![]() |
Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) (/showthread.php?tid=42) |
Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Julia z Orla - 12-04-2011 Jest cała masa rzeczy, których nie umiem zrobić, Cejloniarko. I ja nie mówię, że konia nie można podjeździć na goło, chodzi mi o to, że na goło podjeżdżanie jest dużo trudniejsze. Dla konia i dla jeźdźca. Kantarek wnosi taki emocjonalny ładunek do jazdy (wolność, nowatorstwo, itd.), że ludzie często nie myślą o tym czego zostają pozbawieni. A wszystko przez to, że wędzidło z kolei kojarzy się negatywnie - z nadużywaniem siły wobec konia, z przeganaszowaniem, z pokaleczonym pyskiem, z dyskomfortem... Ja to rozumiem, bo raz, że niejedno widziałam, a dwa, że sama dopuściłam się takich nadużyć na moim biednym koniu. Ale największe nadużycie to była moja niewiedza - nie wiedziałam, że mimo, że nie aspiruję na gwiazdę sportu, to muszę go rozluźnić, wyprostować, zebrać. I teraz to po nim widać, bo boli go grzbiet, bolą go nogi ("back dynamics govern limb dynamics") i dochodzi do siebie dopiero po półgodzinnej gimnastyce rozgrzewającej i rozluźniająco-prostującej. Wcale nie musiało tak być. Wobec wierzchowca ma się pewne obowiązki, jeśli chce się go zachować w dobrym zdrowiu. Wolnościowa jazda na kantarku to piękna idea, ale są pewne bardzo ważne rzeczy, które dużo trudniej koniowi zakomunikować poprzez "sznurki". Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Chiquita - 12-04-2011 Julia z Orla Dobrze, że o tym wspomniałaś. Można bez problemu pracować z koniem nad podstawianiem zadu i uwypuklaniem grzbietu bez wędzidła. Na sidepullu. A na wymienionym już kantarze zwykłym? Albo na kawecanie? Co o nich myślisz w kontekście pracy nad grzbietem i zaangażowaniem zadu? I mogłabys wytlumaczyć dlaczego na sidepullu jesteś w stanie prosić o zgiecie w potylicy (i od razu, mowa o zgięciu poziomym czy pionowym?) a na ogłowiu dr Cooka juz nie? Tak z punktu biomechaniki, moze być na przykładach mięśni/stawów ![]() Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Julia z Orla - 12-04-2011 Chodzi mi oczywiście o zgięcie poziomie (boczne), takie, że widzisz po wewnętrznej stronie pół oka konia. Sidepull działa bardzo podobnie do ogłowia wędzidłowego, w zasadzie główna różnica polega na tym, że mniej się przez niego czuje, bo jednak działa się bezpośrednio na koński nos, a nie wnętrze pyska. Ogłowie dr Cooka działa w ten sposób: ![]() ... co jest niepotrzebnym udziwnieniem. W sidepullu działasz lekko wewnętrzną wodzą na konkretny punkt i jest to prosty komunikat - proszę, lekko przechyl głowę do wewnątrz. Popatrz na rysunek i zobacz na jakie miejsce działasz wewnętrzną wodzą w przypadku ogłowia dr Cooka. Przy zgięciu bocznym w potylicy rozluźnia się mięśnie okołopotyliczne (co wywołuje reakcję łańcuchową), które okalają nie tylko staw pomiędzy czaszką, a atlasem, ale też staw pomiędzy atlasem, a obrotnikiem. Nie wiem dokładnie jakie są to mięśnie (coś mi świta, że m.in. skośny głowy), ale mam zamiar niedługo się dowiedzieć z "Anatomy of bitting" ![]() Cytat:"(...) it is very important indeed to get the horse to carry all the muscles from the middle of its neck forward to the tip of its tongue un-braced and "turned loose" all the time. Da się poprosić o zgięcie boczne na zwykłym kantarze, z tym, że jest on z zasady za luźny i będzie się przekręcał. A kawecan to jest wspaniałe narzędzie do pracy z ziemi (z siodła działa podobnie jak sidepull). Niezastąpione ogłowie do lonżowania, ćwiczenia łopatek i wszelkich innych manewrów. Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Ailusia - 12-05-2011 Cejloniara Nawet nie jedno ziarenkoPewnie, że jak ktoś umie to każdym patyczkiem czy sznureczkiem nauczy konia czego trzeba. Ja trochę bronię Cooka, mimo że swojego pozbyłam się czem prędzej ![]() Oprócz tego wiem że są tacy, co twierdzą że ich koniom Cook lepiej robi niż co innego. Z kantarkiem sznurkowym na pewno wygrywa bosal, ale teraz kto załatwi sobie porządny bosal. Jak ktoś wie że każdym z tych sprzętów "się da", tylko wybiera sobie swój (albo konia) ulubiony, to moim zdaniem jest ok. Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Cejloniara - 12-05-2011 Julio, ja przecież to wszystko bardzo, bardzo dobrze rozumiem. Mój największy zarzut w kierunku "kantarkowców" jest taki, że na tym etapie (który moim zdaniem powinien być krótki i początkowy tylko) kantarka POZOSTAJĄ. Sama pogodziłam się z podójnie łamanym spregnerkiem KK ultra. I co? No i koń mi przestał kulec i skracać. Ciekawe? ![]() Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Chiquita - 12-05-2011 Dziękuję Ci Julio za odpowiedź ![]() Temat żywo mnie interesuje, ponieważ jestem na etapie kupna ogłowia bezwędzidłowego (zresztą na etapie kupna wędzidła też właśnie jestem ![]() Kawecan też na pewno chcę nabyć, i stąd moje pytanie o jego przydatność w czasie jazdy. Myślę, ze najpierw kupię kawecan, jak juz się z nim oswoimy z ziemi to popróbuję jazdy na nim i zobaczę czy inwestowac w coś następnego. Aktualnie jeżdże na samoróbce a'la ogłowie Dra Cooka i kon fajnie odpowiada, ale brakuje mi mozliwości większego wpływania własnie na zgięcie potylicy na boki. Na sidepullu jeździsz tak jak na wędzidle czy raczej na luźnych wodzach? Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Julia z Orla - 12-05-2011 Dokładnie tak samo jak na wędzidle ![]() Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Chiquita - 12-05-2011 Strzemionka wyglądają na cięzkie ![]() Czemu polecasz kawecan w takim typie? Czym sie rózni od innych w działaniu? Dostepne u nas w sklepach rzeczywiście sa inne, z wyglądu wydają się masywniejsze i mają o wiele większe nachrapniki. A sidepull gdzie kupiłaś? Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Joanna Waś - 12-05-2011 Cejloniara Julio No i koń mi przestał kulec i skracać. Ciekawe? Ano ciekawe o ile miałaś na myśli kuleć a nie coś innego ![]() Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Julia z Orla - 12-06-2011 Te co można kupić u nas mają właśnie często sztywne nachrapniki, a czasami są dodatkowo bardzo ciężkie. Ale teraz tak sobie pomyślałam, że w zasadzie jak mieszkasz w mieście i masz gdzieś jakiś sklep gdzie możesz podotykać tych kawecanów to może uda Ci się znaleźć taki co by Ci pasował. A sidepull kupiłam od koleżanki, która z kolei przywiozła go z UK. Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Magda Pawlowicz - 12-06-2011 NAsza znajoma kupiła sobie sidepull najzwyczajniej w świecie w sklepie! A najprostszy model to będzie nachrapnik hanowerski z wodzami przypiętymi do bocznych pierścieni:-) Widziałam też na pewno sidepulle na zawodach west w sklepach, na pewno w King Horsie, gdzie jeszcze nie pamiętam. Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Dorotka Bogusz - 12-06-2011 Julia z Orla napisała Cytat:Każdy koń powinien pracować w zebraniu, jeśli ma mieć jeźdźca na grzbiecie. Musi dźwigać ciężar naszego ciała z podstawionym zadem, bo tylko wtedy jego kręgosłup jest chroniony przed urazami. Jeśli negatywnych efektów nie widać teraz to będzie je widać jak koń się zestarzeje. A właśnie na konferencji we Wrocławiu doktor Gerd Heuschmann w trakcie dyskusji o rożnych koniach i ich sposobie poruszania powiedział, że konie które wykonują wysiłek długodystansowy nie mogą sprężynować grzbietem i podstawiać zadu ponieważ ich mięśnie by tego nie wytrzymały i wykształciły inny sposób poruszania się( pokazywał jak ale Wam tego nie opiszę bo nie umiem). Jako przykład podawał konie portugalskie, konie westernowe - pracujace i konie poruszające sie innymi chodami. Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - maku - 12-06-2011 Czy to znaczy, że doktor Heuschmann określił wysiłek długodystansowy jako szkodliwy dla koni czy też ten inny sposób poruszania jaki wykształciły te konie skutecznie rekompensuje brak możliwości pracy grzbietem i sprawia, że wysiłek długodystansowy nie jest szkodliwy? Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Julia z Orla - 12-06-2011 Spróbuj to opisać Dorotko, proszę! Musisz! Przez inne chody masz na myśli np. tolt, tak? Sidepulle są do kupienia u nas, z tego co pamiętam to w sklepie pt. "Siodlarnia" były dwa modele i to w dość rozsądnej cenie. Re: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Dorotka Bogusz - 12-06-2011 Maku powiedział, że on uważa że, one wykształciły taki sposób poruszania, z bardzo mała amplitudą ruchów grzbietem po to aby bez szkody dla siebie mogły poruszać się z jeźdźcem przez cały dzień. Julio tak - pod pojęciem inne chody była mowa o tolcie ( hmm!! jak to odmienić po polsku?) i innych. Doktor Heuschman mówił ( a przynajmniej ja tak to zrozumiałam), ze one poruszają się z szerzej ustawionymi tylnymi nogami. Może będzie to gdzieś na filmie - poczekaj trochę. |