Hipologia
Konie..nasze konie :) - Wersja do druku

+- Hipologia (https://forum.hipologia.pl)
+-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Konie..nasze konie :) (/showthread.php?tid=145)

Re: Konie..nasze konie :) - branka - 04-18-2009

Heh ja też zawsze łaże stępem - po ostatnim ćwiczeniu daje przekupe, zsiadam i chodze aż koniowi sie wyrówna oddech Smile

Re: Konie..nasze konie :) - Karolina Jaskulska - 04-18-2009

My jesteśmy na etapie w stępie bez linki , ale w kłusie róznie to bywa (czasami po mniej wyczerpującym treningu lub przed się tak bawimy) i konio czasem potrafi pobiec do stajni, miałam gdzieś nawet taki fajny filmik jak razem biegamy i w lprawo była droga do stajni. widziałam jak Szafir patrzy na tą drogę, skęrcił nieznacznie w nią zatrzymał się, spojarzał na mnie, zrobił kilka kroków w moją stronę i w długą Tongue
tak więc jeszcze trochę pracy nas czeka... w sumie cieszę się że pracujemy na nieogrodzonym placu i koń ma wybór czy chce ze mna zostać czy nie.

Re: Konie..nasze konie :) - Dagmara Matuszak - 04-18-2009

Ja puszczam konie, ale na razie tylko jak jesteśmy same na ujeżdżalni/hali. Nie jestem w 100% pewna, że w każdych okolicznościach zostaną przy mnie, a nie chcę ludziom przeszkadzać. Poza tym ujeżdżalnię z jednej strony ogranicza zbocze pełne bardzo apetycznej koniczyny :mrgreen:.

Natomiast na stuprocentową uwagę jednej z moich kobył mogę liczyć na padoku z resztą stada - jest tak zaborcza, że nie odstępuje mnie ani na krok :lol:.

Re: Konie..nasze konie :) - Edyta - 04-18-2009

Dziękuję wszystkim za tak ciepłe przyjęcie :-)

Małgosiu, jakie zebranie u Twego konia Smile
Dagmara, widzę, że mamy tą samą postawę przy stępowaniu - opuszczona głowa :-)

Re: Konie..nasze konie :) - Ola Wewiórska - 04-19-2009

Troche mi ostatni zdrówko zaszwankowało wiec od wtorku nie siedziałam w siodle.. Jednak dziś nie wytrzymałam, pojechałam do stajni i wsiadlam. Miał byc stepik ale potem jakos tak sie porobiło, że był i kłusik i galop...Tongue Konina super grzeczna, luźniutka- skąd ona wie, że ja czasem po prostu nie mam siły na wygłupy??? W każdym razie było bardzo miło a zaraz po jeździe i myciu nóżek poszłysmy sobie na spacer na trawkę ( mamy od lat takie swoje ulubione miejsce, niby niedaleko stajni ale jednak mamy tam zupełny spokój i ciszę, trochę słonka, troche cienia i przepyszna trawkę- tj ja czuje tylko jej "narkotyczny" zapach- Grecja wcina zawsze jak szalona). Niestety nie zabrałam aparatu więc zdjęcia tylko "komórkowe":
[Obrazek: f8c798848f064f7c.jpg]
[Obrazek: 4954305613cfa650.jpg]
[Obrazek: af9c4e29ac655961.jpg]
[Obrazek: b0a569ca08a639b1.jpg]
[Obrazek: 02980db614ee5f42.jpg]
No i oczywiście Sumka Smile [Obrazek: 400c9122d3dcada1.jpg]

