![]() |
Jazda w damskim siodle - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Jazda w damskim siodle (/showthread.php?tid=231) Strony:
1
2
|
Jazda w damskim siodle - Wojciech Mickunas - 03-20-2008 Rozmowa wydzielona z wątku Droga do jazdy na cordeo (sznurku na szyi konia). Zainicjowały ją te linki (wrzucone przez Ailusię): http://www.youtube.com/watch?v=yFWNiL1xXoc http://pl.youtube.com/watch?v=p0ieWj2-jmE Teolinek Gdyby ktoś chciał tak spróbować mogę pożyczyć damskie siodło bo mam .( a jak wiadomo damą nie jestem więc sam nie będę próbował). Re: Droga do jazdy na cordeo (sznurku na szyi konia) - Guli - 03-20-2008 Ja chętnie skorzystam, bo na zwykłym niewygodnie ![]() ![]() hihi.. jeszcze z czasów wędzidłowych Re: Droga do jazdy na cordeo (sznurku na szyi konia) - Cejloniara - 03-21-2008 Ailusia, coś pięknego :-) Sledziłam w necie polskie zakusy na rozwijanie tego tradycyjnego stylu jazdy po damsku i bardzo mi się to podoba. Panie Trenerze, to ja sie zgłosze przed ślubem ;-) Re: Droga do jazdy na cordeo (sznurku na szyi konia) - Chiquita - 03-21-2008 Mnie kusi jazda po damsku ![]() Ale oprócz siodłą trzeba miec jeszcze odpowiednio wyszkolonego konia, nie?? Bo nie dla każdego sygnaly dawane jedną łydką i bacikiem z drugiej strony będa jasne chyba.... ![]() Re: Droga do jazdy na cordeo (sznurku na szyi konia) - Wojciech Mickunas - 03-21-2008 Koń wbrew pozorom nie musi być wcale "specjalnie szkolony" do jazdy w damskim siodle , to po pierwsze. Po drugie wiem że działa już w Polsce grupa pań "uprawiających " taka jazdę z Mistrzostwami Polski włącznie. Po trzecie propagatorem i "spirytus mowens " tego ruchu w naszym kraju ( na świecie od dawna działają takie stowarzyszenia jazdy "bokiem" ) jest Marek Gajewski z miasta Wrocław. Zainteresowanym służę namiarami. Re: Jazda w damskim siodle - Gaga - 03-21-2008 Wojciech Mickunas Gdyby ktoś chciał tak spróbować mogę pożyczyć damskie siodło bo mam .( a jak wiadomo damą nie jestem więc sam nie będę próbował).To ja bym chciała... Już jeździłam w damskim, ale nie na Karej - całkiem ciekawe uczucie. W stępie i galopie fajnie, w kłusie trzeba złapać nową równowagę :-) Re: Jazda w damskim siodle - Myszata - 01-04-2009 ubolewam, bo wszystko jest tak daleko... Re: Jazda w damskim siodle - Emila - 01-04-2009 Ryzykuje, jak nie wejdzie to zmienię stronę na którą wstawiam zdjęcia, albo utnę sobię palca wskazującego u prawej dłoni odpowiedzialnego za kopiuj i wklej. ![]() Prawie udało się, jak kliniecie to się powiększy ![]() Re: Jazda w damskim siodle - sepet - 01-18-2009 Witam w tym urokliwym wątku. Sam też sporo "maczałem palce" w propagowaniu jazdy po damsku, w Bolęcinie odbyły się pierwsze zawody dla amazonek, a rok później - pierwsze Mistrzostwa Polski Amazonek, bodaj w roku 2003. Stąd też reprezentacja naszych dam pojechała na występu w damskich siodłach na otwarcie wyścigów Prix de Diane w Chantilly pod Paryżem, gdzie brały udział w jeździeckich pokazach reżyserowanych przez Karolinę Wajdę. Działa w naszym kraju Stowarzyszenie "W damskim siodle" - http://www.wdamskimsiodle.org Mimo, że należę zdecydowanie do płci brzydkiej, nauczyłem się jeździć w damskim siodle, bo wyszedłem z założenia, że skoro mam uczyć innych, to sam muszę umieć, by wiedzieć o czym mówię. Będąc samemu członkiem Stowarzyszenia - gorąco zachęcam wszystkie panie do spróbowania jazdy w tym stylu, bo z pewnością trudno o bardziej elegancki i wdzięczny widok, jak dama w pięknej amazonce jadąca po damsku na doskonale ujeżdżonym koniu. Znakomite tradycje w tym zakresie ma Francja, działa tam bardzo prężne stowarzyszenie, a panie jeżdżą w damskich siodłąch nie tylko ujeżdżenie, ale i całkiem poważne konkursy skoków oraz nawet WKKW, nie