![]() |
Zima zła - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pleplanie, integrowanie się i inne pogwarki (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Zima zła (/showthread.php?tid=352) |
Re: Zima zła - Julia z Orla - 01-06-2009 O jak im dobrze! A konik na zdjęciu 12 połknął księżyc. A na 36 - jaka piękna poza ![]() 41 - piękne zdjęcie! i 53 też! 62 - haha ![]() 82 - wygrało! Super sesja! ![]() Re: Zima zła - branka - 01-06-2009 arabiatta Dobra, wróciłam od koni i mam stopy zamarznięte na kamień Ach miałam dziś dokładnie to samo. Teraz niby jest minu s18 jest u nas, wracałam ze stajni niedawno kawałek pieszo, kawałek autobusem(długo nie przyjeżdżał) i zamarzłam prawie i moje stopy najbardziej. Ale konie były na wybiegu jszcze wieczorem i nic im nie było - ale sporo biegały i w ogóle nie miały momentów stania w miejscu praktycznie, chyba że w gęstej grupie. Zarzuciłam dziś na konia derkę drelichową na noc, bo była w stajni minusowa temperatura jeszcze w dzień, także tym bardziej mróz będzie w nocy - woda w wiadrach zamarza, napojone zostały jeszcze przed pójsciem spać rozmrożoną wodą, ale nie wiem czy w nocy będa mieć co pić ![]() Ach ta zima. Ale za to jak pięknie jest w mieście - raz w roku wygląda ładnie ![]() ![]() Re: Zima zła - Julia z Orla - 01-06-2009 No co ty opowiadasz, Wrocław jest piękny, nawet brudny ![]() Ja 5 godzin dzisiaj w stajni, zamarzłam dopiero w trzeciej, więc mam dobry termoobieg ![]() Re: Zima zła - branka - 01-06-2009 Ja byłam dziś w stajni 2 razy 8) U nas w stajni też same niedźwiadki, no ale u nas we wnętrzu stajni jest mróz ![]() ![]() Słomy dziś nawalili masę na szczęście. Ale nie mogłam jakoś nie załozyć derki na noc samą - co prawda koń nie wygladal na zmarzniętego i przejętego zimą, ale przynajmniej ja śpię spokojnie. A przez jedną noc w derce nic jej się nie stanie. Chyba mnie stajnie sportowe spaczyły, że nie wierzę że folblutka sobie poradzi z mrozem w stajni :roll: Re: Zima zła - Emila - 01-07-2009 Nareszcie mróz pa pa. Wczoraj o 22 było 20 stopni mrozu, brrr ![]() Re: Zima zła - Dagmara Matuszak - 01-07-2009 Ania Guzowska U nas w stajni też same niedźwiadki, no ale u nas we wnętrzu stajni jest mrózu nas tak samo - stajnia wysoka (prawie 5 m) i połączona górą z halą - więc kubatura jest spora. ale dla koni i tak najlepiej, kiedy temperatura w stajni nie różni się od temperatury na zewnątrz więcej niż o kilka stopni. tylko jak już taki koń człowieka oślini, to palce przymarzają do karabińczyków :mrgreen:. wczoraj wieczorem (ok. -15) przetestowałam nowy zestaw odzieżowy, a robotę z końmi stanowiła głównie zabawa we wspólne gonienie piłki - i nie zmarzłam nic a nic. ![]() macie jakieś sprawdzone rękawiczki zimowe "na koń"? Re: Zima zła - Klara Naszarkowska - 01-07-2009 U nas stajnia też zimnaaaaa. I konie odkąd zrobiło się AŻ TAK zimno w stajni stoją w "kołderkach". Jeszcze dwa dni temu bywało -26 nad ranem. Ale chociaż słonecznie. Bo dziś niby cieplej, ale za to z wichrem i śnieżeniem. Oglądam to niestety (?) tylko przez okno, bo wróciłam podziębiona z okołonoworocznego wyjazdu. Jutro już mam nadzieję wypełznąć, sprawdzić, czy samochód nie zamarzł na amen i poturlać się wreszcie do stwora. Co do rękawiczek, to ja mam podejrzenie, że ciepłe w ogóle nie istnieją ![]() Re: Zima zła - branka - 01-07-2009 A u nas pękły rury doprowadzające wode na teren stajni. Nie ma więc wody wcale i trzeba skąds przywieść - podobno ma ktoś przywieść. Było też trochę w beczkach i wiadrach, ale większość zamarznięta. Ja Brance z wiadra dziś wyciągałam mase kry... Kurcze zaczyna mnie ta zima martwić. Na razie podobno konie są jeszcze na wybiegu i jedzą jak coś śnieg, ale niedługo je trzeba będzie schować, bo coraz zimniej sie robi tam. Ja już dziś derki nie