Re: Konie..nasze konie :) - Karolina Jaskulska - 04-20-2009

Ależ ma cudny ogon Tongue

Re: Konie..nasze konie :) - Ola Wewiórska - 04-20-2009

Całą zimę chuchałam i dmuchałam na ten ogon i co?.... i małpa jedna zdązyła go juz teraz trochę powycierać...;/ zwykle wiosną i jesienią tak robi- może po tarzanku w przepieknym błocku, nie wiem...( jak ją wkurza błocko w którym się wcześniej wytarzała i np coś ją swędzi to potrafi ocierać się o wszystko co jest w pobliżu i parę razy zastanawiałam się czemu nagle na boku, na zadzie czy na szyi ma powycierana sierść, grzywę, to samo dotyczy ogona- nie ma jednego stałego miejsca w który się drapie) Na razie nie wygląda jeszcze tragicznie ale w "realu" wygląda gorzej niż na zdjęciach. Tu "uratowało" ją to, że zwykle dośc wysoko nosi ogon i sta często wydaje się bardziej "puchaty" niż jest. Szkoda bo lubię takie gęste , puchate ogony- ale jak jej to wytłumaczyć? Ma swoje wizje - jak to kobieta i do tego dojrzała Smile a jak jesienia czy zima derka przeszkadza jej w realizacji tych wizji i nie jest odpowiednio mocna to porem zbieram jej szczątki albo przynajmniej zszywam dziury :/

Re: Konie..nasze konie :) - Gaga - 04-21-2009

Olu wiuele koni w okresie linienia wyciera ogony , grzywy i inne części ciała. Swędzi je zmiana sierści, a co za tym idzie - drapią się ze wszystkimi tego konsekwencjami ;-)
Osobiście bardzo polecam preparat Sanix firmy Veredus. To preparat przeciwko świądowy i - baynajmniej na moje konie - na prawdę działa. Dzięki niemu ogon Karej diablicy jest iście "fryzyjski" ;-)
Warto również od czasu do czasu zrobić badania kału na obecność pasożytów... One również mogą być przyczyną wycierania ogona...

Re: Konie..nasze konie :) - Karolina Jaskulska - 04-21-2009

Dobrze ,że mój nie wyciera...
Ja używam tylko Veredusa super shine, żeby sierściuch się błyszczał, i żeby nie było kłopotów z rozczesywaniem...

Re: Konie..nasze konie :) - Lutejaxx - 04-21-2009

moi i goscie i..powitanie

[Obrazek: ee41cff408e848fbmed.jpg]

[Obrazek: 1ad99208456e387emed.jpg]

a ponizej udana proba jazdy na lince /uwiazie/ w sytuacji gdy obok mlodziez strzelala z glosnego karabinu, takiego jak na asg...normalnie klacz zwiewa jak szalona gdy jest luzem. Tu mimo leku starala sie byc grzeczna i jej sie to udalo.

[Obrazek: 39cf76238c8cca05med.jpg]

[Obrazek: 537de60c3c66a76amed.jpg]

Re: Konie..nasze konie :) - Ola Wewiórska - 04-21-2009

A to z dzisiejszego trawkowania po jeździe ( mam kolejną nauczke odnośnie zdjęć- nie rób fotek w okularach słonecznych Smile )
[Obrazek: c6fb0f15c240e7fbm.jpg] [Obrazek: e184cff4aeb24d81m.jpg] [Obrazek: fed22d37600b1a15m.jpg] [Obrazek: f0dd23bd890b3f17m.jpg] [Obrazek: 47b946cf3577591cm.jpg] [Obrazek: 0239fd9044021ccfm.jpg] [Obrazek: 17992ecd80cdec3fm.jpg] [Obrazek: 573e0a4e5578a72cm.jpg]
A my z Sumką wylegiwałyśmy sie w cieniu Smile [Obrazek: fb1935b20d6b1fd6m.jpg]

Re: Konie..nasze konie :) - Ola Wewiórska - 04-26-2009

Starsza pani na padoku w niedzielne przedpołudnie:

Re: Konie..nasze konie :) - Joanna Misztela - 04-28-2009

ale radosc Big Grin sliczne zdjecia.
juz nie wspomne o tych podgladaczach okiennych - Big Grin Big Grin zazdroszcze takiego powitania Big Grin

Re: Konie..nasze konie :) - faithe - 05-01-2009

Ja i Julkowy AmetystSmile))
Wersja pierwszomajowaWink

[Obrazek: 5b84c0f2702117admed.jpg]

[Obrazek: 0253dedfb221da2emed.jpg]

Re: Konie..nasze konie :) - Ewa Polak - 05-01-2009

Sliczne!!!!!!!
To drugie jest przepiękneSmile Takie klimatyczne!!
Wyślij do KP na pewno bedzie foto miesiąca!!!