![]() |
Pogoda na jazdę konną dzieli się na bardzo dobrą i dobrą..?? - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Pogoda na jazdę konną dzieli się na bardzo dobrą i dobrą..?? (/showthread.php?tid=72) |
- Shadowy.Horse - 12-29-2007 U mnie dzisiaj była super pogoda. Na niebie dosłownie żadnej chmurki. A tam na południu macie śnieg?! Bo za dwa tyg. jadę na narty 8) i ma być... - Guli - 12-30-2007 Dioda Łąki tez odpadają . Zmarznięte kępy traw i kretowiska to prawdziwe "potykacze" . Do tego bardzo twarde. :evil: Dokładnie tak ![]() ![]() w poszukiwaniu miękkiego - wał nad kanałem ![]() ugory nad rzeką ![]() konie niezadowolone, bo nie pojechałysmy w górki. Niestety , jak nie spadnie śnieg, to będą coraz bardziej "ciężarne" :wink: Wczoraj na wybiegu , tez twardym, 40 min prawie samego stępa. Zeby trochę urozmaicić, na obwodzie okręgu o średnicy 2 lonż, połozyłam pionowo 4 drągi. I przechodzenie z prawej, z lewej, przez środek itd. Musze jeszcze coś wybrac z ksiązki - branka - 12-30-2007 łaaaał macie śnieg! A u nas 2 tygodnie jest mróz i zero śniegu :evil: To takie irytujące!! A łąki niekoniecznie odpadają, ja mam jedna koło stajni taką, że da się jeździć, trawa jest bardzo gęsta i średniowysoka.I jest ok, chociaż nie odważyłabym się tam skakać, ani robić zmian. Ale do samych 3 chodów ok, nie czuje się tej twardości, a kuń się nie potyka ![]() ![]() - Guli - 01-01-2008 Wjechał ktos w Nowy Rok konno? ![]() Padało mżawkowato, więc siadłam na oklep , żeby trochę ruszyc słonia ![]() Ale po popłudniu zaczął wreszcie padac śnieg- oby padał jak najdłużej. Tak mi się marzy gruba warstwa śniegu i galop po łąkach 8) - Anna Skalik - 01-01-2008 Cytat:Tak mi się marzy gruba warstwa śniegu i galop po łąkach CoolI nie tylko Tobie , jak sadzę. 8) U nas wczoraj nieco posypało , a dzisiaj większość stopniała. Jeździliśmy wczoraj i dzisiaj. Jednak tak jak wczoraj huki petardd denerwowały konie ( nie płoszyły , ale bardzo nasłuchiwały i sie trochę " stroszyły ") , tak dzisiaj spokój i cisza. ![]() ![]() - Guli - 01-01-2008 Fajnie ![]() Stary i Nowy Rok powitane. Troszkę sniegu, jak widac lezy. Może jeszcze dopada? ![]() - Guli - 01-20-2008 Dioda Mokro , błotnie , ogólnie - paskudnie. Fajnie ![]() Nie padało do południa , czyli pogoda bardzo dobra na jazdę 8) Wreszcie wyrwalismy sie w górki. Nikt mi nie powie, że konie nie ciesza się jazda , nawet po błocie ![]() łąki są nuuudną, dużą ujeżdżalnia ![]() A w górkach małe błoto, duże błoto - całe mnóstwo atrakcji. I nieważne, ze po powrocie wygląda się tak ![]() A Kuba prawie czyściutki , za to kucowi głowa ciąży ![]() ![]() I to śliczne błotko na wybiegu :roll: Bardzo ucieszone konie - i lubią współzawodniczyć. Kuc ma niesamowite serce do walki , pewnie dlatego, że mały :wink: Gaiopował pod góre, spychając konia, w szpalerze porzeczek nie dał mu sie wyprzedzić, blokując go zadem. Niesamowity koń- predzej chyba padłby niż przegrał :lol: - branka - 01-20-2008 A u nas takie bagno, że nawet nie moge na spacer pojechać. mój nakostnaikowy koń w tym podłożu znowu by zaraz zaczął kuleć. Jest okropnie, lało cały dzień. Na wybiegu zresztą tez grząsko - nawet na tym trawiastym, który jest na lekkiej górce. Beznadzieja :? - Guli - 01-21-2008 Takie błoto ma swoje dobre strony ![]() Kowal wielce zadowolony, bo kopyta zrobiły sie elastyczne, łatwiej obcinać. Ma nowy sprzęt - cos jak sekator ogrodowy. Szybko idzie skracanie, choc tylko kuc jest w stanie zniesc ten odgłos , no