mówiąc już o polowaniach konnych. ![]() Na zdjęciu moja córka Ania podczas zawodów w damskim siodle Re: Jazda w damskim siodle - Lutejaxx - 01-19-2009 Cytat:gorąco zachęcam wszystkie panie do spróbowania jazdy w tym stylu, bo z pewnością trudno o bardziej elegancki i wdzięczny widok, Jednakowoż dla mnie prosto siedząca kobieta na normalnym siodle wygląda o niebo lepiej. Nie przekonują mnie asymetryczne siodła i postawa w siodle. Udziwnienie wymyślone bo niektórym sie kobieta siedząca normalnie na koni nieprzyzwoicie kojarzyła. A w sukni można jeździć i w normalnym siodle ![]() ![]() Re: Jazda w damskim siodle - karinaa - 01-21-2009 Postawa nie różni się jakoś dramatycznie w siodle damskim- tak na prawdę jak ktoś jedzie w siodle damskim i widzi się go od tyłu to nie wiadomo czy jedzie w angielskim czy damskim siodle więc jakiś dramatycznych udziwnień to ja tu nie widzę Re: Jazda w damskim siodle - Guli - 03-04-2009 Wyszukałam "Podręcznik jazdy konnej dla Dam" napisany przez Maryę Wodzińską i wydany w 1893 roku! ![]() Niesamowita książka. ![]() Skierowana do Amazonek , czyli dam jezdzących w damskich siodłach. Według autorki, dama jeżdżąca w męzkim ( pisownia oryginalna :wink: ) przestaje byc amazonką i staje się jeźdżcem rodzaju żeńskiego ![]() Oczywiście wg M.Wodzińskiej ujeździc konia może tylko fachowiec płci męskiej ![]() Twierdzi stanowczo, ze kobieta jeżdżąca w damskim siodle , nawet najbardziej fachowa nie jest w stanie ujeździc surowego konia Hmm.. ciekawe 8) Ale jednocześnie pisze, że koń dopiero w 5-tym roku życia powinien rozpoczac właściwą naukę :!: Kiązka ma XXIV rozdziały. Od doboru toalety amazonki, wyboru konia, sposobu wsiadania i zsiadania z konia do jazdy maneżowej , spacerków i przesadzania przeszkód. Ale jest tez o uruchomieniu przodu i zadu konia, , zbieranie konia , przejscie węgłów maneżowych , fałszywym galopie i tp. ![]() Oczywiście pisze o cuglach, nie wodzach. Super pozycja ![]() Re: Jazda w damskim siodle - Marek Gajewski - 01-11-2010 Hej Wojtku ! Jesteś dla mnie GURU, jednak w jednej z odpowiedzi napisałeś, że koń pod damskie siodło nie musi być specjalnie szkolony. Ośmielam się zaprzeczyć, bo może nie musi ale POWINIEN. Przyczyn jest wiele (wszystkie chyba znasz) : nie każdy koń może być użyty pod damskie siodło (znów z bardzo wielu przyczyn), Musi poznać inne pomoce (bat zamiast prawej łydki - używany w specjalny sposób, inne działanie dosiadu amazonki, znajdującej się w innym miejscu na końskim grzbiecie niż na siodle "angielskim", inny układ rąk - znacznie szerzej - między rękami znajduje się prawe udo amazonki i jeszcze wiele "inaczej" - temat rzeka. Natomiast czuję się nobilitowany polecaniem przez Ciebie mojej skromnej osoby jako fachowca w tym temacie - dziękuję na dwóch łapkach, i jestem cały zachwycony dużym zainteresowaniem jazdą po damsku. P o z d r a w i a m M.Gajewski ![]() Re: Jazda w damskim siodle - Akinom - 01-15-2010 Też trochę buszowałam po necie w poszukiwaniu wiedzy o amazonkach i z czym to się je w ogóle ale jestem zdania że najpierw muszę się nauczyć (normalnie) jeździc konno tak po męsku a co do jazdy bokiem to trochę takie wrażenie jak "zaklęta, niedostępna" po prostu do tego trzeba mieć też klase ale rozumie chodzi tu też o tradycje, naprawdę piękną tradycję ![]() Re: Jazda w damskim siodle - Joanna Misztela - 01-28-2010 swietny temat. A czy ktos moglby rozwinac temat tyczacy sie przygotowania konia od damskie siodlo? czy takowe nie istnieje? siodlamy i jedziemy? :wink: z osob ktore jezdza po damsku- sa jakies duze roznice jesli bysmy porownywali do jazdy normalnej? pomoce, dosiad,itp aaaa i chetnie poogladam zdjecia hipologiczek w damskim siodle.dziewczyny pokazcie sie :lol: |