY WTEDY KON POBIERA WODĘ KIEDY CHCE A POZIOMEM WODY ZAJMUJE SIE PŁYWAK. JEŻELI CHODZI O POIDŁO Z JĘZYKIEM TO ZDĄŻAJĄ SIE SYTUACJE ZE POD JĘZYK DOSTAJE SIE KAMYK KTÓRY UNIEMOŻLIWIA DOPUSZCZENIA WODY.WARTO JE REGULARNIE CZĘSTO SPRAWDZAĆ ZRESZTĄ KAŻDY RODZAJ POIDŁA TRZEBA REGULARNIE SPRAWDZAĆ I CZYŚCIĆ. Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Anna Skalik - 08-29-2008 Może się myle , ale chyba niepowinno się zostawiac wody w dotychczasowym poidle , jesli chcesz je przyzwyczaic do nowego. jesli nie boją się dźwięku wypływajacej wody , to nic nie stoi na przeszkodzie , by piły z poidła. Myslę , że dobrym pomysłem będzie nie nalewanie do pełna "miseczki" poidła. Zmusi je to do głębszego zanurzenia pychola , a co za tym idzie naciśnięcia języczka. Fajnie by było , gdyby na początku spręzynka , która napina języczek , była dość "luźna". Wtedy łatwiej nacisnąć. Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Guli - 09-01-2008 Dzięki Dioda ![]() Nie boją się szumu, pojemnik dotychczasowy zabrałam , ale nie naciskają "języka" . Piją ,dokąd woda jest w poidle. Pewnie popełniłam błąd na początku nalewając im ręką wodę. Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Wojtas - 09-01-2008 Magda Gulina Dzięki Dioda Może najprościej będzie zmienić poidło? Są poidła, które nie mają "języka" - jeśli poziom wody opada, to pływak umieszczony za przesłoną odblokowuje dopływ. Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Guli - 09-03-2008 Wojtas Może najprościej będzie zmienić poidło? . Właśnie tak zrobiłam Dzięki za informację, że są poidła pływakowe- nie wiedziałam. ![]() Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - branka - 09-22-2008 Mój kochany tępaczek uczył się kilka dni pić z poidła, a potem jak jej zmieniono boks i poidło było w inym miejscu to kolejne 2 nie piła. Stajenny jej 3 razy dziennie naciskał poidło i czekał aż się napije tyle ile chce i zostawiał pełne. I po tygodniu piła sama, ale już wcześniej tak po 2-3 dniach się tym bawiła i to gryzła itp, ale nie wiedziała jak nacisnąć. W końcu się nauczyła, sporo to w sumie trwało. Niektóre konie łapią to od razu, innym zjamuje to więcej dni, jak mojej koni. Daj im czas, ale upewnij się, że nie umierają z pragnienia ![]() Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - Guli - 09-23-2008 Ania Guzowska Daj im czas,... Konie dały mi trochę czasu- kilka dni I dostały co chciały, czyli stary żłób 11 litrowy :twisted: A obok mają dwa poidła - jedno z naciskanym językiem, a drugie z pływakiem. Obydwa oczywiście nieużywane, bo w tym z pływakiem, zaczął piszczeć zawór, więc kuc uznał, że piszczącej wody pić nie będzie. Kuba nawet nie zastanawiał się , ale skoro szef nie pije, to znaczy, że nie wolno :roll: Najpierw kuc poćwiczył ludzia z poidłem pływakowym. Przez trzy dni poidło działało, jak koni nie było w stajni. Jak weszły i kuc zaczął pić, to rano stajnia "pływała" w wodzie. A jak dobrze zabezpieczony pływak, to zaczęło piszczeć. Poddałam się :? Re: Problem w korzystaniu z poidła automatycznego - branka - 09-23-2008 Heh, no tak niełatwa sprawa. Czyli konie pokazały co myślą o naszych ludzkich pomysłach :wink: |