i ma bardziej miękki róg Kuba takich eksperymentów nie toleruje - branka - 01-21-2008 No tylko błoto może powodowac grude lub gnicie strzałek(na szczęście mój koń nie miewa takich przypadłości). No i ja mam problem z nakostniakami - nie wolno mi jeździć po miękkim i grząskim podłożu. Także czas się pouczyc do sesji, a konie odłożyc na kilka dni. Zresztą jak widzę, jak mój koń jest utaplany w błocie to mi się wszystkiego odechciewa - jak można doprowadzić się do takiego stanu?!Niech sie sama czyści jak jest taka mądra!W weekend jak próbowałam zedrzeć z niej skorupę( a to niełatwe bo ona wtedy chce mnie zabić) to miałam całą czarna twarz i ręce, koń był wściekły i dalej brudny. Wrrr :evil: I jeszcze ona ma pretensje, że ja ją szoruję - ja rozumiem, że ona jest wrażliwa, ale czy to ja sie tarzałam? Dlatego od dziś profilaktycznie jej przez tydzień nie będe czyścić - popada deszczyk i zmyje błotko. ps oczywiście trochę żartuję, nie jestem az tak niegodziwa, by doprowadzac mojego konia to chęci zabicia mnie :wink: - branka - 01-21-2008 U nas też nie ma grudy ani gnicia strzałek - pomimo, że nie ścieli się u nas zbyt obficie( wybiera sie kupy 2 razy dziennie - ale i tak rano jest brudno w boksach - poza koni hotelowych, bo one dostają więcej ściółki -ale i tak żaden kon nie ma grudy ani nic mu nie gnije w kopytach, obojętnie jak ma nie ścielone). Ale u nas wszędzie wkoło jest głównie glina i jakieś tam ziemie bogate(w coś czego nie pamietam czym jest) - nasz wet mówił, że dlatego u nas w stajni konie mają taka piękną sierśc jak mało gdzie i że dlatego tak chętnie sie tarzają - bo w tym błotku glinowym są jakies minerały i cośtam cośtam :roll: Także może to właśnie zależy od jakości błota, czy jest gruda czy nie? Np kilkanaście kilometrów od mojej stajni, jest stajnia w takiej Hannie i oni mają grudę - ale podłoże jest tam podobno inne. A w stamtej stajni konie naprawde mają czysto w boksach. Ale jest jeszcze inna rzecz:światło! Zawsze uparcie twierdze, że najlepsza rzecz na wszelkie choroby skórne jest wypuszczanie konia na dwór i trzymanie w jasnej stajni - promienie słoneczne zabijają grzyba, może więc i bakterie powodujące grudę?(bo to zakaźne jest tak?czy to w takim razie wirusy?sorry nie znam się!). U nas w stajni naprawde jest w tym coś błocie, bo nigdy nie widziałam żeby kazdy jeden koń, idący na wybieg, się trzał w każdą pogode bez względu na wszystko - normalnie zdarzają sie wyjątki, zresztą Branka nigdy się specjalnie nie tarzała w przeszłości - a w tej stajni robi to namiętnie! A błyszczy sie na sto kilometrów pomimo, że nie daję jej biotyny. ps Moje komentarze są ostatnio coraz mniej fachowe, musze zacząć czytać i przestać pisać o "czymśtam czymśtam" :lol: (Rozważania o błocie - i nie tylko - na grudę oraz gnicie strzałki przeniesione TU. Teolinek) - Guli - 02-25-2008 Wczorajsza pogoda wymarzona na spacer ![]() Słonecznie, cieplutko ![]() Nawet ziemia pachnie wiosennie ![]() Nie widać jeszcze świeżej zieleni, ale zające ganiają, kuropatwy pofruwają. Tak juz inaczej ![]() ![]() Re: Pogoda na jazdę konną dzieli się na bardzo dobrą i dobrą..?? - Guli - 05-25-2008 Pogoda dobra, bo wreszcie nie pada ![]() Zielono..majowo ![]() Kuc nawet nie musi schylać się ![]() ![]() Metoda "na głoda", czyli jak zapobiec ciagłemu zatrzymywaniu w celu konsumpcji ![]() Zamiast marchewki wystarczy gałązka brzozy :lol: Weksel dorobił się wreszcie przyzwoitego oglowia bezwędzdłowego, zamiast kantara ![]() |