Hipologia
Zapiaszczenie - Wersja do druku

+- Hipologia (https://forum.hipologia.pl)
+-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Zapiaszczenie (/showthread.php?tid=148)

Strony: 1 2 3

- Trusia - 01-28-2008

Podejrzałam u nas w stajni, że dużo osób odpiaszcza środkiem Pectosylium: proszek o zapachu wanilii, podaje się tak, jak mój SandClear - przez sześć dni do paszy.

- branka - 01-28-2008

Ale słuchajcie, to jakie konie w końcu należy odpiaszczać?Czy ja powinnam moją kobyłkę czasem odpiaszczyć? U nas konie chodza na trawę, ale teraz zimą 2 wybiegi sa takie pól na pól trawa-piasek. Siano nie jest najwyższej jakości, ale nie ma w nim piachu - w niektórch miejscach może być lekko przygnite, ale nie w piachu.
I teraz nie wiem czy powinnam odpiaszczyć, czy nie ma potrzeby.

- Trusia - 01-28-2008

A była kiedykolwiek odpiaszczana?

- sznurka - 01-28-2008

czy dało by się poprosić Pana Okońskiego o opinie?

- Trusia - 01-28-2008

Niestety, Trener już kiedyś pisał, że dr Okońskiego nie ciągnie do interetowych wypowiedzi. Ale obiecał zwabić kogoś innego. I wciąz mam nadzieję, że ten "ktoś inny" wypowie się też o zapoprężeniu.

- branka - 01-28-2008

Nigdy nie była odpiaszczana - miała ostatnio kolkę, ale to chyba nie od tego skoro jej przeszło?
Ona kiedyś miała takie objawy jak kolki, ale to ponoć były jajniki i ostatnio tego już dawno nie było, więc to tez chyba nie od piasku.
będe brać weta niebawem właśnie na badanie jajników i pobranie krwi, to się go spytam.

Re: Zapiaszczenie - Lutejaxx - 12-06-2009

I jak z tym odpiaszczaniem Aniu, robiłaś, pomogło? Bo sianko mam w tym roku bardzo zapiaszczone, wygarniam spod niego w stajni mnóstwo ziemii, no ale rok na siano taki że mogłam sobie wybrać zamiast tego np inne które leżało na polu 3 tygodnie i nie pachniało w ogóle sianem a z koloru szarobure:/ to przynajmniej ma dużo ziółek i ładny zapach, ale i sporo ziemii. Jaką taktykę przyjąć przy skarmianiu takiego siana:
1) czy odpiaszczać i czym; czy niepotrzebne odpiaszczanie mogłoby zaszkodzić? Jak często to robić?
2) Po czym poznać, że preparat rzeczywiście działa, czy widać piasek w odchodach, czy ktoś z was po stosowaniu odpiaszczania badał np metoda moczenia odchodów, czy się coś zmieniło?
3) może lepiej moczyć siano, żeby chociaż pyłu nie wdychał? bo płuc już się nijak nie odkurzy.

Re: Zapiaszczenie - branka - 12-06-2009

W końcu nie odpiaszczałam. Ale w tym roku na pewno będe, bo stoję w stajni, gdzie wybieg jest w lesie na piaskowym podłożu i konie wyjadają liście mech, korzonki itp i zjadają przy tym dużo ziemii... Pogadam z moją weterynarz czym powinnam i jak często to robić itp.

Myślę, że w tym wypadku jaki ty masz powinnaś płukac siano. Myśmy mieli fatalne siano w lecie w Irlandii i w pewnym momencie 3/4 koni zaczęło kaszleć. DOpiero jak zaczęliśmy porządnie płukać siano to przestały. Mi się udało iw stajni gdzie jestem siano jest bardzo ładne, choć późno zbierane bo w sierpniu(zatem mocno włókniste).

aha - rzeczy sprawdzić czy odpiaszczanie działa z tego co wiem można włożyć odchody konia do wody i zobaczyć czy jest w tym piach, ale nei wiem czy to się jakos przesiewa czy co, żeby było widac... :roll:

Re: Zapiaszczenie - tomekpawwaw - 12-06-2009

Trzeba włożyć kupę do wody i dobrze rozmieszać .Jeżeli jest piasek to opadnie na dno.