![]() |
Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Żywienie koni (+ściółka w boksie) (/showthread.php?tid=33) |
Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Gaga - 01-06-2010 Julio a jaki był koszt torfu i skąd go brałaś? Chętnie zamieniłabym trociny na inną sciółkę. Szczególnie o tej porze roku trociny są bardzo uciążliwe - codzienne wybieranie do sucha to konieczność, a konie stoją po 12 godzin w boksie , boksy wielkie - z każdego co najmniej 3 taczki codziennie trzeba wywieźć... a po pracy, śnieg, zimno, ciemno, wilcy jacyś ;-) jeśli torf czy len wyszedłby podobnie, lub niewiele drożej, to chętnie bym zmieniła ściółkę na mniej - obsługową ;-) Tymczasem zbieram siez pracy ... posprzątać boksy heh Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Lutejaxx - 01-06-2010 kosztowalo jeszcze 3 miesiace temu 666 zlotych na balot i na 3 koniki wystracza to na okolo 3 miesiace, chociaz mi zostaje bo one na podworku wiekszosc. No i mam male konie. Nie widze w tym nic twardego, po pewnym czasie od spodu owszem robi sie materac. Ale jak dosypujesz po trochu to zawsze jest sucho i miekko. Torfu sie boje bo by mi konie zjadaly, a torf u wrazliwszych koni moze wywolac kolke. aha, w chowie bezstajennym pisek nie zdaje egzaminu w mrozy bo zwyczajnie zamarza, ja - mimo , ze mam dwa konie z COPD- daje wtedy słome na piasek, jest puszysta i nie taka zimna. Ale pilnuje, zeby szybko ja posprztac jak tylko odpuszcza mroz i znowu zostawic sam piasek, jest rewelacyjny, moim zdaniem. Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Klara Naszarkowska - 01-06-2010 To jak już o różnych dziwnych ściółkach mowa, ostatnio mam najwięcej do czynienia z dziwem "Megazorb". Coś jak koci żwirek ![]() http://www.farmway.co.uk/equine-2/tack-room-stable-24/stable-equipment-40/northern-driers-megazorb-animal-1788.htm http://www.megazorb.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=1_10 Ot, ciekawostka taka. Część koni w stajni na tym stoi, część na drobno siekanej słomie (o ile nie mylę się w ocenie, co to). Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - branka - 01-06-2010 Radze uważać z sieczką ze słomy, w stajni Absolut pod Wrocławiem 7 koni miało kolkę jak stały na drobno posiekanej słomie, w tym jeden padł :/ Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Klara Naszarkowska - 01-06-2010 Brrr. Może to była dla tych koni nowość i się nią napchały? Albo nie miały dostępu do siana? Nie słyszałam o podobnych przypadkach, a trochę koni stojących na tym widziałam (ale znowu - Teo na tym nie trzymałam, najwyżej pracowałam przy takich koniach). Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - branka - 01-06-2010 Bo to chyba nie była sieczka specjalnie robiona, tylko jakaś za drobno posiekana słoma. Nie znam szczegółów, ale przykra to była sprawa ![]() ![]() Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Julia z Orla - 01-06-2010 Torfu dostałam gratis 66 worków, bo pan na torfowisku miał sentyment do koni ![]() Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Ola Wewiórska - 01-06-2010 Odnośnie torfu- od paru miesięcy koń koleżanki stoi właśnie na torfie i.... faktycznie sprząta się łatwo i jest dużo mniej obornika ale właśnie mam wrażenie że łatwo się ubija jeśli koń "łazikuje" i dużo czasu spędza w boksie ( choć z drugiej strony mam wrażenie że tamten ma za ścielone, tj zbyt cienką warstwą). Faktycznie sianko czy słoma, która tamten koń dostaje do podjadania, szybko jest "zmiksowana" z torfem. Nie miałam doczynienia z lnem a szczerze powiem, że chciałabym "naocznie" stwierdzić jak sie toto sprawuje, jak wychodzi finansowo stosowanie takiej ściółki. Poznać jak najwięcej opinii osob, które miały z nim styczność. Słyszałam, że jest bardzo chłonny i tworzy gruby materacyk. Macie może jakieś namiary na dystrybutora na śląsku lub w okolicach? Bo jak do tej pory oferty które znajdowałam- odnośnie np torfu były dla mnie "zabójcze" finansowo jesli chodzi o transport.... Teraz Grecja stoi na trocinach ale cały czas rozglądam się za jakims alternatywnym rozwiązaniem- głownie chodzi o koszta ale także o szybkośc przyrostu pryzmy (niby nie mój problem bo koń w pensjonacie ale szef marudzi że teraz ma pryzmę "na słomę, na trociny, na torf"....). Jeszcze do niedawna byłam bardzo chętna na torf- zresztą to ja namówiłam koleżankę na zmianę z trocin- teraz się zastanawiam... Mam jeszcze kilka balotów trocin i nie wiem co zamawiać później. Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Lutejaxx - 01-06-2010 Olu, transport piasku masz wliczony w cene!!!!!Tylko musisz zamowic cała palete! /tam gdzies sie pomyslilam, napisalam balot../ Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Waniutek - 01-06-2010 DuchowaPrzygoda chyba zamawiamy u tej samej osoby piaseczek. hehehe ja zamawiałam ostatnio i za 18szt 666zł i w tym juz są koszta przesyłki. moge podac namiary tel.793-990-027 p. Magda Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Lutejaxx - 01-07-2010 hahaha, juz tu podwalam ten telefon, ale widocznie dziewczyny nie czytaja dokladnie ![]() ale piasek wciaz polecam! Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Waniutek - 01-08-2010 Polecam http://www.horseequipment.pl/sianokiszonka-goldengrass-timothyryegrass-mix-p-11485.html Juz skarmiam troche czasu i musze powiedziec ze super konie to szamią ![]() Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - Cejloniara - 01-11-2010 Waniutek powiedz jak wygląda z kosztami przesyłki za to cudo? Nie mogę na stronie znaleźć ![]() Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - branka - 01-11-2010 9% cukru to nie dużo, mniej jak w większości sian dostępnych w Polsce. TO ciekawe, że w takim razie reklamują to wysoką zwartoscią węglowodanów. Dziwne. Ale sianokiszonka fajna i w dobrej cenie. Re: Żywienie koni (+ściółka w boksie) - tomira - 01-12-2010 mam pytanie do zaawansowanych torfiarzy, od miesiąca konie z powodu sezonowego braku trocin postawiono w stajni hotelowej na torfie, nie jest to ten torf profesjonalny dla koni i mam wrażenie, że ściółka grubości około 10 cm bez przerwy jest wilgotna. Stajnia angielska nie należy do najcieplejszych dla koni dobrze ale czy ten torf dodatkowo nie wyziębia boksów i jak się to ma do twardości rogu kopytowego. Klacze się w nocy kładą co widać po śladach na sierści ale boję się, że leżą na wilgotnym podłożu i to mnie martwi. Czy to nie powinno być tak że torf powinien być suchy? A może to syndrom końskiej matki polki :oops: |