![]() |
Bryczki , powozenie - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Bryczki , powozenie (/showthread.php?tid=565) |
Re: Bryczki , powozenie - Bartosz Marchwica - 01-14-2010 Malutka poprawka. Ja mam stary wóz konny, zaopatrzony w jeden dyszel, jednak orczyk jest zaczepiany na takim wysuniętym w bok elemencie (nie mam pojęcia jak to się nazywa :oops: ), który powoduje, że pojedynczy koń ciągnie tak, jakby znajdował się na środku, a przy tym nie ma obijania boku dyszlem. Wóz stoi jako zabytek, bo nasza pociągowa siła, w postaci ślązaczki, chadza w bryczce. A bryczka ma zamiennie albo dyszel na środku, albo hołoble (czyli dwa dyszle po obu stronach przy pojedynczym zaprzęgu). Re: Bryczki , powozenie - Chiquita - 01-15-2010 Bartel, dałbys radę jakoś to rozrysowac?? Albo zdjęcie wrzucic? Re: Bryczki , powozenie - Akinom - 01-15-2010 też mnie zaciekawiło takie rozwiązanie :o Re: Bryczki , powozenie - Bartosz Marchwica - 01-15-2010 Kiedy śnieg stopnieje ![]() Re: Bryczki , powozenie - Magda Pawlowicz - 01-15-2010 Bartel-wiem o czym piszesz (ale też nie wiem jak się to nazywa). Myślę że z czymś takim będzie koniowi trochę mniej niewygodnie... Ale dalej całość nie będzie w pełni symetryczna. Jednak jednen koń powinien mieć dwa dyszle-wtedy jest zachowana całkowita symetria. Tak przy okazji-jazda w dwóch dyszlach też świetnie konia prostuje ![]() Re: Bryczki , powozenie - Akinom - 01-15-2010 a czy musi być dyszel? Re: Bryczki , powozenie - Bartosz Marchwica - 01-15-2010 Magda Pawlowicz Bartel-wiem o czym piszesz (ale też nie wiem jak się to nazywa). Myślę że z czymś takim będzie koniowi trochę mniej niewygodnie... Ale dalej całość nie będzie w pełni symetryczna. Jednak jednen koń powinien mieć dwa dyszle-A zgadzam się, naturalnie, że masz rację. Ja preferuję pojedynczy zaprzęg i konia w hołoblach. Jednak tu pojawia się problem odpowiedniej uprzęży. W ogóle to marzy mi się prawdziwa rosyjska trojka - środkowy koń z dugą nad głową. Jedno, co mi się nie podoba w tym tradycyjnym zaprzęgu, to skrajne konie z łbami "odgiętymi" na zewnątrz. Re: Bryczki , powozenie - Magda Pawlowicz - 01-16-2010 Akinom a czy musi być dyszel?A jak bez dyszla całość będzie skręcać i hamować, co??? tzn widywałam i to u górali(a więc w trudnym terenie) sanie bez dyszla wyposażone w hamulec działający na zasadzie "rycia" w śnieg czyli taka jakby "kotwica". Nie wzbudzało to mojego zaufania... Bez dyszla mogą być takie np maszyny rolnicze które nie mają skłonności do "samodzielnej" jazdy typu brony. Inaczej-co będzie na pierwszym zjeździe??? Oczywiście jak konia oprzęgam i jeżdżę oponą to bez dyszla ale opona też raczej stawia duży opór i nie jedzie sama naet jak jest lekko w dół. Re: Bryczki , powozenie - Karolina Jaskulska - 07-05-2010 Mam ogromną prośbę !!! ![]() Czy mogę prosić o zamieszczenie rysunku wraz z podpisaniem wszystkich elementów uprzęży jednokonnej??? (z tego co wiem ,są dwa rodzaje?) Jest mi to na gwałt potrzebne , a nigdzie nie mogę znaleźć ![]() Re: Bryczki , powozenie - Karolina Jaskulska - 07-05-2010 poooooooooooooooszę ! ![]() Re: Bryczki , powozenie - Wojciech Mickunas - 07-06-2010 Jeśli jesteś z Poznania lub okolic , proponuję wpaść na Wolę do salonu Pegaz . Tam mają książkę "ABC Powożenia" w której jest wszystko ! Przy okazji możesz dostać autograf od autorki ![]() Re: Bryczki , powozenie - Karolina Jaskulska - 07-06-2010 Dziękuję Trenerze ![]() Re: Bryczki , powozenie - Karolina Jaskulska - 07-06-2010 zakupiłam.... i same "och" i "ach " ![]() dostałam mega milą dedykację oraz darmowe konsultacje ![]() Re: Bryczki , powozenie - lucyfer - 07-10-2010 Mam pytanie odnośnie uprzęzy, znacie może producentów wykonujących dobre niedrogie uprzęże? Na co należy zwracać uwagę kupując uprząż. Podobnie jak poprzedniczka chciałabym urozmaicić trochę pracę i wprowadzić podstawy chodzenia w bryczce. Bryczkę mam dla jednego konia. Re: Bryczki , powozenie - Jarosław Pietrzak - 01-02-2011 Jeszcze takie pytanie na temat. Czy wiecie coś o kursach powożenia? Kiedy, gdzie, za ile i kto organizuje? Ja znalazłem na razie tylko jeden potwierdzony w Jagodnem, ale na razie nie będę mógł wziąć w nim udziału (jak nie wiadomo o co chodzi...). Potrzebuję nabyć konkretnej wiedzy i umiejętności, a odpowiedni papierek też by się przydał. Z góry wielkie dzięki za info. P.S. Kupiłem kiedyś książkę wspomnianą przez Pana Trenera, ale jak dla mnie jest ona zbyt ogólnikowa, w sumie to "ABC powożenia", a ja bym potrzebował raczej coś jak "Powożenie od A do Z" ![]() P.S. 2 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! |