Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw (/showthread.php?tid=984) |
Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Cejloniara - 10-16-2012 kotbury, ale jesteś teraz i to się liczy Ja tak obok tematu chciałam powiedzieć, że jak można się było zupełnie spodziewać, Spahis jak na wojaka przystało jest szalenie przystojny (wiem, w końcu widziałam hehe) no i gdzie te zdjęcia? Gdzie blog? Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 10-16-2012 Cejloniara kotbury, ale jesteś teraz i to się liczy:oops: Tyle mam do powiedzenia. I dziękuję! kotbury Mam kilka pytań odnośnie pomiaru tętna jakiego dokonywałeś u Adiutanta. Będę bardzo wdzięczna jeśli znajdziesz chwilę aby odpowiedzieć. Ad 1. i 4. Zakupiłem monitor Polar RS800cx. W zestawie jest program do analizy. Ad 2. W czasie treningu zawsze zakładam monitor. Poznałem jednak konia już tak dobrze, że na niektóre treningi nie zakładam, bo i tak znam już wyniki (lekka praca ujeżdżeniowa). Natomiast zawsze na skoki i zawsze na zasadniczy trening ujeżdżeniowy. Nigdy nie zakładam do lonżowania, jest bowiem kłopot z mocowaniem elektrod. Ad 3. Monitoruję cały trening - od założenia do zdjęcia siodła. To pozwala optymalizować przerwy i czas trwania ćwiczeń. Każdy trening ma wyznaczony indywidualny pułap wydolności i tak - trening podtrzymujący oraz początek rozprężenia do 120 ud/min. i czas trwania bez ograniczeń; trening lekki do 140 ud/min i czas do 1h trwania treningu; trening średni/mieszany do 160 ud/min, czas do 30'; trening ciężki do 180 ud/min czas do 5' i trening krańcowy powyżej 180 ud/min (Adiutant pracuje przy tętnie maksymalnym 204 ud/min) czas pracy do 1'. Oczywiście w zależności od okresu treningowego proporcje rodzajów treningu będą różne. Przy bardzo wysokich temperaturach trening też się odbywa (tak jak w tym roku), ale jest krótszy i szybciej osiąga założone wartości. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-01-2012 No i po sezonie. Jakkolwiek nie zabrzmi to dziwnie, rozpoczynamy "aktywny wypoczynek". No dobrze, pośmialiśmy się wszyscy razem, ale tak się nazywa ten etap - po sezonie startowym ( :?: ), a przed okresem przygotowawczym. W istocie będzie to jednak okres przygotowawczy, ale tymczasem mam zamiar postawić na długie spacery terenowe, nawet po ciemku. O szczegółach napiszę później. Podobnbie jak z moim własnym treningiem uzupełniającym. W końcu ćwiczymy razem. W tym roku zacznę także nowy wątek. Trening drugiego konia, według planu autorskiego. Ale to będzie osobny wątek Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-05-2012 Okres przejściowy (nie mogłem wytrzymać nazwy "aktywny wypoczynek", więc zmieniłem) rozpoczęty. To czas na zmianę sierści i oględne wdrożenie konia do okresu przygotowawczego przed sezonem. Oby w tym roku się udało... Koń został zaszczepiony, niedługo opłacony i starty nastąpią po ustaleniu kalendarza imprez. Rok 2013 to w założeniach ostatni rok treningu ukierunkowanego, ale jak będzie tego nie wiem. Obecnie Adiutant jest w świetnej formie. W tym roku stanie do rywalizacji z wujkiem Sekretem, trenowanym według mojej własnej koncepcji. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-06-2012 Dzisiaj wolne - kowal. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-07-2012 Trening Adiutanta jest ustalony. Jak wiadomo, odbywać się on będzie według reguł kawaleryjskich - propozycję mjr Roycewicza są tutaj osią wszelkich działań. Program jest rozpisany na 6 miesięcy. Od przyszłego tygodnia zaczynamy. Zaczniemy od dnia wypoczynku . Ps. Mjr Henryk Roycewicz był uczestnikiem IO w Berlinie w 1936. Startował w wkkw na koniu Arlekin. Srebro drużynowo. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-12-2012 No i zaczynamy powrót do treningu kawaleryjskiego. Tydzień I, wysiłek podtrzymujący, tętno do 140 ud./min. Oto rozpiska: WTOREK 13 listopada 2012 roku Teren 1/2h stęp - 10'; kłus - 5'; galop - 2' stęp - 10, Ujeżdżalnia 50' Stęp marszowy, stęp skrócony, stój, kłus, przejścia stęp - kłus - stój; wolty w stępie i kłusie, łopatka na zewnątrz, zmiana kierunku w kłusie w kole i przez ujażdząlnie, serpentyna. Stęp na leźnej wodzy 10' Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-14-2012 Tydzień I ŚRODA 14 listopada 2012 r. Teren 1/2h stęp - 10'; kłus - 5'; galop - 2' stęp - 10, Ujeżdżalnia 30' Stęp marszowy, stęp skrócony, stój, kłus, przejścia stęp - kłus - stój; wolty w stępie i kłusie, łopatka na zewnątrz, zmiana kierunku w kłusie w kole i przez