zakładam, bo jest cieplej(nie wiem ile ale tak z minus 8 to max, to w nocy może będzie minus 10). ale zrobiłam dziś zdjęcia z moich okien i nie moge uwierzyć jsk ładnie nagle wszytsko wygląda przy śniegu. Zrobiłam tez zdjęcia jak Branak gania kucyki i owce po wybiegu :lol: zdjęcia są w nowych butach, które na wybieg jej załozyłam, by popatrzeć czy sie będą trzymać, ale butów chyba nie widać. Potem może coś wkleję, jak znajdę jakieś z butem 8) Albo jak konia goni owcę... ![]() Re: Zima zła - Gaga - 01-08-2009 U mnie w stajni też nie ma wody Szczęściem jest w domu, zatem noszę kilka razy dziennie ciepłą do picia Zostawiać nie ma po co - po godzinie zamarza aż do dna :-( W lesie trochę śniegu, pod śniegiem lód... nie ma co ryzykować jazdy, spaceru nawet :-( Wczoraj wieczorem temeparatura w okolicach zera - zaczęło lekko rozmarzać. W nocy złapało - 10 :-( drogi oblodzone (ziam zaskoczyła drogowców), nawet drzwi przymarzły mi dziś do autka i nie za bardzo chciały mnie wpuścić do środka ![]() Wiosno wiosno - wracaj proszę!!!! Dagmaro - na zimę lżejszą najlepiej skórzane z futerkiem w śordku (Koenigs czy Reckl (czy jak to się pisze...)) , na ciężsżą takie same, ale o numer - dwa za duże, a pod spód jakieś zwykłe rozciągliwe :-) Re: Zima zła - Anna Skalik - 01-08-2009 A u nas wczoraj temp. się podniosła do -10 :twisted: , więc zdecydowałam jednego grubasa "ruszyć". Oczywiście w teren , bo ujeżdżalnia zamarznięta na kamień. Było super , pomimo dość silnych podmuchów wiatru .... do momentu kiedy zamarzły mi oczy , a na policzkach pojawiły się lodowo-łzawe zacieki. ![]() Nasze chyba nie marzną ... w jednej stajni temp. na plusie , jedynie raz spadła do zera , w drugiej jest sporo na plusie , więc trzeba stopniowo ją ochładzać ( uchylając drzwiczki) , żeby konie nie doznały szoku termicznego. Wszystkie wyglądają jak mamuty , wypuszczane są normalnie bez żadnego derkowania. 8) Re: Zima zła - Dagmara Matuszak - 01-08-2009 MalgorzataSzkudlarek Dagmaro - na zimę lżejszą najlepiej skórzane z futerkiem w śordku (Koenigs czy Reckl (czy jak to się pisze...)) , na ciężsżą takie same, ale o numer - dwa za duże, a pod spód jakieś zwykłe rozciągliwe :-) Dzięki! ![]() Zastanawiałam się nad takim czymś na spód: http://www.skifanatic.pl/178--termiczne-rkawiczki-wewntrzne-e1091g.html albo takim: http://www.decathlon.com.pl/PL/jedwabne-r-kawiczki-10636989/ Chyba nie ma rozwiązania "obcisłe" + "ciepło", co? Kliker z przyciskiem został zdestruktowany przez konia i został mi taki z dziurką, w której mi się palec w rękawiczce nie mieści. :| Ale do nas na chwilę przyszła wiosna i jest +7. :mrgreen: Re: Zima zła - Gaga - 01-08-2009 Nie nzam żadnej z wymienionych przez Ciebie firm Ja w okrutne mrozy pod spód zakładam po prostu zwykłe bawełniane elastyczne , na wierzch ocieplane skórzane i jest OK. Fakt z precyzją działania są problemy ale lesze to, niż zmarznięte łapki ;-) Re: Zima zła - Dagmara Matuszak - 01-08-2009 O, pewnie, że tak ![]() W ogóle to jako zmarzlak par excellence postanowiłam tej zimy zrobić doktorat z właściwości termicznych różnych materiałów ![]() ![]() Re: Zima zła - Guli - 01-08-2009 Klara Naszarkowska Co do rękawiczek, to ja mam podejrzenie, że ciepłe w ogóle nie istnieją Czytałam, że codzienne spożywanie miodu i cynamonu poprawia krążenie i pracę serca, Cynamonu nie jadam, ale miód od kilku lat namiętnie. I faktycznie nie znam problemu zimnych rąk i stopy jakby mniej tez marzną -może jest więc w tym trochę prawdy ![]() Re: Zima zła - Anna Skalik - 01-08-2009 Do mnie się Raynaud "przyczepił" , więc skuteczność czegokolwiek ( skarpety , rękawiczki) jest żadna. :twisted: Pomaga nieco aspiryna ... chociaz wolałabym środki nieco bardziej naturalne. Miód i cynamon lubię ... pewnie warto spróbować. 8) |