Hipologia
Rehabilitacja konia - Wersja do druku

+- Hipologia (https://forum.hipologia.pl)
+-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Rehabilitacja konia (/showthread.php?tid=732)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Rehabilitacja konia - PaulinaT - 07-26-2010

Martyna Ale co ja tam wiem, w końcu mój wracający "do roboty" koń po 2,5miesiecznej labie, spacerkach i pasieniu się na łące ma ładny, prosty grzbiet, pomimo zaniku mięśni od nicnierobienia (ocena wet)... już się nie odzywam.
Nic tylko pogratulowac.
Trudno jednak porównywac labę polegającą na spacerkach i pasieniu się do miesięcznego pobytu w klinice w trakcie której koń poddany jest 1 zabiegowi i 1 poważnej operacji w obrębie powłok brzusznych. Już samo przygotowanie do takiej operacji polega bowiem na całkowitym poście o poźniejszym wielodniowym ograniczaniu jedzenia nie wspomnę. Trudno więc by koń wrócił w umięśnionej kondycji.
A postępy są - wystarczy spojrzec na kolejne zdjęcia.

Cieszę się, że znalazło się rozwiązanie dla Babci Smile

Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 07-26-2010

W niedzielę byłem w terenie. Po sprowadzeniu konia z pastwiska, tętno wynosiło 35 uderzeń, a po naszej wędrówce terenowej 54, ale po 10 minutach postoju spadło do 40 uderzeń. A zatem elegancko.

W terenie było dużo kałuż i to sporych, które oczywiście forsowaliśmy. Adiutant jest już na poziomie sprzed operacji. Oczywiście w dalszym ciągu odbywa się praca nad odbudową mięśni (zwłaszcza grzbietu), ale i to zostanie już wkrótce nadrobione.

Do końca rehabilitacji pozostały trzy dni i dwa treningi. Dzisiaj wolne, jutro ujeżdżenie, a w środę skoki (50 cm). A potem ja jadę na urlop a młody zostaje wydany na pastwę stada. Muszę tylko szepnąć słówko Sekretowi i Mikronowi, żeby w czasie mojej nieobecności zapewnili młodszemu koledze odpowiednią dawkę ruchu. Smile

Re: Rehabilitacja konia - Dzieweczka - 07-27-2010

Spahis Babcia jest więc bezpieczna. Smile

O tak Smile Babula jest bezpieczna Smile a oto dowód Smile

Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 07-27-2010

Dodajmy, że rzeczony Kresik leje Adiutanta. Kresik uznaje przywództwo Sekreta, ale nie może się powstrzymać od robienia min (jak Sekret nie widzi). Słowem - "półtora konia" jak mawiają w stajni. Smile

A co do treningu.

Wczoraj jak to w poniedziałek było wolne, a dzisiaj w planach jest ujeżdżenie. Powtórka wszystkich elementów sprzed operacji. Smile

Re: Rehabilitacja konia - Dzieweczka - 07-27-2010

wracając do głównego bohatera tegoż wątku, przedstawiam najświeższe zdjęcia płytowe Smile

Re: Rehabilitacja konia - PaulinaT - 07-27-2010

Nie mogę się powstrzymać. Na zdjęciach płytowych Adaśko ma minę wielce umęczoną... normalnie "retyyyy... dajcie już spokój z tym aparatem..." :lol:

Wstawiam parę zdjęć z treningu sobotniego. Niestety więcej nie mogę, bo brakuje już miejsca.

A co do dzisiejszego treningu, to był niezwykle udany. Smile Powtórzyliśmy wszystko do czasu operacji i teraz już tylko godziny nas dzielą od powrotu do normalnej pracy. Smile