ujażdząlnie, serpentyna. Skoki 20' Przechodzenie w stępie i kłusie przez leżące drągi, pojedyńczo i w szeregu. Nauka dla mnie podążania za ruchem konia. W tym miejscu przypominam sobie ćwiczenie dra Skorupskiego - kiedy koń podnosi przednią nogę japrzesuwam rękę, cofam biodro, pochylam się i jednocześnie utrzymuję równowagę nie chwytając się boków konia. Stęp na leźnej wodzy 10' Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-17-2012 Nie było relacji z treningu, ale miałem ogromnie dużo zajęć zawodowych. Teraz nadrabiam zaległości! Tydzień I CZWARTEK 15 listopada 2012 r. Ujeżdżalnia 1h stęp - 10'; kłus - 5'; galop - 2' stęp - 10, Stęp marszowy, stęp skrócony, stój, kłus, przejścia stęp - kłus - stój; wolty w stępie i kłusie, łopatka na zewnątrz, zmiana kierunku w kłusie w kole i przez ujażdząlnie, serpentyna - czyli powtórka ćwiczeń. PIĄTEK 16 listopada 2012 r. Wolne. Wolne, bo po tyggodniu padałem na twarz. SOBOTA 17 listopada 2012 r. Z uwagi na wczorajsze wolne jazda była odmienna niż planowałem. Po rozprężeniu jak w czwartek, był trening gibkościowy - chody boczne. I po występowaniu do stajenki. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-18-2012 "Co warto powiedzieć, warto powtórzyć" - mówiła Pami magister Kordela na zajęciach z logiki na studiach. Musiała mieć rację, bo teraz jest profesorem, więc ja wracam do jednego z moich ulubionych filmów. Ile tu można zobaczyć szczegółów i ile tu wiedzy :!: Dzisiaj lekcja terenowa. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-21-2012 Tydzień II Wtorek 20 listopada 2012 r. Rozprężenie 10' stęp 5' kłus 2' galop 10' stęp Trening 5' stęp skrócony-stęp pośredni-stęp skrócony 1' odpoczynek 5' stęp-kłus-stęp-zatrzymanie 1' odpoczynek 5' wolty w stępie i kłusie 1' odpoczynek 5' serpentyna w kłusie i stępie z przejściami 1' odpoczynek 5' ustępowanie od łydki w stępie i kłusie 10' stęp na luźnej wodzy. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-21-2012 Środa 21 listopada 2012 r. Jak we wtorek, ale lekcja ujeżdżeniowa krótsza o 1/2 h, a zamiast tego lekcja skokowa - 30' pracy na drągach i kozłach w stępie i kłusie - na filmie praca ta widoczna jest od 14 sekundy do 24 filmu. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-27-2012 III Tydzień treningu kawaleryjskiego Wtorek 27 listopada 2012 r. Rozprężenie - wydłużam czas galopu w rozprężeniu o 1' stęp - 10' kłus - 5' galop - 3' stęp - 10' Ujeżdżalnia - 30' przejścia stęp-kłus-stój - ca 10' wolty i chody boczne - ca 10' zagalopowania z kłusa i krótki galop skrócony - ca 10' - nowy element w tym cyklu treningowym stęp końcowy 10'. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - kotbury - 11-27-2012 Mam pytanie do planu treningowego Adiutanta. O ile dobrze można monitorować postęp szeroko rozumianego treningu wydolnościowego - właśnie choćby za pomocą pulsomierza to jak monitorujesz postęp założeń treningu ujeżdżeniowego? Lub inaczej - jakie zrobiłeś (i na jakiej podstawie) założenia co do tej fazy treningu? Pytam ponieważ aktualnie zaczynam pracę nad stworzeniem urządzenia do pomiarów właśnie treningu ujeżdżeniowego i szukam wszystkiego na ten temat ale w praktyce. innymi słowy interesują mnie zarówno "teorie" ale także takie podejście jakie ty reprezentujesz, czyli: założenia, realizacja, monitoring, korekta, test (zawody) - wynik. Re: Adiutant - trening ukierunkowany konia wkkw - Jacob Spahis - 11-29-2012 W sektorze publicznym rządzi statystyka. Liczy się liczba spraw, które wpłynęły i które "wypłynęły", bez względu na rezultat. No i mamy teraz "czas wojenny" - wszyscy chcą skończyć przed końcem roku. Tym samym ja mam mnóstwo absorbującej i terminowej pracy. Tak będzie pewnie do Końca Świata, ale potem między Końcem Świata a Bożym Narodzeniem wszystko zwolni, by zatrzymać się w czasie do Nowego Roku. I po NR wszystko powoli wraca do normy. Odpowiadając na pytanie: Monitoring postępów ujeżdżeniowych jest trudny. Jeśli chodzi o weryfikację treningu najlepsza metoda to monitor pracy serca. Po parametrach w czasie rzeczywistym widać co powoduje zdenerwowanie konia i trudności. Daje to kierunkowy obraz tego co koniowi sprawie trudności, jakie ćwiczenia wykonuje z łatwością, a które wymagają większego zachodu. Niezależnie od tego należy zwracać uwagę na obszerność ruchów, łatwość wykonania, ale przede wszystkim rozluźnienie. Rozluźnienia nie potrafię jednak zmierzyć - to kwestia czucia - i lepszy jeździec z pewnością lepiej wykonywałby wszystkie ćwiczenia. |