![]() |
Zima ziębi, zima gnębi... - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Zima ziębi, zima gnębi... (/showthread.php?tid=119) |
- Guli - 01-23-2008 sznurka konie sie wiatru nie boją :wink: Jasne, że wiatru nie boją się ![]() Ale są podniecone, pobudzone. Rzeczy, które są normalne i znane w czasie bezwietrznej pogody, przeobrażają się w diabły wszelakiego rodzaju. Zaczynaja się szalone gonitwy, uskoki , wręcz tańce. Musiałam je wczoraj wcześniej zamknąć, bo nawet na mój samochód zaczęły patrzeć dziwnie :twisted: - Lutejaxx - 01-23-2008 moje na wiatr też reagują podnieceniem...ale po kilku godzinach uspokajają się. Teraz nie mogę jeździć, dlatego chodzę z LUnką na spacery w ręku starannie omijając wsie...bo ludzie stukają się w czoło. Mironek poszedł do zajeżdżenia, ale mam go blisko 11 km! - Anna Skalik - 01-23-2008 Dzisiaj wreszcie ciut lepiej. Błoto się lekko zmroziło , ale bez grudy , wiatr przycichł , więc mały spacer sobie uskuteczniliśmy. Fajnie było! Sarenki przecięły nam drogę kilkakrotnie , ale widocznie jest to już tak znany widok , że krów tylko się za nimi tęsknie obejrzał. Przeraził się za to człowieka - joggingujacego i głośno sapiącego. :lol: marzy mi się , by tak jak dzisiaj juz zostało...aż do wiosny. :wink: Ale pewnie tak dobrze nie będzie. :? - Guli - 01-26-2008 A u mnie akurat burza ![]() 26 styczeń a grzmi, błyska się, wieje i leje. Niewiarygodne ![]() - Anna Skalik - 01-26-2008 U mnie też. Tylko, że wieje to tak delikatnie powiedziane. :twisted: - Guli - 01-26-2008 Prawda, że delikatnie. ![]() Okropnie boję sie takich wiatrów. Całą długą ścianę domu mam na zachód, a z tej strony szaleje wiatr. Cos się wszędzie tłucze na zewnatrz, na górze - branka - 01-26-2008 U nas wiało i się cieszyłam, że ujeżdżalnia doschnie - ale niestety zaczęło lać(ale nie grzmi). Jest bardzo wiosennie, bo ciepło i powietrze rześkie. Mam nadzieję, że nie będzie burzy, bo ostatnim razem mi wyrwało świerk sprzed domu(a miał 50 lat). Stajnia na szczęście ma mocny dach i jest osłonieta od wiatru hangarami, w których jest dojrzewalnia bananów - ale na zewnątrz mamy trociny przykryte folią...jak zwieje folie(niby jest przygnieciona, ale wiar może poprzesuwać te przedmioty), to zwieje i ściółke :? Dobrze, że jakby co jest słoma. - Guli - 01-26-2008 Uff. Przynajmniej burza ucichła. A chciałysmy jutro pojechał w górki , ale jak tak bedzie wiało, to może nawet zdmuchac nas z koniem :lol: - Shadowy.Horse - 01-27-2008 Wróciłam 8) Chciałabym napisać coś twórczego, ale nie mam weny do pisania. Nic mi się nie chce. Wczoraj wiatr strasznie hulał, ale my byliśmy taaacy odważni! :lol: A teraz sypie śnieg. Ale ja twórcza jestem. PS. W sumie to nie mam wyrzutów sumienia, w końcu to dział do pleplania :lol: - branka - 01-27-2008 U mnie wysiadł prąd ok 11 wieczorem wczoraj. Całe rano sypał śnieg, ale teraz się topi - chyba dziś zrezygnuję z jazdy, tylko odwiedzę konika - nie chce mi się tonąć w błocie znowu. A miałam nadzieje, że poskaczemy coś więcej :evil: - Guli - 01-27-2008 U mnie nie ma sniegu, ani deszczu. Ale nadal wieje , jest zimno. Konie maja wolne, bo Kuba niedomaga , jest po zatrzykach , a ja muszę sprzatac wybieg - drugi dzień :roll: Te chodzące fabryki nawozów naturalnych :twisted: - branka - 01-27-2008 A jakie miał zastrzyki? u nas jest błoto że hej, ale co zrobić.. Może jutro pojade na spacer, pole na górce powinno byc w miarę suche. - Trusia - 01-27-2008 Ha, ha, a u nas pada deszcz, pada śnieg, a błota nie ma! - Anna Skalik - 01-27-2008 U nas wiało aż do rana. Co jakiś czas wyjeżdżały wozy strażackie z interwencją. A przed południem zaczęło "zamiatać " deszczem ze śniegiem.Okropieństwo.Brrrr. - Gaga - 01-28-2008 U mnie w weekend wiatr do 130 km/h :-( konie "przeszczęśliwe" - próbowałam jakiejkolwiek pracy z ziemi - niestety były ogromne problemy z koncentracją, wszak wszystko fruwało i było straaszne - trzeba było się za mnie schować ![]() Rozmowę o tym, co właściciel konia powinien potrafić zrobić przy nim sam przeniosłam do osobnego wątku - TU. Teolinek |